Havza dışından su için çalışmalar başladı

Havza dışından su için çalışmalar başladı
Konya’nın su sorunu ve yatırımlarının konuşulduğu toplantıda Konya Ovasına Kızılırmak Havzası’ndan su getirmek için planlama çalışmalarına başlandığı belirtildi

DSİ 4. Bölge Müdürlüğü, 2021 yılı yatırım programı bütçe takdimi ve Konya’nın su sorununu konuşmak üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. Programa, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, DSİ 4. Bölge Müdürü Mehmet Ekinci ve Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin katıldı. AK Parti iktidarı boyunca sadece su için Konya’da 12 milyar TL’yi bulan bir yatırım yapıldığını dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, “Baktığınız zaman Konya için 20 tane barajımız 65 tane sulama tesisimiz, 29 tane göletimiz, 140 tane taşkın koruma tesisimiz 18 yılda tamamlandı. Tabi bu rakamları artırmak için de çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

usta.jpg

USTA: TÜKETİMİ AZALTARAK TASARRUFLU OLMALIYIZ

Usta, “İtalya’daki G20 Zirvesi’nde bütün liderlerin ortak konuştuğu üç tema belirlendi. İnsan, gezegen ve refah. İnsanı merkeze koymayıp gezegenimizi ve dünyamızı korumakla mükellef olduğumuzu anlamazsak, bu dünyada refahı sürdürmemiz mümkün değil. Enerjiyi, suyu tüketiyoruz. Tükettiğimiz kaynakların yerine yenisini bulabiliyor muyuz? Hayır. O yüzden tüketimi azaltarak tasarruflu olmalıyız. Aksi takdirde bir tarafta kuraklık olurken bir tarafta sellerin olduğuna daha çok şahitlik edeceğiz. Eğer tedbiri elden bırakırsak torunlarımıza çorak bir çöl bırakacağız. Ektiğimiz üründen yaptığımız sulama şekline kadar her şeyi artık çok dikkatli yapmamız gerekiyor. Bir kişinin verdiği zarar tüm Konya’yı etkiliyor. Ve buda ülkeyi ve dünyayı etkiliyor” dedi. Suyu kullanırken yönetmek zorunda olunduğunu vurgulayan Usta, “Nasıl kullanacağımız noktasında bilinçli olmamız gerekiyor. Elimizde su olmazsa yaptığımız barajları da kullanma şansımız olmayacak. Bu kapsamda ‘Suya Göre Tarım’ başlığı ile bir çalıştay planlıyoruz. Yani tarıma göre su değil, suya göre tarım yönetimi ve tarım şekillendirme çabası içerisinde olmalıyız” dedi.

manset-etyemez.jpg

ETYEMEZ: YEŞİL EKONOMİ, YEŞİL KALKINMA İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ

“İklim meselesini; su, gıda, enerji, turizm, ekonomik mesele olarak görüyoruz” diyen AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Geçtiğimiz Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanımız yapmış olduğu açıklamada Paris İklim Antlaşması’nı imzalayacağını ifade etti. Daha sonrada TBMM’DE kabul edilerek kanunlaştı bundan sonra da Paris İklim Antlaşması çerçevesinde Türkiye’de üzerine düşeni yerine getirecek. 2053’e kadar 0 emisyon ve 1.5 seviyesinde ısınmanın durdurulması için bu mücadeleye bizde katkıda bulunacağız. Yeşil ekonomi, yeşil kalkınma üzerinden bizde üzerimize düşeni yapacağız. Konya olarak bizim için bu saydıklarımız bütün dünya hepsinden daha önemli bizim için su, kuraklıkla mücadele çünkü Konya tarımın başkenti. Konya gerçekten tarımın başkentidir. Bunu herkes kabul ediyor ulusal düzeyde baktığımız zaman büyükbaş üretimde birinciyiz, küçükbaş üretimde ikinciyiz, tahılda birinciyiz, tohum üretimde ülkenin yüzde 30’unu karşılıyoruz ve hele pandemi döneminde çiftçimiz üzerine düşeni yapmıştır ve üretime devam etmiştir. Ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak için gereken çabayı göstermiştir. Ama biz aynı zamanda en az yağış alan bir coğrafyayız. Su kaynağı az olan bir şehiriz. KOP Bölgesi olarak elimizdeki su kaynakları gerçekten kısıtlı, ama buna rağmen Konya’da yapılan yatırımlar ve projeler devam ediyor. Ama şunu ifade edeyim; Kuraklıktan önce 500 milyon metreküp su tüketen Konya çiftçisi bu kuraklık çerçevesinde 138 milyon ancak su bulabilmiş ve kullanabilmiş. Biz 283 tesis yapmışız 12 milyar yatırım yapmışız ama ortada su kaynağı olmayınca ne kadar çok yatırım yaparsanız yapın olmuyor ama bundan sonraki çabamız bütün kesimleri, bireyleri, çiftçileri suyla ilişkisi olan herkesi, suyu kullananları suyu bilinçli olarak tasarruflu olarak kullanmak üzere çağrı yapmak ve bu işin içerisine katmak durumundayız” diye konuştu.

