HDP Parti Sözcüsü Bilgen:

HDP Parti Sözcüsü Bilgen:
"Bu ülkede geçmişte çok acı nevruzlar yaşandı. Çok sert müdahalelerin yapıldığı, ölümlerin yaşandığı, nevruza çıkmanın, gitmenin çok büyük bir suç olduğu dönemlerden geçtik. Ancak bunları aştığımızı düşünüyorduk"- "Siyasi bir gerilimi, bir çatışmayı kan d

KARS (AA) - HDP Parti Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, geçmişte çok acı nevruzların yaşandığını belirterek, "Çok sert müdahalelerin yapıldığı, ölümlerin yaşandığı, nevruza çıkmanın, gitmenin çok büyük bir suç olduğu dönemlerden geçtik. Ancak bunları aştığımızı düşünüyorduk" dedi.

Kentteki bir restoranda gazetecilerle bir araya gelerek, valiliklerin nevruz için aldıkları kararı değerlendiren Bilgen, geçen yıllarda yasaklama olmadan düzenlenen nevruz etkinliklerinde halkın güvenlik güçleriyle hiçbir sıkıntı yaşamadan buluşmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

Farklı şehirlerde düzenlenen nevruz kutlamalarını insanların bir araya gelerek bayram havasında geçirdiğini ifade eden Bilgen, şöyle konuştu:

"Bu ülkede geçmişte çok acı nevruzlar yaşandı. Çok sert müdahalelerin yapıldığı, ölümlerin yaşandığı, nevruza çıkmanın, gitmenin çok büyük bir suç olduğu dönemlerden geçtik. Ancak bunları aştığımızı düşünüyorduk. Baharın bu anlamda barışa vesile olmasına ve bu ölümlerin, bu şiddetin, bu çatışmanın bitmesi için bir dönüm noktası olmasına dair hep beklenti içerisinde olduk. Ne yazık ki geçtiğimiz günlerde Ankara'da gerçekleşen patlama daha önce Sur'da, Cizre'de, İstanbul'da, Suruç'ta yaşananlar, elbetteki geçtiğimiz kışı son derece acı içerisinde, keder içerisinde, tasa içerisinde geçirmemize neden oldu. Fakat ne yazık ki nevruz etkinlikleri Türkiye'nin birçok yerinde, birçok ilinde yasaklanıyor ve tek bir gün sadece 21 Mart'ta anmanın, kutlamanın mümkün olduğuna dair yazılar, cevaplar valilikler tarafından partimize iletiliyor."

Her yasaklamanın bir provokasyon zemini oluşturacağı kaygısı içerisinde olduklarını dile getiren Bilgen, engellemelerin, şiddete ortam oluşturacağı endişesini taşıdıklarını belirtti.

Bilgen, şöyle devam etti:

"Siyasi bir gerilimi, bir çatışmayı kan dökülmesine dönüştürecek bir tablodan alı koymak için mülki idare amirlerini, güvenlik güçlerini duyarlı, sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. Siyasi iktidarı da siyasi iradeyi de bu konuda yasakçı değil, tam tersine hiçbir şiddet yaşanmadan insanların buluşup anmasını yapabileceği, kutlamasını yapabileceği bir ortamı tesis etmeye davet ediyoruz. Bu anlamda da Kars'ta da 21 Mart dışındaki günlerde nevruz kutlamanın yasaklandığı bütün şehirlerde de yani biraz daha anlayışlı ve bu yanlıştan geri dönen, hoşgörü gösteren bir yaklaşım sergilenmesini bekliyoruz. Yani istenen şey galiba haksız bir talep değil.''

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.