Hindistan'da kast sistemi protestoları

Hindistan'da kast sistemi protestoları
Haryana eyaletinde, kamuda çalışma ve eğitim hakkı isteyen Jat topluluğunun polisle çatışması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi

YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'ın kuzeyindeki Haryana eyaletinin Rohat kentinde göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada biri polis 7 kişi hayatını kaybetti.

Polis yetkilisi Rajiv Sekhawat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Jat topluluğundan binlerce kişinin kamuda çalışma ve eğitim hakkı kotalarının artırılması için düzenledikleri protestolar sırasında çatışmalar yaşandığını hatırlattı.

Çatışmalarda biri polis 7 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Sekhawat, göstericilerin kentin çeşitli yerlerinde tren istasyonlarını ateşe vererek özel mülk ve araçlara zarar verdiğini kaydetti.

Polis, önceki açıklamasında, protesto sırasında açılan ateş sonucu bir kişinin öldüğünü açıklamıştı.

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Haryana eyaletinde göstericiler yolları barikatlarla da kapattı. Göstericilerin eyalette bulunan Munak Kanalı'ndan Yeni Delhi'ye gelen su tesisatına zarar vermesi nedeniyle başkentin bazı yerlerinde sular kesildi.

Haryana Eyalet hükümeti, olayları kontrol altına alabilmek için çevre eyaletlerden bölgeye ilave asker ve polis gönderilmesi çağrısında bulundu.

Hindistan, ayrımcılıkla mücadele kapsamında, düşük kasttakilere kamuda çalışma ve eğitim hakkı için belirli bir kontenjan veriyor. Ülkenin batısındaki Gujarat eyaletinde, geçen yıl ağustos ayında Patel topluluğu, bu kontenjanların kast sisteminden kaynaklandığına vurgu yaparak uygulamanın kaldırılması için protesto düzenlemişti. Protestolarda biri polis 8 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.