manset-dikmen-001.jpg

DİKMEN: KURAKLIK YÖNETİM PLANINI GÜNDEME GETİRİYORUZ

2030-2040 yılları arasında Konya’da bir kuraklık olacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, “Genel Müdürlüğümüz iklim değişikliğine nasıl uyum sağlanması gerektiği ile alakalı projeler yürütüyor. İklim değişikliğinden su kaynaklarının nasıl etkileneceği ile ilgili bir proje hazırladık. Konya’da yeniden Kuraklık Yönetim Planını gündeme getiriyoruz. 15 havzada kuraklık Yönetim planını tamamladık. 10 havzada da kuraklık yönetim çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 2023 yılı sonuna kadar ülkemizde yer alan 25 havzanın kuraklık yönetim planı tamamlanacak. Tamamlanmış olan kuraklık yönetim planlarında yer alan tedbirlerin uygulanmasının takibi 6 aylık dönemlerde yapılıyor. Bizde suya göre tarım yapılmasını destekliyoruz ve 38 tane uyum faaliyeti belirledik” şeklinde konuştu.

manset-ekinci-001.jpg

EKİNCİ: KIZILIRMAK’TAN KONYA KAPALI HAVZASINA SU AKTARILMASI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLANDI

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2021 Yılları arasında Konya’ya toplam 12. 3 Milyar TL yatırım yapılarak, 288 adet tesis hizmete alındığını belirten, DSİ 4. Bölge Müdürü Mehmet Ekinci “Bu tesislerin, 2 adedi içme suyu tesisi, 23 adedi baraj, 29 adedi gölet, 5 adedi yeraltı depolaması, 67 adedi sulama tesisi, 19 adedi arazi toplulaştırma ve TİGH, 141 adedi taşkın koruma tesisi, 2 adedi HES tesisi” dedi. Kızılırmak Havzası’ndan Konya Kapalı Havzası’na Su Aktarılması projesinden de bahseden Ekinci, “Genel Müdürlüğümüz tarafından Kızılırmak Havzası’ndan Konya Kapalı Havzasına su aktarılması planlama işi ihalesi yapılmış olup, 08 Ocak 2021 tarihinde çalışmalara başlandı. Bu çalışmalar kapsamında; Seyhan Havzasından, Doğu Akdeniz Havzasından, Manavgat Nehir Havzasından, Kızılırmak Havzasından su aktarılması ile ilgili alternatif çalışmalar yapılarak aktarılacak su miktarı belirlenecektir” diye konuştu.

manset-ergin.jpg

ERGİN: VAHŞİ SULAMAYI NEREDEYSE BİTİRMİŞ DURUMDAYIZ

İklim Değişikliği ve Kuraklığın Tarıma Etkisi konusunda sunum yapan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, “İklim değişikliği ve kuraklık tarımda sürdürülebilirliği tehdit ediyor. Biz su stresi altında bir ülkeyiz. İlimizde yüzde 30 oranında bir sulanabilir alanımız var. Yine üretilen gıdaya baktığımız üretilen gıdanın yüzde 75’ini sulu tarımdan elde ediyoruz. Bu yüzden tarım ve gıda için su elzem. Biz tarımda vahşi sulamayı neredeyse bitirmiş durumdayız. Konya çiftçisi basınçlı sulama ile tarımsal üretime devam ediyor” dedi. (Gülşen Çopur)

manset-3.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum