HAVELSAN Genel Müdürü Atalay:

HAVELSAN Genel Müdürü Atalay:
"Milli çözümler olmadan ülke olarak siber tehditlere karşı güvende olmak mümkün değil. Siber güvenlik ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası"- "Yazılımda Türk mühendislerinin yapamayacağı hiçbir şey yok"- "Türkiye'de yaklaşık 15 bin siber güvenlik uzmanın

ANKARA (AA) - HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, milli çözümler olmadan ülke olarak siber tehditlere karşı güvende olunamayacağını belirterek, "Siber güvenlik ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası" dedi.

Atalay, Ekonomi Muhabirleri Derneğinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Şirketin, simülatör üretiminde dünyadaki en geniş ürün çeşitliliğine sahip firmalardan biri olduğunu vurgulayan Atalay, paraşütten helikoptere, denizaltıdan uçağa birçok ürünün simülatörünü yaptıklarını ifade etti.

Son dönemde bilişimde yeni bir alan olarak siber güvenliğe geniş anlamda anayurt güvenliğine ağırlık verdiklerini dile getiren Atalay, stratejik ve kritik tesislerin fiziki güvenliğinden siber güvenliğine çözümler ürettiklerini söyledi.

Bilişim alanında sistem çözümlerinin milli olmasının önemini vurgulayan Atalay, güvenlik amacıyla alınan ürün ve yazılımların kendisinin risk kaynağı olabildiğine dikkati çekti. Atalay, riskli yazılımları uzmanların bile zor anladıklarını, çoğu zaman saldırının farkına iş işten geçtikten sonra varıldığını kaydetti.

Atalay, "Milli çözümler olmadan ülke olarak siber tehditlere karşı güvende olmak mümkün değil. Siber güvenlik ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçasıdır. Siber güvenlikte hattı müdafaa yok sathı müdafaa var. Bütün ülke ve kurumlar güvende değilse ben kendimi güvene aldım demek mümkün değil. Bu nedenle topyekün bir güven altyapısı, politikaları ve uygulamalara ihtiyaç var" dedi.

Şirket olarak siber güvenlikte milli çözümler geliştirme misyonunu üstlendiklerini anlatan Atalay, geliştirdikleri sistemlerin içerisindeki siber güvenlik çözümlerini ayrı bir ürüne dönüştürüp kurum ve kuruluşların hizmetine sunduklarını söyledi. Atalay, Türkiye için bir ilk olacak Siber Güvenlik Mükemmeliyet Merkezini de gelecek ay açmayı planladıklarını bildirdi.

Türkiye'de yaklaşık 15 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Atalay, ancak mevcut durumda bu alandaki açığın çok büyük olduğunu ifade etti. Atalay, kurulacak merkezle ülkenin bu alandaki ihtiyacına cevap vermeyi ve siber güvenlik uzmanı açığını kapatmayı amaçladıklarını belirtti.

- "Herkesle rekabet edebilecek durumdayız"

Atalay, basın mensuplarının soruları üzerine, yazılımın, Türkiye için bir fırsat alanı olduğunu ve çok önemli potansiyeller barındırdığını dile getirdi.

Bu alanda Türkiye'nin başka ülkelerden geri kalan bir yanı olmadığını vurgulayan Atalay, "HAVELSAN yazılımda şu anda bu dünyada her şeyi ve daha iyisini yapabilecek durumda. Yazılımda dünyada herkesle rekabet edebilecek durumdayız. Yazılımda Türk mühendislerinin yapamayacağı hiçbir şey yok. HAVELSAN ürünleri 11 ülkede kullanılıyor. Bu ürünleri dünyanın en iyi 5 şirketiyle rekabet ederek sattık" diye konuştu.

Atalay, Türkiye'ye yönelik olarak aralık ayındaki siber saldırıların bir devlet organizasyonu olmadığını, bazı hacker gruplarının birtakım manipülasyonlarla bu yönde faaliyetlerde bulunduğunu söyledi.

Ahmet Hamdi Atalay, Türkiye'de siber güvenlikte ihtiyaç duyulan çözümleri yerli olarak geliştirmeye başladıklarını ve bunlarda dışa bağımlılığın sıfır olduğunu vurguladı.

Şirket olarak organik büyümeyi çok da hedeflemediklerini belirten Atalay, çünkü HAVELSAN gibi şirketlerde organizasyonun büyüklüğünün bir süre sonra verimsizlik faktörü haline gelmeye başladığını kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.