Hafızlık bereket getiriyor

Hafızlık bereket getiriyor
Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Hafız Muhammed Salim ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Hafızlığın insan hayatına bereket getirdiğini ifade eden Hafız Muhammed Salim, “Bunu ben defalarca gözlemledim. Hafız olan arkadaşlarımız vardı. Cebinde 5 lirası yokken biz onun düğününü yaptık, arabasını aldık. Hafızlık yapan birisi o hafızlık yapılan ortamdan çıktıktan sonra o bereketi anlıyor” dedi.

Allah’ın 99 isminin arasında da yer alan ‘hafız’ kelimesi İslam alemi için büyük bir önem arz eder. Ezberlemek, zihinde tutmak, muhafaza etmek, saklamak, korumak anlamındaki "h-f-z" kökünden türeyen hâfız, ezberleyen, zihninde tutan, saklayan, koruyan demektir. Peygamber Efendimiz (SAV)’in çeşitli hadislerinde kendilerinden güzel sözlerle bahsettiği hafızlar Ramazan ayı programları çerçevesinde gazetemize konuşarak hafızlığı anlatmaya devam ediyorlar. Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Hafız Muhammed Salim ile yaptığımız söyleşi şu şekilde:

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Adım Muhammed Salim. 2000 doğumluyum. Silleliyim.

Kaç yaşında hafızlığa başladınız?

15 yaşında başladım. Daha sonra bir süre ara verdim. Arapça dersi almak için medreseye gittim. Daha sonra tekrar başladım ve 5 ay gibi bir sürede bitirdim.

Kur’an ezberlerken nasıl bir yöntem uyguladınız?

Arapça biliyordum. İlk başlarda manalar ile ezber yaptım. Daha sonra sağlamaya geçtiğim zaman Arapça’yı bıraktım ve düz sağlama yaptım. Eski Osmanlı geleneği diye tabir edilen örgü sistemi ile yaptım.

Sizden farklı yöntem kullanarak hafızlık yapan arkadaşlarınız var mıydı?

Arapların kullandığı bir usul var. Bu usulde sure sure ezber yapılıyor. Hocalarımızın bu sistemin çok sağlam olmadığı yönünde telkinleri olduğu için biz örgü sistemi ile ezber yaptık.

Hafızlıkta başarının formülü nedir?

Bir hafızın ilk baştaki en önemli silahı sabırdır. İkincisi de istikrardır. Bir işe başladığında önüne ne engel çıkarsa çıksın pes edilmemeli. Çünkü hafızlığa başlayan bir insan dünya üzerinde şeytanın en çok uğraştığı kişilerden birisi oluyor. Bir diğeri de Allah yolunda savaşanlardır.

Hafızlığın insan davranışlarındaki etkileri nelerdir?

Hafızlığın insana bir etkisi olabilmesi için o insanın okuduğu manayı anlaması lazım. Hafızlık bereket getiriyor. Bunu ben defalarca gözlemledim. Hafız olan arkadaşlarımız vardı. Cebinde 5 lirası yokken biz onun düğününü yaptık, arabasını aldık. Hafız olmayan talebe 50 lira harçlıkla idare edemezken, hafız çocuk kolay kolay yokluk çekmez. Çok farklı bir durum. Hafızlık yapan birisi o hafızlık yapılan ortamdan çıktıktan sonra o bereketi anlıyor. Şuan bu söylediğimi bütün hafız kardeşlerim abilerim anladı. Birde Kur’an-ı Kerim’in manasını bilen birisinin kalbi gerçekten çok değişiyor. Örnek verecek olursak Hucurat Suresi 12. ayette ‘Ey iman edenler zandan çok sakınınız’ diyor. Bu ayeti bilen birisi kötüye kolay kolay yaklaşmaz.

239561-1760073970.jpg

Hafızlık sürecini etkileyen faktörler nelerdir?

