Hacılara "Mers" uyarısı

Hacılara "Mers" uyarısı
Prof. Dr. Serhat Ünal, hacdan dönen ve 15 gün içerisinde ateşi çıkan herkesin, "Mers" için şüpheli vaka olduğunu belirtti

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, 16. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi'nde "Mers" virüsü ile ilgili bilgiler verdi. Korona virüsün Arap yarımadasında Suudi Arabistan'dan Katara, Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere, insanlarda alt salonum enfeksiyonu yaparak öldürür hale geldiğini belirten Ünal, solunum yolu sendromu yapan virüse "Mers" adı verildiğini belirtti.

Türkiye'de MERS Virüsü Paniği! Mers Virüsü Nasıl Bulaşır Belirtileri Nelerdir?

Ünal,"Solunum yoluyla bulaşıyor grip gibi ellerle temas ellerin burna götürülmesi tokalaşma solumun esas olduğu temasla bulaşıyor. Bu virüsün bu formunun develerde olduğu ve develerden insanlara geçtiği. O yüzden hemen tedbir olarak, deve sütü içmeyin gibi tedbirler getirildi. Hastalığın farkına varınca, izolasyon yöntemleri olan tokalaşmayın, elinizi yıkayın gibi yöntemlerle mart ayından itibaren kontrol altına alındı" dedi.

KORKTUĞUMUZ HAC MEVSİMİ GELDİ

 

Ülke genelinde 2.5-3 milyon hacının gelmeye başladığını hatırlatan Ünal, "Korktuğumuz Hac mevsimi geldi. 2.5 3 milyon insandan bahsediyoruz. Çok yakın temas olacak. Bütün dünya tetikte bekliyor. Bulguları halsizlik, üst salonumun yolu enfeksiyonu, hapşırık ateş ve burun akıntısı ile başlar. Sonra bildiğimiz zatürre tablosuna döner. Öksürük artar, hafif bir balgam ilave olur. Salonum yolu yetmezliği, akciğer yetmezliği tablosuyla ölüme yol açar. Yüzde 35-40 ölüm oranı var. Bulaştıktan sonra 15 gün sonra ortaya çıkabileceği için kritik dönem 15 gün" dedi.

 

Hacca gidip geldikten sonra 15 gün içerisinde ateşi çıkmış kişinin Mers için şüpheli vaka olduğunu kaydeden Ünal, "Hastayı hemen maskesini takıp en yakın sağlık kurumuna ulaştırmak, yoğun bakım tedavisine almak lazım. Özel bir tedavi yok" diye konuştu.

EBOLA VİRÜSÜ DÜNYADA YAYILMAYA DEVAM EDİYOR

 

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Batı Afrika'da Mart ayında baş gösteren Ebola salgını yüzünden bugüne kadar 8 bini aşkın vakadan yaklaşık 4 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Ünal, şunları söyledi:

Mers ve Ebola Virüsüne Dikkat

"Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi büyük örgütlerin salgını durdurma çabaları halen daha sonuç vermemiştir. Askeri önlemlere dahi başvurulmasına rağmen; salgın kontrol altına alınamamıştır. Günümüzde ulaşım çok hızlanmıştır. Herhangi bir ülkeden kalkan uçak saatler içerisinde dünyanın diğer ucuna ulaşmaktadır. Ebola hastalığının bulaştıktan sonra belirti vermesi 20 güne kadar uzayabileceğinden ve hastalık etkeni kişiden kişiye direkt temasla bulaşabileceğinden, tüm dünya için risk söz konusudur.

Ebola virüsü insandan insana çok hızlı bulaşabilmektedir. Hastalık şimdilik Batı Afrika'da 5 ülkede sınırlıdır. İlk olarak yaklaşık 1,5 yıl kadar önce olgular ortaya çıkmaya başlamıştır. Sierra Leone, Gine, Liberya ve Nijerya salgından en çok etkilenen 4 ülkedir. Bu ülkelere ek olarak Senegal'de bir olgu bildirilmiştir. Eş zamanlı olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde de olgular saptanmış fakat Kongo'da hastalığa sebep olan virüsün salgın yapan virüsten farklı bir virüs olduğu anlaşılmıştır."

Diyarbakırda Hacdan Dönen Hastada Mers Teşhisi

HASTALIKTAN KURTULANLARIN VİRÜSÜ BULAŞTIRMA RİSKİ YOK

Ebola Şüphelisi Alkollü Çıktı

Hastalığı geçiren erkeklerin menilerinde virüsün 3 ay kaldığını ifade eden Prof. Dr. Serhat Ünal, "Ebola virüs hastalığı geçirenlerin 3 ay süreyle ilişki sırasında prezervatif kullanması veya cinsel ilişki yaşamamaları önerilir. Kişi, Ebola virüs hastalığından kurtulursa vücudunda 10 yıllarca kalacak antikorlar üretmiş olur. Bu antikorlar sayesinde bir daha kendine Ebola virüsü bulaşamaz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.