Güney Kore parlamento seçimlerinde zafer muhalefetin

Güney Kore parlamento seçimlerinde zafer muhalefetin
Güney Kore milletvekili seçimlerinde iktidar partisi, bir sandalye fark ile parlamentodaki çoğunluğunu ana muhalefet partisine kaptırdı

Güney Kore'de yapılan milletvekili seçimlerinde ana muhalefet partisi, bir sandalye farkla parlamentodaki çoğunluğu elde etti.

Ülkede dün yapılan 20'inci dönem parlamento seçimlerinde ana muhalefetteki sol eğilimli Demokrasi Partisi, Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin partisi iktidardaki Seanuri'yi geçerek parlamentodaki çoğunluğu elde etti.

Güney Kore Seçim Kurulu, 50 milyon nüfuslu ülkedeki 17 seçim bölgesinde kurulan 3 bin seçim noktasında sandık başına giden halkın, seçimlere katılım oranının yüzde 54,2 olduğunu açıkladı.

300 sandalyeli Güney Kore parlamentosunda Devlet Başkanı Park'ın partisi Seanuri, 122 sandalye kazanırken, ana muhalefetteki Demokrasi Partisi, 123 sandalye ile meclisteki çoğunluğu kazandı. Sol eğilimli Demokrasi Partisi'nden ayrılan politikacıların kurduğu ülkenin popüler isimlerinden Ahn Cheol-soo liderliğindeki Halk Partisi ise 38 sandalyeye sahip oldu. Adalet Partisi, 6 sandalye elde ederken, bağımsız adaylardan 11'i de milletvekili seçilmeyi başardı.

Partilerin seçim kampanyaları, Kuzey Kore'nin nükleer testleri ve füze denemelerinin yarattığı tansiyonun gölgesinde geçti. Kuzey Kore'nin kurucu lideri Kim Il-song'un doğum günü olan 15 Nisan'da Pyongyang'ın beşinci nükleer testini gerçekleştireceği ya da uzun menzilli füze fırlatacağı tahminleri yapılıyor.

Ülkede dört yılda bir yapılan seçimlerde milletvekillerinden 54'ü nispi temsil sistemiyle belirleniyor. 2012 seçimlerinde iktidardaki muhafazakar Saenuri partisi 152 milletvekili çıkartırken, ana muhalefetteki sol eğilimli Demokrat Parti 102 sandalyeye sahip olmuştu. Halk Partisi'nin 21 milletvekili çıkardığı son seçimde diğer sandalyeler küçük partiler ve bağımsızlarca paylaşılmıştı.

Başkanlık sistemiyle yönetilen Güney Kore'de devlet başkanının meclisi feshetme yetkisi bulunuyor. Yürütme yetkisini tek elde toplayan ülkedeki başkanlık sistemine göre, devlet başkanının başbakan ve bakanları atama yetkisi var. Ancak atanan kabinenin göreve başlaması için parlamentonun onayı gerekiyor.

Beş yılda bir yapılan başkanlık seçimlerinde oyların yarısından fazlasını alan Park Geun-hye, 2012 yılında devlet başkanı seçilmiş, Şubat 2013'te göreve başlamıştı.

Ülkeyi 1963 ile 1979 yılları arasında yöneten Park Cheung-hee'nin kızı olan Güney Kore'nin ilk kadın Devlet Başkanı Park Geun-hye, iktidar partisi Saenuri'nin adayı olarak seçilmiş ancak anayasanın kendisini yükümlü kıldığı tarafsızlık ilkesinden uzaklaştığı iddiasıyla eleştirilmişti. Güney Kore'de gelecek yıl başkanlık seçimleri yapılacak. Ülkedeki mevcut anayasa gereği Park, gelecek seçimlerde aday olamayacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.