Görme engellilerden "imzada tanık uygulaması" kaldırılsın çağrsı

Görme engellilerden "imzada tanık uygulaması" kaldırılsın çağrsı
Görme engellilere yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, banka ve noterlerden imzalarının iki tanık gösterme zorunluluğu bulunmadan geçerli sayılması için talepte bulundu - Yetkililer, 2005 yılında yapılan yasal değişikliklerle

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Görme engellilere yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, banka ve noterlere imzalarının iki tanık göstermek zorunluluğu olmadan geçerli sayılması için çağrıda bulundu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2005 yılına kadar görme engellilerin imzaları yanlarında iki tanık bulunmadıkça geçerli sayılmıyordu. Aynı yıl yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile getirilen düzenlemelerle bu uygulamaya son verildi ve görme engellilerin iki tanık göstererek imza atmaları kişisel tercihlerine bırakıldı. Bu süreçte benzer düzenleme Borçlar Kanunu, Noterlik Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'nda gerçekleştirildi.

Türkiye Engelliler Konfederasyonu ve Altınokta Körler Derneği ise bu düzenlemelere karşı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) imza atamayanların durumunu düzenleyen 206. maddesinin, ilgisi bulunmadığı halde bankalar ve noterler tarafından görme engelliler için de uygulandığını öne sürdü.

Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda banka ve noterlerin göme engellilere yeni güçlükler çıkardığını savundu.

Banka ve noterlerin, HMK'nın 206. maddesini ilgisi bulunmamasına karşın görme engelliler aleyhine yorumladıklarını iddia eden İçli, "Bu madde okuma yazma bilmeyen kişilerin durumunu kapsıyor ama aynı uygulamayı anlamsızca görme engelliler için de kullanıyorlar. Bu şekilde görme engellilerin yapacakları işlemlerde iki tanık istediklerini görüyoruz" dedi.

İçli, bankalardaki sorunu çözmek için bir çaba göstererek Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulundan (BDDK) bir yazı çıkardıklarını anımsatarak, "Bunu çıkarmış olsak da pratikte sorunlar devam etmekte. Birçok banka kendi iç mevzuatlarında yaptıkları düzenlemelerle görme engellilere iki tanıkla imza atma şartını koşmakta" diye konuştu.

Noterler Birliğinin 2014 yılında iki tanık zorunluluğunu yürürlüğe koyan yeni bir uygulama başlatarak noterlere bu konuda genel bir yazı gönderdiğini anlatan İçli, şöyle devam etti:

"Bu yazıda ve Noterler Birliğinin başvurumuza verdiği yanıtta, 1512 sayılı Noterlik Kanununun çeşitli maddeleri, HMK’nın 206. maddesi çerçevesinde yeniden yorumlanmış ve noterlerin düzenleme işlemlerinde görme engelliler için iki tanık zorunluluğunun bulunduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle noterler yaptıkları işlemlerde görme engellilerden iki tanık istemekte, tanıklar bulundurulmadığı takdirde işlemi yapmamaktadır."

- "750 bin görme engelliyi derinden incitiyorlar"

Turhan İçli, iki tanık istenmesi uygulamasının, eğitim seviyesinin düşük, teknolojik olanakların yetersiz olduğu dönemlerde görme engellileri aldatılmaktan korumak amacıyla düzenlediğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bugün görme engelliler arasında avukat, öğretmen, psikolog, sosyolog gibi meslek guruplarından çok sayıda kişi yetişmekte, bu kişiler iş hayatında görev yapmakta. Bu yüzden sıklıkla imza kullanmaktalar. Bir görme engelli avukat her gün onlarca dilekçeye ve belgeye imza atmakta, ticaretle uğraşan görme engelliler yüzlerce borç senedini imzalamaktadır. Bu durum karşısında imzanın atıldığı her işlemde ve her yerde iki tanık bulundurulmasının yaratacağı güçlüğü, kargaşayı ve onur incitici durumu düşünmek gerekir. İmzalarımızın geçerli olması için iki tanık isteyen banka ve noterler var. Bu durum 750 bin görme engelliyi derinden incitiyor."

İçli, sorunun çözümü için Noterler Birliğinden randevu istediklerini belirterek, yaşanan sıkıntının giderilmemesi durumunda eylem yapacaklarını ve yargı yoluna başvuracaklarını sözlerine ekledi.

- "İki tanık olmadan vezneden para bile çekemiyoruz"

Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Suha Sağlam da iki tanık uygulamasının görme engellilerin tercihine bırakılması gerektiğini belirterek, şunları görüşleri dile getirdi:

"İki tanık uygulaması ancak biz talep edersek olmalı. Talep etmiyorsak kendi imzamızın geçerli olmasını istiyoruz. Bugün avukatlık, öğretmenlik gibi mesleklerde pek çok görme engelli var. Yanlarında iki tanıkları olmadan bazı banka ve noterlerde hiçbir işlem yapamıyorlar, vezneden para bile çekemiyorlar. Bu hepimizi çok yaralıyor, alınıyoruz, kırılıyoruz. Bu haksız uygulamaya bir an evvel son verilmesini istiyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.