Günümüz için en önemli faktör teknoloji. Yaşı fark etmeksizin teknolojiyi sürekli yanında bulunduran, sosyal medyadan ve internetten kopamayan birisinin hafızlık eğitimi alması ve bitirmesi gerçekten çok zorlaşıyor. İkincisi de çevresi ve ailesi. Çünkü çok zor bir iş. Etrafındakilerin desteği gerçekten çok önemli. İnişli çıkışlı bir dönem. Türk usulünde yarıya kadar tırmanmadır. Yarısı bittikten sonrası yokuş aşağıya gitmektir. Yarıya kadar gerçekten hafızlık öğrencisi için çok zor ve etrafındakilerden destek bekler.

Hafızlar arasındaki nesil farkını nasıl görüyorsunuz?

Eski zamanlardaki eğitim çok daha ağırmış. Bu nedenle eski hafızların hafızlıkları daha da sağlam. Bu nedenle onların hafızlığı tekrar tekrar sağlamlama süreleri ile bizimkiler aynı değil. Eski hafızlarımız belki 3 ay sağlamlamasa unutmaz ama biz en az haftada bir sağlamlamamız lazım. Onlarda eğitim zormuş. Bizde de nefisle mücadele daha zor. Usuller kolaylaştı ama nefis mücadelesi zorlaştı.

Hafızlık eğitimi aldığınız döneme ait hiç unutamadığınız bir anınız var mı?

Hafızlık ilk başta Kur’an’ı yüzünden okuma ile başlar. Ben ilk başta 7 ay yüzünden okudum. Yüzünden okumayı anlatmak gerekirse hoca günde 20 sayfayı okumamızı ister. Her sayfayı da 10’ar kere okursun. Ve o 20 sayfadan yarın sabah sınava giriyorsun. 20 sayfa arasından hoca 1 sayfa seçiyor ve o sayfayı bir dakikadan daha az sürede okumanı istiyor. Daha sonrada en büyük hoca var. Ona gidiyoruz ve hafızlığa geçip geçmeyeceğimizi söylüyor. Biz çıktık yukarıya hoca daha gelmemiş. Ama kalbimiz yerinden çıkacak gibi. Çok heyecanlıyız. Bizi tekrar aşağıya gönderdiler. 2 saat sonra tekrar çağırdılar sınava girdik. O günden sonra birçok şeyden heyecan duyamadım. O gün heyecan duygumu kaybettim.

Daha iyi hafızlık için öneri veya teklifleriniz nelerdir?

Bence herkes hafızlık yapmamalı. Bunu bana bir abi anlatmıştı. İlk duyduğumda çok yadırgamıştım. Yanlış anladım. İnsanların hafızlık yapmasını engellediğini düşündüm. Daha sonrasında bunun nedenini anladım. Hafızlık çok ağır. Yarıda bırakıldığı zaman büyük sonuçları var. Yarım hafızlığın sağlaması çok zor ve ayetler unutulursa çok büyük bir günahı var. Hafızlığın iyi yapılabilmesi için ilk önce gerçekten yapılıp yapılamayacağına karar verilmeli.

Ramazan ayı sizin için ne ifade ediyor?

Hafızlık talebeleri için Ramazan ayı mukabele demektir. Ramazan’da hafızlık talebesi camide cemaatin önünde Kur’an-ı Kerim okumayı hayal eder. Teravih kıldırmayı hayal eder. Bu çok önemlidir. Benim için Ramazan denilince ilk aklıma oruçluyken saatlerce Kur’an-ı Kerim okuduğum aklıma geliyor. Ramazan’ın son 10 gününde itikafa girerdik. Ramazan bütün talebelerle ezber yapıp yorgun düşüp tam iftar vaktinde hep birlikte yemek yediğim aklıma geliyor. Ramazan Kur’an ayıdır. Bir insan normal günde bir Kur’an okuyorsa Ramazan’da kat kat fazlasını okumalı. Çünkü Ramazan’da şeytanlar zincirlenir diye bir hadis var. Şeytan zincirlendiği için insanları günahlara sevk edebilecek gücü azalıyor. Bu nedenle bu ayı çok iyi değerlendirmeliyiz. Hafızlar olarak bizlerde günde 5 sayfa sağlıyorsak bunu bir cüze çıkarmalıyız. ( Mehmet Günnar )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.