Gebelikte anne adayları nasıl beslenmeli?

Gebelikte anne adayları nasıl beslenmeli?
 Muhabir
Gebelik sürecinde bir çok kadının önemsediği konu olan beslenme sürecini sizler için derledik.

Gebelik dönemi anne adaylarının en kaygılı olduğu dönemdir. Bebeğin beslenmesini istedikleri gibi, kendilerinin de kilo almadan bu süreci sonlandırma telaşı yaşar çoğu kadın.

Pek ne yemeliyiz? Ne kadar yemeliyiz.

Anne adayları gebeliğin ilk aylarında ortalama 2200-2900 kalori olarak kabul edilir.

Sonraki aylarda ortalama 300-350 kalori alması tavsiye edilir.

Son 3 ayda ise anne adayı hamile olmadığı döneme göre 400-450 ek kalori almalıdır.

ANNE ADAYLARI NELER TÜKETMELİ?

Uzmanlar anne adayları için tüketilecek besinleri aşağıda şu şekilde sıralıyor;

•Tam tahıllı veya patates gibi nişastalı yiyecekler

• Sebze ve meyvalar

•Bakliyat, fasulye, balık, yumurta, yağsız etler ve diğer proteinler.

•Süt ,yoğurt, peynir gibi kalsiyumdan zengin gıdalar gebelikte yeterince tüketilmelidir.

HANGİ VİTAMİNLER GEBELİKTE ALINMALI?

Folik Asit;

Folik asit gıdalarda doğal olarak folat şeklinde bulunur.

Koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan folik asit yeterince alınamayacağı için gebelik öncesi dönemde ve erken gebelikte folik asit takviyesi yapılmalıdır.

Vitamin D;

Anne ve bebeğin sağlıklı kemik yapısı oluşumunda etkilidir.D vitamini güneş gören deride sentez edilmektedir. Bazı gıdalar ile de limitli ölçüde alınabilmektedir.Yeterli alınamadığında veya güneş görülmeyen durumlarda günde 10 mikrogram D vitamini desteği verilmelidir.

A Vitamini;

Sağlıklı bir gebelik ve bebek gelişmi için gereklidir.Ancak fazla alındığında fetal malformasyonlara yol açabilir.Bu nedenle A vitamininden zengin olan karaciğer ve morino balığı karaciğeri fazla tüketilmemelidir.Alınan multivitaminlerdeki A vitamin düzeyinin 800 mikrogramı geçmemesine dikkat edilmelidir.

Demir;

Gebelikte demir ihtiyacı belirgin artmaktadır. Demir depoları veya kanda demir seviyeleri düşük gebelere demir takviyesi verilmelidir.

Omege 3 Yağ Asitleri ;

Bebeğin beyin ve göz gelişimi için önemli olan uzun zincirli omega 3 yağ asitleri özellikle somon, sardalya, orkinos gibi yağlı balıklarda bulunur.

Balık tüketilemiyorsa omega 3 DHA ile takviye edilmiş yumurtalar tercih edilebilir veya vitamin takviyesi verilebilir.

Kalsiyum;

Gebenin ve bebeğin kemik gelişimi için kalsiyum çok önemlidir.

Gebelikte, alınan gıdalardaki kalsiyumun bağırsaklardan emilimi artmaktadır. Mandıra ürünlerinden özellikle süt,yoğurt ve peynirde bol kalsiyum bulunur ve gebelikte çokça tüketilmelidir.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.