Hem geçmişini hem okumayı öğrenmeye çalışıyor

Hem geçmişini hem okumayı öğrenmeye çalışıyor
Hem geçmişini hem okumayı öğrenmeye çalışıyor

İstanbul'da geçirdiği trafik kazası sonucu yaralanan ve hafızasını kaybeden 39 yaşındaki Mahmut Türkü, bir yandan geçmişini hatırlamaya çabalarken bir yandan da Bursa'da kayıt olduğu kursta kazanın ardından unuttuğu okuma yazmayı yeniden öğrenmeye çalışıyor.

Osmangazi Belediyesinin yazılı açıklamasına göre, yaklaşık 6 ay önce İstanbul'da bir aracın çarpması sonucu ağır yaralanan ve 3 ay yoğun bakımda yatan, omuriliği zarar gördüğü için yürümekte dahi zorlanan Türkü, başına aldığı darbe sonucu hafızasını da kaybetti.

Hayatının büyük bölümü hafızasından silinen ve ailesini dahi hatırlayamayan Türkü, bir anlamda hayata sıfırdan yeniden başladı. Gördüğü fizik tedavi sonunda önce küçük bir çocuk gibi yeniden yürümeye başlayan Türkü, bir yandan geçmişini hatırlamaya çalışırken bir yandan da kazadan sonra unuttuğu okuma yazmayı yeniden öğrenmek için Osmangazi Belediyesi Meslek Edinme Kurslarına (OSMEK) kayıt yaptırdı.

OSMEK'in okuma yazma sınıfında haftanın üç günü 3'er saat eğitim alan Türkü, okuma yazmayı öğrendikten sonra ilkokulda bıraktığı eğitim hayatına devam ederek, açıktan ortaokul ve liseyi de bitirmeyi hedefliyor.

- "Kimseyi tanıyamaz, hiçbir şeyi hatırlayamaz oldum"

Kaza sonrası hafızasını yeniden kazanarak hayatını hatırlamak için büyük bir mücadele içerisine girdiğini belirten Mahmut Türkü, "Hafızamı kaybetmekten dolayı çok zor günler geçirdim. Kimseyi tanıyamaz, hiçbir şeyi hatırlayamaz oldum. Ne ailemi ne arkadaşlarımı hatırlayabiliyordum. Asker arkadaşlarım arıyordu ancak ben kim olduklarını dahi bilmiyordum. Herkes bana unuttuğum şeyleri yeniden hatırlatmak için çok yardımcı oldu. Daha önce yaşadığım şeyleri anlattılar bana. Ben de yavaş yavaş hatırlamaya başladım" diye konuştu.

Türkü, hafıza kaybı sonucunda kendisini en çok zorlayan noktanın ise okuma yazmayı unutmak olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hayata sıfırdan başlamış olmam benim için oldukça zordu ancak okuma yazmayı unutmuş olmam bu zorluğu daha da arttırdı. Hiçbir şeyi okuyamıyor, bir yere gidecekken mahalle adlarını okuyamadığım için hangi otobüse binmem gerektiğini bile başkalarına soruyordum. Küçük bir çocuk gibi yeniden sıralara oturup okuma yazma öğrenmekten utandığım için uzun bir süre bu konuda bir şey yapmadım. Ancak tüm yaşadığım zorlukların üstesinden gelebilmek için tekrardan okuma yazma öğrenmeye karar verdim. Yaptığım araştırma sonrasında Osmangazi Belediyesinin meslek edinme kurslarında okuma yazma bölümü açtığını duydum ve kayıt yaptırdım."

Kursta her şeyin çok güzel gittiğini ve sıfırdan okuma yazma öğrenmeye başladığını anlatan Türkü, kursu açan Osmangazi Belediyesi ile Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a teşekkür etti.

En büyük hedeflerinden birinin de İngilizce öğrenmek olduğunu bildiren Türkü, yabancı dil bilen insanları çok takdir ettiğini ve kendisinin de İngilizce konuşabilmeyi çok istediğini söyledi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.