Güney Sudan'daki barış süreci

Güney Sudan'daki barış süreci
Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü McCoy:- "Machar'ın Cuba'ya gelişi, barış anlaşmasının kolay bir şekilde uygulanmasına katkı sağlayacak"

CUBA (AA) - Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri Riek Machar'ın yarın başkent Cuba'ya gelişinin, barış anlaşmasının "kolay bir şekilde uygulanmasına katkı sağlayacağı" bildirildi.

Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Michael McCoy, yaptığı açıklamada, Machar'ın dönüşüyle ilgili hazırlıkların görüşülmesi için Bakanlar Kurulu'nun olağanüstü ve son kez toplandığını, bir sonraki toplantının geçiş hükümeti temsilcileriyle yapılacağını belirtti.

İsyancı güçlerin lideri Machar'ın yarın saat 10.00'da Cuba'ya gelerek Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in önünde yemin edeceğini ifade eden McCoy, "Machar'ın Cuba'ya gelişi, barış anlaşmasının kolay bir şekilde uygulanmasına katkı sağlayacak" dedi.

Machar, 15 Aralık 2013'te çatışmaların başlamasının ardından Cuba'dan ayrılarak, Yukarı Nil Eyaleti'nde isyancı güçlerin bulunduğu bölgeler ile Etiyopya arasındaki bir bölgeye gitmiş ve buradan yönetim karşıtı faaliyetlerini sürdürmüştü.

Machar, 18 Nisan'da başkent Cuba'ya gelerek, cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı görevini teslim alacağını belirtmişti. Machar, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl Ağustos ayında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması kapsamında ülkedeki çatışma tarafları ve diğer siyasi partilerin katılacağı geçiş hükümetinin oluşturulmaya başlanacağını belirtmişti.

Güney Sudan'da uzun süredir devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da IGAD'ın gözetiminde 17 Ağustos 2015'te gerçekleştirilen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Pagan Amum, çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes yürürlüğe girmişti.

Güney Sudanlı taraflar arasında yapılan anlaşmada, cumhurbaşkanı yardımcısı makamına biri Riek Machar, diğeri hükümet yanlısı bir isim olmak üzere iki kişinin atanması öngörülmüştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.