Günümüzde Diş Taşı Temizliği İşleminin Önemi
Diş Taşı Nedir?
Günlük olarak tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin diş dokularının üzerinde biriken plakların kireç görünümüne ulaşmasıdır. Zaman içerisinde oluşan bu kireç tabakası, yetersiz veya yanlış diş temizliği sebebiyle oluşmaktadır. Şöyle ki diş taşı genellikle dişin kök kısmında, damakla kaynadığı noktalarda oluşmaktadır; bunun sebebi ise o bölgelerin temizlenmesinin daha zor olmasıdır.
Yüzümüzün yan yanak bölgelerinde olan tükürük bezlerinin olması ve bu bölgenin sürekli tükürük üretiyor olması bu diş üzerinde ki plakların sertleşmesine ve diş taşına dönmesine sebep olmaktadır.
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
Temel olarak yanlış temizleme sebep olsa da diş taşı oluşumunun sebepleri için;
1. Dişler arasında yemek artıklarının kalması,
2. Karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerin çok tüketilmesi,
3. Tükürük yapısından kaynaklı plak oluşumu,
4. Diş fırçalama düzeninin olmaması,
5. Diş ipi kullanılmaması ve yanlış diş temizliği, diyebiliriz.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Tekrar Oluşur mu?
Genellikle diş taşı temizliği işlemini yaptırmayı düşünen herkesin ilk aklındaki sorudur. Tekrar edip etmemesi kişiler tarafından çok merak edilse de bunun aslında çok mantıklı bir cevabı vardır. Diş taşı oluşumunun temel sebebi düzenli ve yeterli diş bakımı olmaması olduğu için aynı şekilde yetersiz bakım durumunda diş taşı oluşumu tekrarlanacaktır. Bu sebeple tekrar oluşmaması için doktorunuzun tavsiyesine uygun şekilde diş temizliğini ve bakımını gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Diş Taşı Temizliği Zararlı mıdır?
Sıklıkla sorulan diğer sorulardan biri de diş taşı temizliğinin zararlı olup olmadığıdır. Bunun için kişilerin elinde olan çeşitli sebepler vardır. Diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra dişlerinin aralarının açıldığını ve boşlukların olduğunu söyler. Bu doğru bir yorum olsa da işlemin sağlıksız olmasıyla alakalı değildir. Diş taşları uzun süre diş çevresinde kaldığı için bu taşlar zaman içerisinde diş etine yerleşerek diş aralarında yer edinmektedir. Temizleme işlemi gerçekleştikten sonra da o bölgelerde ki sağlıksız doku temizlendiği için doğal bir boşluk oluşmaktadır. Görüldüğü üzere bu durumun sebebi diş taşı temizliği değil, diş taşının var olmasıdır. Aksi takdirde bu temizlenmeyen taşlar, diş kaybı gibi sorunlar ile kişiye dönecektir.
Evde Diş Taşı Temizliği
Tam anlamıyla tıbbi bir tedavinin yerini tutacak, ev bakımı yöntemi bu alanda yoktur. Diş taşı temizliği, diş beyazlatma, fiyatları bütçelere uygun ve sarsmayan bir bedeli sahip olduğundan kesim çözümün uzmanlardan alınması tavsiye edilir. Bunun yanında diş taşı oluşumu tekrarlanmasın ya da oluşan ufak plak sorunlarını çözebilmek için kullanılabilecek bazı yöntemler vardır.
Bu yöntemler bir uzman uygulaması ile aynı etkiyi yaratmamakla birlikte aksi bir alerjen durumu olmaması durumunda faydalı olacağı söylenebilir. Uygulama öncesi doktor görüşü almanız tavsiye edilir.
Yöntem 1:
Hindistan cevizi yağı ağız içine özenle sürülüp, bütün diş köklerine temas etmesi sağlanır. Sonrasında 2-3 dk bir bekleme süresi verilip arkasından su ile çalkalanarak temizlenir. Bu sayede sadece diş taşı değil ağız içi florasının dengede kalmasına da katkı sağlanır.
Yöntem 2:
Diş macunu kıvamında aloe vera kullanabilirsiniz. İngiliz karbonatı olarak satılan karbonatlar ile aloe vera jelini karıştırarak diş macunu kıvamı elde edilir. Diş fırçası yardımıyla diş ve diş eti köklerine uygulanabilir. Sonrasında yine bol su ile çalkalamak tavsiye edilir.
Yöntem 3:
Limon, karbonat ve zeytinyağı ile sağlıklı bir diş temizleme asidi elde edilebilir. Bu karışımlar ile macun kıvamını elde ettikten sonra diş fırçası yardımı ile diş köklerine uygulanabilir. Bu sayede plak oluşumuna destek olacak maddelerin engellenmesi gözlemlenmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.