Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca: Hafız olmak kolay, hafız ölmek zordur

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca: Hafız olmak kolay, hafız ölmek zordur
Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ile hafızlık üzerine yaptığımız söyleşinin devamını sizlerle paylaşıyoruz.

Kur’an-ı Kerim’in tekrar edilmezse unutulabileceğini ifade eden Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Hocalarımız "Hafız olmak kolay, hafız ölmek zor" derlerdi. Gerçekten de hafızlığı devamlı sağlam halde tutmak oldukça zor. Ben her hafta sonu Cumartesi ve Pazar günleri birer cüz ezber okuyorum ve bu şekilde tekrar etmeye gayret ediyorum. Çok yoğun iş hayatım olmasına rağmen bunu yapabiliyorum” dedi.

Arapçada korumak, ezberlemek manasındaki hıfz kökünden türemiş bir sıfat olan hâfız, Kur’ân-ı Kerim’i ezberleyen ve hafızasında koruyan kişidir. Peygamber Efendimiz (SAV)’in çeşitli hadislerinde kendilerinden güzel sözlerle bahsettiği hafızlar Ramazan ayı programları çerçevesinde gazetemize konuşarak hafızlığı anlatmaya devam ediyorlar. Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ile hafızlık üzerine yaptığımız söyleşinin devamı şu şekilde:

whatsapp-image-2022-04-01-at-11-20-12-1.jpeg

Kur’an-ı Kerim’i hala baştan sona kadar ezber misiniz? Unutmamak için neler yapıyorsunuz?

Hocalarımız "Hafız olmak kolay, hafız ölmek zor" derlerdi. Gerçekten de hafızlığı devamlı sağlam halde tutmak oldukça zor. Bir program dahilinde okumaya devam etmezseniz çok kısa süre içinde unutabilirsiniz. Buhari ve Müslim'de de geçen bir Hadis-i Şerif'de "Kur'an-ın hafızadan çıkıp kaçması, bağlı devenin ipinden boşanıp kaçmasından daha hızlıdır." buyrulmaktadır. Kur'an’ın ezberden unutulmasının büyük vebali olduğunu anlatan hadislerde vardır. Onun için hafızlığımı unutmamak için gayret gösteriyorum. Bu yüzden benim en son okuduğum kitap genelde Kur'an-ı Kerim'dir. Son on yıldır düzenli olarak sağlamaya

çalışıyorum. Tabi Belediye Başkanlığı çok zor bir görev. Zamanınızın çoğu dışarda geçiyor. Çoğu zaman evde çocukları bile göremiyorsunuz. Onun için bu tempoda açıkçası biraz zorlanıyorum ama fırsat buldukça okumaya devam ediyorum. Uykumdan ve dinlenmeye ayırdığım vakitlerden fedakarlık ederek okumaya gayret ediyorum.

Hafız olmak sizde neyi ifade ediyor?

Hafız olmak hayatın her anında Kur’an’la birlikte olmaktır. Hafızlık bir mucizedir. Kelamullah’ın tamamı bir insanın hafızasına kaydediliyor. Başka hiçbir metni, bu büyüklükte bir metni kendi dilinden bile olsa insan hafızasına yerleştiremezsiniz diye düşünüyorum.

Yeni hafız adaylarına ve kafasında hafız olma fikri olanlara tavsiyeleriniz nelerdir ?

Hafızlık yapan kardeşlerime ilk tavsiyem, okuduklarını anlamaya çalışsınlar. Ezberlemek güzel ama ezberlediğini anlamak çok daha güzel. Onun için mutlaka Arapça eğitimi almalarını tavsiye ederim. Ayrıca Hadis ve Tefsir okumalarını da tavsiye ediyorum. Tabi en önemlisi de hafızlığın unutulmaması. Kendilerine düzenli bir program yapıp az da olsa devamlı okurlarsa unutmamış olurlar. Amellerin en hayırlısı az da olsa devamlı olanıdır.

Diğer yandan Ramazan ayına ilişkin de fikirlerinizi merek ediyoruz Ramazan sizde neyi ifade ediyor ?

İslam Alemi’nde Ramazan ayı çok önemli. Manevi huzuru, dinginliği iliklerinize kadar yaşarsınız. Oruç, zekât, namaz gibi ibadetlerin daha çok ve samimi yapıldığı bir aydır Ramazan. Ramazan rahmettir, berekettir.

whatsapp-image-2022-04-01-at-11-20-11-1.jpeg

Nerede o eski Ramazanlar…’ diye başlayan cümleleri hemen her yaştaki insandan duyabiliyoruz. Eski günlere, eski Ramazanlara bir özlemi ifade anladığımız bu cümleden hareketle size de eski Ramazanlara ilişkin hatıralarınızı, kafanızda canlanan anıları sorsak ne anlatırsınız?

Çocukluk yıllarında ilk Ramazan ayları Ağustos aylarına denk geliyordu. Oruç tutamıyorduk ancak camide akşam namazından önce iftarlıklar bir masaya özenle hazırlanırdı. Cami cemaati bunlardan birkaç parça alıp iftarlarını açardı. Bizde onlarla birlikte iftarlıkları atıştırırdık. Teravih namazları da hep hafızamızda. Arkadaşlarımızla birlikte arka saflarda yerimizi alırdık. Çok özel günlerde her zaman özlemle yad ederiz.

whatsapp-image-2022-04-01-at-11-20-10.jpeg

Pandemi döneminde Ramazan ayında hasletlerden mahrum kalmıştık. Bu yıl Ramazan ayı daha dolu ve manevi atmosferli geçiyor. 2022 yılı Ramazan dönemi için görüşlerinizi de alarak noktalamak isteriz.

Bu yıl inşallah Ramazan ayı pandemi etkisinde uzak bir şekilde icra edilecek, eski Ramazanlar gibi manevi atmosferi dolu dolu hissedilecek, Hatimler, mukabeleler, vaazlar camilerde cemaatimizce manevi ikilimi yaşatacak. Bizlerde belediyeler olarak birçok faaliyeti planladık sosyal yardım faaliyetlerimizi planladık. İhtiyaç sahibi ailelerimiz için Ramazan ayı boyunca hassasiyetle çalışacağız.

(Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.