Gayrimenkul İktisap Bedeli Nedir?

Gayrimenkul İktisap Bedeli Nedir?
Kerem Nükte Gayrimenkul Genel Müdürü Hasan Aksay, “Gayrimenkul İktisap Bedeli” ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Kerem Nükte Gayrimenkul Genel Müdürü Hasan Aksay, “Gayrimenkul İktisap Bedeli” ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Aksay şunları söyledi: “İktisap; kazanma, edinme anlamlarına gelen bir terimdir. Gayrimenkulde iktisap ise bir kişinin gayrimenkulü resmi olarak edinmesidir. 4721 sayılı Medeni Kanun’un 705. maddesine göre gayrimenkulde iktisap yani mülkiyetin kazanılması tescil ile olur. Tescil ise tapu devir işlemi ile gerçekleştirilir. Tapu tescilinin gerçekleştirildiği tarih, iktisap tarihi olarak kabul edilir. Ancak miras, cebri icra ya da kamulaştırma gibi durumlarda tapu devri gerçekleştirilmeden önce iktisap yani mülkiyet hakkı kazanılır. Söz konusu durumlarda mülkiyet hakkı edinildiği gün iktisap tarihi olarak kabul edilse de gayrimenkul sahibinin mülk üzerinde satma ya da kiralama gibi tasarruflarda bulunabilmesi için öncelikle tapu tescilini yaptırması gerekir.

GAYRİMENKULÜN İKTİSAP TARİHİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

İktisap bedeli ve tarihi, değer artış kazancı vergisi miktarının belirlenmesinde kullanılır. 193 numaralı Gelir Vergisi Kanunu’nun 80. maddesine göre iktisap edilen bir gayrimenkulün 5 yıl içerisinde elden çıkarılması ile elde edilen kazançlar, değer artış vergisine tabi tutulur. İlgili kanun maddesine göre iktisap şeklinin ne olduğuna bakılmaksızın vergi mükellefiyeti doğar. Gayrimenkulün sadece satın alınması değil; takas, trampa, kamulaştırma ya da ticaret şirketlerine sermaye olarak konulması yoluyla edinilmesi de yeterlidir. Bu şekilde iktisap edilen ve elden çıkarılan gayrimenkuller de değer artış kazancı vergisine tabi tutulur.

İKTİSAP BEDELİ NASIL HESAPLANIR?

Gayrimenkulün değişen iktisap bedelinin tespiti için satılacağı günkü TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi) oranındaki artış baz alınır. Eğer TÜFE’de %10’dan az bir artış olmuşsa endeksleme ve yeniden hesaplama yapılmaz. TÜFE hesaplanırken gayrimenkulün elden çıkarıldığı ayın oranı hesaba katılmaz. Aksay’ın belirttiğine göre TÜFE’deki artışa göre hesaplanan yeni iktisap bedeli üzerinden ise gayrimenkul değer artış kazancı vergisi belirlenir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.