Hangi vitaminin ne görevi var?

Hangi vitaminin ne görevi var?
Vitaminler sağlığımızı korumada ve enerji ihtiyacımızı karşılamada büyük rol oynuyor. Besinlerden karşılayabildiğimiz vitaminler vücudumuzda ne işe yarıyor?

Vitaminler sağlığımızı korumada ve enerji ihtiyacımızı karşılamada büyük rol oynuyor. Besinlerden karşılayabildiğimiz vitaminler vücudumuzda ne işe yarıyor?

1-A Vitamini

Vücutta depo edilen A vitamini yağda erir. Uzun süre A vitamini almadığınız zaman eksikliğini hissetmeye başlarsınız. Yetersiz ve dengesiz beslenenlerde ve büyümenin hızlı olduğu çocukluk, gebe ve emzirme dönemlerinde A vitamini eksikliği daha sık görülür. Normal şartlarda günlük almanız gereken A vitamini miktarı yetişkin kadınlarda 800 mcg iken yetişkin erkeklerde 1000 mcg’dir.

A Vitamini ne işe yarar?

A vitamini, görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımı, bağışıklık sistemi ve doku hücre büyümesi için gereklidir. Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini oluşturur, enfeksiyonlara karşı korur.

A Vitamini nelerde bulunur?

Hayvansal gıdalardan alabileceğiniz A vitaminleri; Karaciğer, Balık yağı, Süt, tereyağı ve yumurta gibi besinlerde bulunur.  Ayrıca, havuç, kış kabağı gibi sarı turuncu sebzeler, Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Sarı ve turuncu meyvelerde bulunur.

2-D Vitamini

D vitaminin emilimi için yağ ve safraya ihtiyacı vardır.  En önemli görevi kalsiyum ve kemik metabolizmasını dengelemektir. Üretilebilmesi için güneş ışığına gereklidir. D vitamini ihtiyacı her bünyeye göre değişiklik gösterir. 1 yaşına kadarki bebeklerde 400 IU yeterli iken, 1 yaşından sonraki 600 IU alınması gerekir. 70 yaşından sonra günlük D vitamini ihtiyacı artmaktadır.

D vitamini ne işe yarar?

D vitamininin metabolizmadaki başlıca görevi kalsiyum ve fosfor emilimini sağlayarak vücuttaki kalsiyum ve fosfor dengesini düzenlemektir. Aynı zamanda böbreklerdeki kalsiyum kaybını önler ve kemik direncini artırır.

D vitamini nelerde bulunur?

Güneş ışınları

Balık yağı,

Balık,

Karaciğer,

Yumurta sarısı,

Tereyağı

3-E Vitamini

Doğal besinlerde bol miktarda bulunur. Bu nedenle eksikliğine sık rastlanılmaz. Çok güçlü bir antioksidandır. Erişkinler için günlük ihtiyaç miktarı 8-10 mg / gündür.

E vitamini ne işe yarar?

Vücut için hayati önemde görevleri var. Çok güçlü bir antioksidandır, hücre zarını koruyucu etkisi vardır. Antioksidan özelliği C, B3 vitamini ve selenyum gibi diğer besin maddeleriyle zenginleştirilir. Aynı zamanda damar tıkanıklığından ( ateroskleroz) koruyucu etkisi vardır. Kanın pıhtılaşmasında görevli olan proteinlerin yapımında görev alır.

E vitamini nelerde bulunur?

Bitkisel yağlar

Tahıl taneleri

Yağlı tohumlar

Soya

Yeşil yapraklı sebzeler

Baklagillerde bol miktarda bulunur.

4-C VİTAMİNİ

Suda erir, ısıya karşı dayanıksızdır, hava ile maruz kaldığında okside olur. Vücutta birçok enzimatik tepkimede görev alır. Günlük C vitamini ihtiyaç miktarı 75-90 mg’dır.

C vitamini ne işe yarar?

C vitaminin vücut için faydası çok. Kolajen üretiminin kolaylaşmasını sağlayarak cilt ve bağ dokusuna esneklik ve güç kazandırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı korur.

C vitamini nelerde bulunur?

C vitamininden zengin olan besinler arasında

Limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller

Çilek, böğürtlen, kuşburnu,

Domates,

Lahana,

Patates ile ıspanak,

Marul,

Yeşilbiber, asma yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzeler vardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.