Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:
"Son 3 senede Bakanlığımız bünyesinde yapılan çalışmalar kadın esnaf oranımızın hızla arttığını gösteriyor. Ülkemizde kadın esnafların sayısına baktığımızda 236 bin 63 kayıtlı kadın esnafımız olduğunu görüyoruz"-"Kadın girişimcilerimizin sayılarını artırm

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, son üç senede kadın esnaf oranının hızla arttığını, ülkedeki kayıtlı kadın esnaf sayısının 236 bin 63 olduğunu bildirdi.

Tüfenkci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Anadolu'nun, kadınların yüzlerce yıldır iktisadi hayatın içinde olduğu bir coğrafya olduğunu, tarih boyunca toplumsal yaşamın, ekonominin, kültürün inşasında aktif rol oynadıklarını belirtti.

Anadolu esnafının kurduğu ilk birlik olan Ahilik teşkilatı içinde yer alan kadınların, "Bacıyan-ı Rum" adlı birlik altında örgütlendiklerine dikkati çeken Tükfenkci, şunları kaydetti:

"Anadolu Kadınlar Birliği diyebileceğimiz Bacıyan-ı Rum teşkilatı, Ahiliğin kadın kollarıdır ve tarihte kurulan ilk kadın teşkilatıdır. Bizim kültürümüzde kadın, hayatın her alanında ve her kademesinde yer almaktadır. Milli mücadele zamanlarında yurt savunmasında kadınlarımızın göstermiş olduğu azim ve çaba herkesin malumudur. Kadını hor gören, istismar eden, şiddete başvuran her kim olursa en büyük zavallıdır. Kadına yapılan her türlü saldırı insanlığa yapılmış demektir."

"Bakanlık olarak, kadınlarımızın ekonomik hayata katılmalarına ayrıca önem veriyoruz" ifadesini kullanan Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Son 3 senede Bakanlığımız bünyesinde yapılan çalışmalar kadın esnaf oranımızın hızla arttığını gösteriyor. Ülkemizde kadın esnafların sayısına baktığımızda 236 bin 63 kayıtlı kadın esnafımız olduğunu görüyoruz. Bu da toplam esnaf sanatkarlarımızın yüzde 14,6’sına tekabül etmektedir. İllere göre dağılıma baktığımızda yüzde 14,6 oranının üzerinde kalan 34 şehrimiz bulunmaktadır."

Ticari hayatta kadınlara, kadın kooperatifleri aracılığıyla çeşitli destekler sağladıklarına işaret eden Tüfenkci, bu amaçla KADIN-KOOP Projesi’ni hazırlayarak uygulamaya koyduklarını, bu projeyle kooperatif çatısı altında kadınların girişimcilik kabiliyetlerini artırmak ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarını sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.

-"Kadın yönetici sayısı fazla olan şirketler daha iyi performans gösteriyor"

Proje kapsamında verilen eğitimlerle kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılmalarına fırsat vermek, gelir elde ederek iş yaşamı içinde daha fazla var olmalarını sağlamayı hedeflediklerini bildiren Tüfenkci, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Yapılan araştırmalar kadın yönetici sayısı fazla olan şirketlerin daha iyi performans gösterdiğini ve yaşanan krizlerden daha az etkilendiklerini göstermektedir. Kadınların iş yaşamına yapmış olduğu nitelikli katkılar, kadın ruhu ve hassasiyetinin iş yaşamına yansıması, başarının sağlanmasında önemlidir. Kadın girişimcilerimizin sayılarını artırmak ve kadınlarımızın iş hayatına daha aktif katılımlarını sağlamak için desteklerimiz ve çalışmalarımız devam edecektir. Ülkemizdeki ve dünyadaki tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, bugünün tüm kadınlar için hayırlı çalışmalar yapılmasına vesile olmasını temenni ediyorum."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.