Gambia, Çin ile diplomatik ilişki kurdu

Gambia, Çin ile diplomatik ilişki kurdu
PEKİN (AA) - Çin'in diplomatik tanınma hakkı olmadığını iddia ettiği Tayvan ile ilişkilerini sonlandıran Afrika ülkesi Gambia, Çin ile resmi diplomatik...

PEKİN (AA) - Çin'in diplomatik tanınma hakkı olmadığını iddia ettiği Tayvan ile ilişkilerini sonlandıran Afrika ülkesi Gambia, Çin ile resmi diplomatik ilişki kurdu.

Başkent Pekin'de imzalanan diplomatik tebliğ ile iki ülke arasında resmi diplomatik ilişkiler 20 yıl sonra yeniden tesis edildi.

Çin Komünist Partisi gazetesi Global Times, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının Tayvan ile diplomatik bir savaş başlatma çabası olarak anlaşılmaması gerektiğini yazdı.

Pekin yönetiminin bu hamlesi, Tayvan'da 16 Ocak'ta yapılan seçimleri kazanan bağımsızlık yanlısı Demokratik İlerleyiş Partisi'nin kuracağı hükümeti uluslararası arenada yalnız bırakma çabası olarak görülüyor.

Çin yönetimi, 1996'da Tayvan'ı tanımasının ardından Gambia ile diplomatik ilişkilerini sonlandırmıştı. Gambia da, Kasım 2013'te Çin ile ilişkilerini ilerletmek amacıyla Tayvan ile ilişkilerini kestiğini açıklamıştı. Tayvan'ın çoğunluğu Afrika, Pasifik, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinden oluşan çoğunluğu küçük 22 ülkeyle diplomatik ilişkisi bulunuyor.

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak, adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuştu. Ancak Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemiş ve adanın kendi topraklarına dahil olduğunu öne sürmüştü.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.