Gerçek tandır lezzeti burada
Dumanı üstünde tandır ekmeğinin birbirinden lezzetli çeşitlerini müşterilerine sunan Tandırcı Emine Abla, asırlardır süren tandırda ekmek pişirme geleneğini Konya’da yaşatmaya devam ediyor. Tandırda başta ekmek olmak üzere tandır böreği, tandır gevreği ve güdük gibi çeşitleri de ürettiklerini belirten Talha Keleş, “Gerçek tandır lezzeti burada” dedi.
Konya’nın kendine has lezzetlerinden biri olan tandır ekmeği, bu toprakların buğdayından öğütülen unuyla, alnı terli kadınlarının bin bir zahmet ve emekleri sonrasında pişerek, sofralara bereket, damaklara lezzet oluyor. Her ne kadar günümüzde eskilerin ‘çarşı ekmeği’ diye tabir ettiği fabrikalarda üretilen ekmeklerin tüketimi fazla olsa da, kıymetini bilen ve lezzetini tadan tandır ekmeğinden vazgeçemiyor. Tandır ocağında pişen ekmeğin yanında tandır gevreği, tandır böreği denilince de Akla Tandırcı Emine Abla geliyor. Sabah 6’da işe başladıklarını aktaran Tandırcı Emine Abla İşletme Sahibi Talha Keleş, “Tandırlarımızda, odunlar yakılır. Hemen ekmek vurulmaz; hamur biraz dinlenir, ısınır, demlenir kendi kendine. Sonra başlar yavaştan lezzetin telaşı. Kıvamını tutturmak ve tam kararını bulmak zordur. Bizde isteğe göre ekmeğimizi pişiriyoruz. Sabah kahvaltıda yağ sürülerek tüketilebildiği gibi, börek yaparaktan da tüketen müşterilerimiz var. Tandır ekmeğinin tadı çok güzeldir. Özellikle sıcak yenildiğinde damakta güzel bir tat bırakır. Bu gelenek asırlardır devam ediyor" diye konuştu.
‘ÜRETME MAYA KULLANIYORUZ’
Tandırcı Emine Abla’da her şeyin doğal olarak kullanıldığına vurgu yapan Talha Keleş, “Hamurumuzda hazır maya yok. Üretme maya kullanıyoruz. Kullanılan her ürünün kaliteli olmana dikkat ediyoruz. Lezzetlerimizin sevilmesinin nedeni de bu. Gelen müşterimizle birebir ilgilenerek her zaman güler yüzlü hizmet sunmaya çalışıyoruz. Lezzetimizle de ön plana çıkınca da Konya’nın Konyalının tevazuu artmaya başladı” dedi.
TANDIR LEZZETİNE TALEP FAZLA
Müşterinin talebine göre ekmek ve tandır gevreği üretimi de yaptıklarını ifade eden Talha Keleş, “Tandır böreği, tandır gevreği ve yağlı güdük gibi çeşitleri de yapıyoruz. Ekmek nar gibi kızarıyor, anam babam Konya ekmeği oluyor. Bunu üretmek kolay değil. Yılların birikimi var. Zaten hamur ekşimese ekmek güzel olmaz. Tandır kıvamına gelmezse ekmek güzel olmaz. Ateşin üstünü kapatmasan ekmek yanıkara olur. Yani her şeyin olduğu gibi bunun da bir kıvamı var. Kıvamını tutturduğunuz zaman mükemmel bir lezzet sunar. Bize Konya’nın her yerinden müşteri geliyor” şeklinde konuştu.
TANDIR BÖREĞİ BEĞENİ TOPLUYOR
Tandırcı Emine Abla olarak Bedesten şubesinde ailelere de hizmet verdiklerini aktaran Talha Keleş, “Anadolu Sanayi ve Bedesten olmak üzere şuan 2 şube ile hizmet veriyoruz. Özellikle bedesten şubemizde üst katımızda aile salonumuz mevcut. Müşterilerimiz; eşi, arkadaşları ve çocuklarıyla rahatlıkla lezzetlerimizi yiyebiliyor. Konya’nın unutulmuş lezzetlerinden biri olan Tandır Böreğini tatmaları için her kesi bekleriz” ifadelerini kullandı. •Yiğit Berkay ÇOPUR
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.