Günlük hayatta tükettiğimiz şekerin nasıl zararları var?

Günlük hayatta tükettiğimiz şekerin nasıl zararları var?
Sık tükettiğimiz bir besin olan şeker, sağlığımız için en büyük tehditlerden bir tanesi. Bağışıklık sistemini zayıflatmaktan, hafıza zayıflığına kadar birçok tehlikeye neden oluyor.

Günlük hayatımızda çoğunlukla yer verdiğimiz şeker, tadından ziyade bize oldukça zararı var. Sağlığımızı tehlikeye atan şeker, vücudumuzda geri dönülmez hasarlar bırakabiliyor.

HAFIZAYI ETKİLİYOR

Şekerin hücrelerimizi ihtiyacı olan sudan mahrum bırakmasının bir etkisi de hafıza ve konsantrasyon konusunda oluyor. Hücrelerimiz sağlıklı bir şekilde çalışmadığı için beynimize gerekli oksijenin taşınmasında da yetersizlikler söz konusu olabiliyor. Bu da beyinde en çok hafızamızı ilgilendiren bölümü etkiliyor. Bu nedenle aşırı şeker tüketimi düzenli olarak sürdürüldüğünde hatırlamakta güçlükler, konsantrasyon eksiklikleri gibi sorunlar baş gösteriyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLIYOR

Aşırı şeker tüketimi hem vitamin ve mineral gibi vücudumuza faydalı birçok maddenin emilimini engelliyor hem de vücudumuza giren ve sağlığımızı tehdit eden çeşitli mikrop çeşitlerinin gelişmesine ve çoğalmasına olanak sağlıyor. Bu iki özellik bir araya geldiğinde de elbette bağışıklık sistemi zayıflıyor. Bu da vücudumuzu soğuk algınlığından kansere dek birçok hastalığa karşı açık hale getiriyor. Bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan akyuvar hücreleri, C vitamini ile şeker moleküllerinin yarışı arasında kalabiliyor. Şeker ile benzer molekül yapısına sahip olan C vitamini şekerin fazla tüketimi sonucu bağışıklık hücreleri tarafından kullanılamıyor ve bağışıklık sistemini zayıflatmaya sebep oluyor. Bunun sonucunda da hastalıklara yakalanma riski daha da yükselmiş oluyor.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ VE YAĞLANMA

Ağzımızda pek çok farklı bakteri yaşıyor. Bunlardan bazıları dişlerimize fayda sağlarken, bazıları ise hasar veriyor. Basit şekerlerle beslenen zararlı bakteriler fırçalama veya tükürük ile temizlenmezlerse şekeri aside dönüştürerek ağzımızın içinde asidik bir ortam oluşmasına yol açıyor. Bu asitlerin diş minesinin en üst tabakasında yer alan ve dişlerimizin korunmasını sağlayan mineralleri çözmesi sonucu da diş çürükleri oluşuyor. Yapılan çalışmalar bizlere gösteriyor ki fazla miktarlarda ve devamlı olarak şeker tüketildiğinde karaciğer şekerin bileşeni olan fruktozu yağ olarak depoluyor. Bunun sonucunda da özellikle bel çevresinde yağlanma hızla artıyor.

BAĞIMLILIK YAPIYOR

Şeker, “mutluluk hormonu” olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını tetiklediği için keyif verici özelliği kişilerde bağımlılık yaratabiliyor. Beyinde bağımlılık yaratan etkisi de içinde şeker olan besinler tüketilmediği zaman mutsuzlukla sonuçlanabiliyor. Çünkü bağımlılık nedeniyle en ufak bir sorunda gerektiğinden fazla şeker ve tatlı tüketmek zamanla kilo alımına, bu tablo da mutsuzluğa sürüklüyor. Şeker tüketimi bağırsak florasını bozarak bir çok kronik hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Obezitenin de önemli nedenleri arasında olan glukoz tüketimi, floraya da zarar vererek obezitenin kalıcı olmasına neden oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.