"Gürcistan'da Tekstil Alanında Yatırım Fırsatları"

"Gürcistan'da Tekstil Alanında Yatırım Fırsatları"
Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Kumsişvili:- "Gürcistan'ın ticaret ortakları arasında Türkiye birinci sıradadır. Türkiye, Gürcistan'a en çok yatırım yapan ülkeler arasında da başı çekiyor"- "Toplam dış ticaret hacmi 2015'te 1,332 milyar do

İSTANBUL (AA) - Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Dimitri Kumsişvili, "Gürcistan'ın ticaret ortakları arasında Türkiye birinci sıradadır. Türkiye Gürcistan'a en çok yatırım yapan ülkeler arasında da başı çekiyor" dedi.

Kumsişvili, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "Gürcistan'da Tekstil Alanında Yatırım Fırsatları" toplantısında Türkiye ve Gürcistan arasındaki ticaretin artırılması gerektiğini söyledi.

Gürcistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile 2014'te yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmasını (STA) hatırlatan Kumsişvili, anlaşmanın Gürcü vatandaşlar için önemli getiri sağlayacağını söyledi.
Söz konusu anlaşmanın Türk yatırımcılar için de faydalı olacağına dikkati çeken Kumsişvili, Gürcistan'da üretilen ürünlerin Avrupa pazarına vergisiz girebildiğini kaydetti.
Gürcistan'da üretim yapılması halinde Gürcistan'ın küresel ticarette önemli anlaşmalar tesis ettiğini anlatan Kumsişvili, AB ile müzakerelerin devam ettiğini belirterek, "Serbest Ticaret Kurumu ile AB nezdinde son aşamalara gelmiş bulunmaktayız. Dün de Çin ile STA için görüşmelere başladık. Müzakerelerin 1 yıl içerisinde tamamlanmasını öngörüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Gürcistan ekonomisinin 2014'te yüzde 4,6, 2015'te de yüzde 2,8 büyüdüğünü anımsatan Kumsişvili, IMF tahminlerine göre ülke milli gelirinin 2016 yılında yüzde 3, 2017'de de yüzde 5 büyümesini beklediklerini kaydetti.
Gürcistan'a yabancı yatırımların son dönemde hız kazandığını belirten Kumsişvili, "Yabancı yatırım 2014 yılında önceki yıla göre yüzde 87 artarak 1,75 milyar dolara ulaştı. Son 7 yıl içerisinde doğrudan yabancı yatırımda çok büyük bir artış oldu. 2015'te ilk çeyrek itibarıyla 1 milyar doları aşan yatırım gerçekleşti." ifadelerini kullandı.



- "2015'te Türkiye ile Gürcistan arasındaki dış ticaret 1,5 milyar dolara yaklaştı"



Türkiye'nin Gürcistan'ın en büyük dış ticaret ortağı olduğunu belirten Kumsişvili, ticaretin tekstil sektöründe sağlanacak yeni iş birlikleriyle daha iyi seviyelere gelebileceğini söyledi. Kumsişvili iki ülke ekonomik ilişkilerine ilişkin şu bilgileri verdi:
"Gürcistan'ın ticaret ortakları arasında Türkiye birinci sırada. Zaten Türkiye, Gürcistan'a en çok yatırım yapan ülkeler arasında başı çekiyor. Gürcistan ve Türkiye arasında 2007'de imzalanan STA var. 2015'te Türkiye ile toplam dış ticaret 1,5 milyar dolara yaklaştı.Türkiye'den ülkemize 2015 yılının ilk üç ayında 110 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı.Bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60 büyümedir.
Türkiye ile karşılıklı ekonomik ilişkilerimiz giderek artıyor. Türkiye'den birçok firmanın başarısını görmek bizi memnun ediyor. Farklı sektörlerde fevkalade başarılı oldunuz, yönetimimiz bunları çok hoş karşılıyor. Gürcistan'da sizleri daha çok görmek istiyoruz, ticarette, tekstilde, turizm, otelcilik ve haberleşme alanında… Türkiye'deki yatırımcılarımız için en cazip sektörler bunlardır."


- "Toplam turist sayısında Türkler 3. sırada"



Türkiye'nin Gürcistan'la yakın ilişkilerini memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Kumsişvili, Batum ve Tiflis'teki iki büyük havalimanının TAV tarafından işletildiğini hatırlattı.
Gürcistan'a geçen yıl 1,3 milyon turist geldiğini anımsatan Kumsişvili, toplam turist sayısı içinde Türk turistlerin 3. sırada yer aldığını söyledi.

Gürcistan hükümetinin Türk yatırımcılara sınırsız teminat sağlayacağını anlatan Kumsişvili, iki ülke arasında mütekabiliyet çerçevesinde yeni iş birliklerinin gündeme gelebileceğini söyledi.

DEİK/Türkiye-Gürcistan İş Konseyi Başkanı Cemal Yangın ise Gürcistan ve Türkiye'nin ortak geleneklerinden söz ederek Gürcü misafirperverliğinin Türk yatırımcılar için çekicilik sağladığını söyledi.
Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Dimitri Kumsişvili'nin yaşanabilecek bürokratik sorunların kısa sürede çözebileceğine yönelik açıklamalarını hatırlatan Yangın, yatırımcıları Gürcistan'a davet etti.


- "Dış Ticaret Dengesi 2015'te Türkiye lehine 886 milyon dolar"



DEİK'in toplantıda paylaştığı verilere göre, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe eski Doğu Bloku ülkelerine göre Türkiye’nin Gürcistan’a ihracatı dördüncü sırada yer alıyor.
Gürcistan, özellikle iç giyim sektöründe Türkiye'nin en fazla hazır giyim ve konfeksiyon ithalatı yaptığı ilk 20 ülke arasında yer alıyor.
Türkiye’nin Gürcistan’dan tekstil ithalatı 2015 yılında 1,9 milyon dolar, hazır giyim ithalatı ise 60 milyon dolar seviyesinde.
Türkiye ve Gürcistan arasında toplam dış ticaret hacmi 2015'te 1,332 milyar dolar olurken, Türkiye’den Gürcistan’a yapılan ihracat 1,109 milyar dolar.
Türkiye’nin Gürcistan’dan yaptığı ithalat 2015'te 223 milyon dolar seviyesinde. Dış Ticaret Dengesi 2015'te Türkiye lehine 886 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.