HİSDER’de Ahırlı ve Akkise tanıtıldı

HİSDER’de Ahırlı ve Akkise tanıtıldı
HİSDER’in düzenlediği tanıtım programında Ahırlı İlçesi ile Akkise Kasabasının tarihi, kültürü, tarımı ve ilim adamları konuşuldu

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin düzenlediği programda, Ahırlı İlçesi ile Akkise Kasabası her yönüyle tanıtıldı.

Meram Uluslararası Gençlik Akademisi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve panel yöneticiliğini HİSDER Sekreteri Muzaffer Tulukcu’nun yaptığı programda sırasıyla Akkise Dernek Bşk. Nedim Selek, Arkeolog Ramazan Gündüz, Ahırlı ve Yöresi Sosyal ve Dayanışma Dernek Bşk. Ahmet Duran, tarihçi Hasan Örnek ve Ahırlı İlçe Belediye Başkanı İsa Akgül konuşma yaptılar. HİSDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Konya STK Platformu Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, yaptığı selamlama konuşmasında Hisder’in 2012 yılında kurulduğunu ve dernekleşmeden önce de uzun süre kültürel faaliyet içerisinde olduğunu belirterek “Konya ve Türkiye’nin tarihini, kültürünü, sosyolojisini ve değerlerimizi burada pazartesi günleri konuşuyor ve tartışıyoruz. 185 üyesi olan Konya STK Platformu’nda da gönüllü teşekküller olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” dedi.

ahirli-1.jpeg

İNSAN OLARAK BİZ BİR BÜTÜNÜZ

Akkise Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nedim Selek, Akkise’nin her türlü hizmete ve övgüye lâyık olduğunu ifade ederek derneğin 2000 yılında kurulduğunu, iyi günde kötü günde mesaj yoluyla 4.500 kişiye ulaşım sağladıklarını, eğitime ağırlık vererek 186 üniversiteli öğrenciye burs verdiklerini dile getirdi. Selek sözlerine “Birlikte rahmet var. Ayrılıkta azap var. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın” diyerek son verdi.

Ahırlı ve Yöresi Sosyal ve Dayanışma Dernek Başkanı Ahmet Duran ise, derneklerinin 1990’da Ahırlı’nın ilçe olmasıyla birlikte kurulduğunu fakat 2009 yılına kadar faaliyetlerine ara verilmesinden dolayı bir varlık gösteremediğini ifade ederek “2017’de bayrağı biz aldık. Derneğimizin 40 olan üye sayısını 275’e çıkardık. Üniversiteyi kazanmış 22 öğrencimize burs veriyoruz. Bu toprağın insanı olarak biz bir bütünüz. Ben ayrımcılığı sevmiyorum. Allah bize hayırlı hizmetler yapmayı nasip etsin” dedi.

AKKİSE TARİHİN VE KÜLTÜRÜN BEŞİĞİ

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Arş. Gör. Dr. Ramazan Gündüz ise, yapılan araştırmalar neticesinde Akkise’nin önemli bir yerleşim merkezi olduğuna dikkati çekerek şu bilgileri verdi: “Suğla Gölü çevresi ve Akkise’de bir höyükte yaptığımız araştırmalar neticesinde Akkise’nin en erken tarihi M.Ö.7000’lere tarihlenmektedir. Akkise en erken dönemde kültürlere ev sahipliği yapmış bir yerleşim yeri. Akkise tarihin, kültürün ve kaynağın yeri diyebileceğimiz bir bölge. Akkise ve bölgesi Isaura’ya bağlı. Helenistik dönemde Roma’ya bağlanmasıyla birlikte bu bölge insanı isyancı kabileler gibi Roma’ya direniyor. Gönderilen valileri çok fazla kabul etmemiş. Çiçero, Roma’ya gönderdiği bir yazışmada buradaki insanlarla alâkalı verdiği bilgide, o bölgedeki insanlarının yönetilemez insanlar olduğundan bahsediyor. Akkise çevresi ve Isaura bölgesi Roma hükümdarlarını kabul etmiyor. Çünkü bölge kendine has kültürünü yaşayan bir klan, bir grup durumunda ve zapturapt altına alınamıyor.” Gündüz ayrıca, Akkise’de “Ak Kilise” olarak bilinen iki kilise olduğunu ve Akkise adını da buradan aldığını söyledi.

ahirli-2.jpeg

AHIRLI İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Tarihçi Hasan Örnek de, Ahırlı’nın tarihi, adı ve ilim adamları hakkında bilgi verdi. “Geçmişini bilmeyen insan, geleceğine ümitle ve güvenle bakmaz” diyen Örnek, Ahırlı isminin nereden geldiğiyle ilgili iki rivayetten bahsederek ilkinin, Selçuklular döneminde yaşamış Ahru Bey’e istinaden “Ahurlu” ismini alarak ‘Ahırlı’ya dönüştüğünü dile getirerek ikinci rivayetle ilgili olarak şunları ifade etti: “Selçuklular döneminde Bozkır’ı fetheden Bozkır Bey’in at bakıcısının bu bölgede yerleştiği ve Ahırlı adının da bu bölgeden geldiği söylenmektedir.”

AHIRLI’DA YAYLAK TURİZMİ GELİŞTİRİLMELİ

Böyle güzel bir program hazırladıkları ve hemşehrileri buluşturdukları için HİSDER yöneticilerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Ahırlı İlçe Belediye Başkanı İsa Akgül, “İlçemiz tarihi M.Ö.2000’lere kadar uzanmaktadır. Bölgede Türk’lerden önce Bizans İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü bilinmektedir. Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından bu bölge fethedilmiş, Türkler Ortasya’dan gelerek bölgeye yerleşmişlerdir. Ahırlı Suğla Gölü’nün doğusunda yükselen bir set üzerine kurulmuştur.” dedi. Ahırlı bölgesinin haçlı seferleri esnasında orduya at sağlayan askerî üs olduğunu ve bu özelliğini Karamanoğulları döneminde de sürdürdüğünü belirten başkan Akgül, “II. Murad döneminde Ahırlı, Konya-Beyşehir Sancağı, Bozkır Kazasına bağlı Ahurlu Köyü olarak biliniyordu” dedi.

İlçe halkının geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirten belediye başkanı İsa Akgül, Ahırlı’nın gelişimi sağlamak açısından özellikle eko turizmi ve yaylak turizmine önem verilmesi gerektiği üzerinde durarak şunları dile getirdi: “İlçemizde Bademli Yaylası, Bartlı Yaylası, Sülek Yaylası, Gölcük, Karacakuyu Yaylası, Aşağı ve yukarı Sazaklar, Kayacık, Çiftlik, Şıhlar, Kuyucak, Kanlıözü ve Erdoğan Köyü Yaylalarımız mevcuttur. İlçemizin eko turizmi ile Yaylak turizmi Seydişehir’le birlikte ele alınarak geliştirilmelidir. Suğla karpuzu, ay çiçeği, kabak ile diğer ürün çeşitliliği önemini artırıyor. Toroslarda yetişen çöğen bitkisinden de Ahırlı’ya özgü köpük helvası yapılmaktadır. 45 kişinin istihdam edildiği Mantar Üretim Tesisimiz de var.”

Panelden sonra konuşmacılara derneğin teşekkür plaketleri takdim edildi ve toplu hatıra fotoğrafı çekildi. Ahırlı Belediyesi tarafından katılımcılara afiyetle yemeleri için köpüklü helva hediye edildi.

ahirli-3.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.