GRAFİKLİ - Türk firmalarına Senegal'de yatırım fırsatı

GRAFİKLİ - Türk firmalarına Senegal'de yatırım fırsatı
İhracat pazarlarını genişletmek isteyen Türk firmaları için Batı Afrika ülkeleri arasında sınai gelişmişlik düzeyi yüksek olan Senegal dikkati çekiyor- DEİK Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı Şahin:- "Türkiye'nin kamu-özel sektör ortaklığı projelerinde ya

ANKARA (AA) - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ - Türkiye'nin komşularındaki jeopolitik sorunlar ve Rusya ile yaşanan sıkıntılardan sonra yeni pazar arayışına giren firmalar için Batı Afrika ülkeleri arasında sınai gelişmişlik düzeyi yüksek olan Senegal dikkati çekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şubat ayının ilk haftasında gerçekleştirdiği Güney Amerika ziyareti dönüşünde Senegal'e uğrayarak Devlet Başkanı Macky Sall ile görüşmesi Türk yatırımcıların bu ülkeye ilgisini artırdı.

Senegal'de yatırım fırsatlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Senegal İş Konseyi Başkanı İhsan Şahin, ülkenin Türkiye'nin tecrübelerine ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Şahin, iki ülke arasındaki ticaret hacminin hemen hemen sıfırdan başlayarak geliştirildiğini ve 170 milyon dolarlık iş hacmine ulaştığını ifade etti.

Türkiye-Senegal İş Konseyi'nin hedefinin iki ülke kaynaklarını bir potada buluşturmak olduğunu vurgulayan Şahin, "Hedefimiz önümüzdeki 10 yıl içerisinde iki ülke arasındaki iş hacmini 2 milyar dolara çıkarmak" diye konuştu.

Yakın dönemde özellikle inşaat ve altyapı konularında belirlenen hedefe kısa sürede ulaşılabileceğine işaret eden Şahin, "Senegal Devlet Başkanı Macky Sall’ın Türkiye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şubat başında Senegal’e gerçekleştirmiş olduğu ziyaret, iki ülkenin ticaretini arttırmak için özel çaba gösterildiğinin en somut kanıtıdır" değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye, tecrübelerini paylaşmalı"

Şahin, Türkiye'nin kamu-özel sektör ortaklığı projelerinde ya da klasik yap-işlet-devret modellerindeki tecrübe ve kaynaklarını Senegal ile paylaşması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Özellikle Türkiye’de sağlık alanında gerçekleştirilen şehir hastaneleri projeleri Senegal açısından çok önemli ve ciddi deneyimler içermektedir. Bu işbirliğinde iki ülke kamu idaresi ve ticari kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir. Yatırımların kolaylıkla ve süratle yapılabilmesi için her türlü hukuki ve bürokratik altyapı hazırlıkları başlamıştır. Senegal özellikle bu modelle kurulacak hastaneler sayesinde Afrika’nın sağlık merkezi haline gelecektir. Afrika’dan milyonlarca insan sağlık hizmeti alabilmek için dünyanın her yerine seyahat etmektedir. Senegal bu alanda çok ciddi adımlar atabilir ve sağlık turizminin yönünü tersine çevirebilir. Türkiye ile Senegal arasında enerji, altyapı, inşaat, konut, tarım, eğitim ve makina alanlarında da geliştirilebilecek büyük bir ticaret hacmi bulunmaktadır."

- Afrika'da toplam proje tutarı 55,2 milyar dolar

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün de dünyanın en hızlı büyüyen ikinci bölgesi olan Afrika'nın, Türk müteahhitlik firmaları için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

Yenigün, toplamda üstlenilen 55,2 milyar dolar tutarındaki bin 152 proje ile Afrika kıtasının, Türk müteahhitlerin yurt dışında geçmişten bugüne üstlendikleri proje toplamı içinde yüzde 17 gibi önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı.

Senegal'de 2015 sonu itibarıyla üstlenilen tek projenin Summa firması tarafından hayata geçirilen 81 milyon dolar tutarındaki Dakar Uluslararası Kongre Merkezi olduğunu ifade eden Yenigün, "Summa firmasının, önümüzdeki dönemde 168 milyon dolar tutarında çok amaçlı fuar alanı, arena ve otel projelerini üstleneceği belirtilmektedir. 400 gün gibi kısa bir süre içinde teslim edilecek olan projeye ilişkin kontrat, Sayın Cumhurbaşkanımızın Latin Amerika dönüşü gerçekleştirdiği Dakar ziyareti esnasında imzalanmıştır. Ayrıca Summa'nın Limak ile işbirliği içinde üstleneceği 110 milyon dolar tutarındaki Yeni Dakar Uluslararası Havalimanı'nın yapım ve işletme projesi de imza aşamasındadır" diye konuştu.

- Pazar çeşitlendirmesi gündemde olacak

Yenigün, söz konusu projelerin, Türk müteahhitlerin bölgede edindiği önemli yeri pekiştireceğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Türk müteahhitlerin Afrika'daki rekabet üstünlükleri arasında bölgenin yerel koşullarını yakından tanımaları, kaliteli ve hızlı hizmeti rakiplerinden daha uygun fiyatlarla sunmuş, müşteri memnuniyetine önem vermiş ve güçlü ilişkiler kurmuş olmaları önemli bir yer tutmaktadır. Nitekim önümüzdeki dönemde de dünyada değişen ekonomik konjonktür çerçevesinde pazar çeşitlendirmesi öncelikli gündem maddeleri arasında olacaktır. Yeni iş fırsatları açısından Sahra Altı Afrika'nın çekici fırsatlar sunmaya devam edeceği değerlendirilmektedir."

Ekonomi Bakanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Senegal'de yürütülen mevcut programlarda sağlık, eğitim, taşımacılık, enerji ve su yatırım için öne çıkan alanlar. Ülkede tarım, ambalaj, tekstil, ayakkabı, oto yedek parçası, beyaz eşya gibi konularda küçük ölçekli yatırımların yapılabileceği belirtiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.