Göz hastalıkları için ilaç hazırlayan vakıf

İbrahim Ağa, üç gündür gözlerini açamıyordu. Çevresindeki hekimlerin hazırladığı ilaçlar ise fayda vermemişti. O yıllarda ilaçlar, hekimlerin kendileri tarafından hazırlanırdı. Bir gün, bir hekim İbrahim Ağa'nın konağına geldi ve şöyle dedi:
-Efendinin gözünden rahatsız olduğunu duydum. Şifa Allah'tandır. Bir görmek ve kendisine ilaç hazırlamak isterim.
- "Tabip misiniz?" diye soruldu.
- "Evet," yanıtını verdi hekim.
Birkaç dakika sonra, kapıdaki görevli yeniden içeri girdi:
- "Buyurun, hasta sizi bekliyor," dedi.
Görevli önde, elinde kocaman bir çanta ile tabip arkada, hastanın yanına vardılar. İbrahim Ağa'nın gözünü etraflıca inceleyen hekim, rahatsızlığın sebebini teşhis etmişti. Gerekli ilacı kafasında canlandırıp hazırlamak üzere izin istedi.
İki gün sonra hekim yeniden kapıdaydı. Bu sefer hiç bekletmeden içeri alındı. Uzman hekim, hazırladığı ilacı kendi elleriyle hastanın gözüne uyguladı. Bu tedavi bir hafta süresince devam edecekti.
"Biiznillahi Teala (Allah'ın izniyle) şifaya kavuşacağınızı ümit ederim," dedi.
Gerçekten de İbrahim Ağa'nın gözü, ikinci günden itibaren rahatlamaya başlamıştı. Bir hafta sonra gözleri tamamen iyileşmişti. Ağa, tedavi sonuçlandıktan sonra içinden şöyle düşündü:
"Eğer iyileşirsem, ben de gözümün şükrünü eda edebilmek için, mal varlığımın bir kısmını bu ilacı ve benzeri ilaçları hazırlayan hekimin emrine vereceğim ve işin bir vakıf marifetiyle sürdürülmesini şart koyarım."
Bunu düşündükten sonra İstanbul'da bir vakıf kurdu. Vakfın senedinde, göz hastaları için hazırlanacak ilaçlar için her gün üç akçe verilmesi şartı yer alıyordu.
VAKIF ŞARTI
…Terkib olunan eczanın beyan ve şerh verildiği vech üzre rü’yetine harc ve sarf olunmak içün nema-i mezkurdan yevmi üç akçe verile…
KÜNYE
Vakfın Adı: İbrahim Efendi bin Mustafa (İbrahim Ağa Vakfı)
Kurucunun Lakabı: Ortayazıcı, Tokadı, Sekbanbaşı, el-Hac, Zaim, Hafız, Seyyid
Kurulduğu Yer: İstanbul
Kuruluş Tarihi: 1158 H. (1745 M.)
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.