HİSDER’DE Endonezya buluşması

HİSDER’DE Endonezya buluşması
 Editör
Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER) tarafından Karatay Belediyesi Şemsi Tebrizi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "Pazartesi Toplantıları"nın bu haftaki konuğu Dr. Arief İsdimad Saleh oldu.

Endonezya'nın tarihi, kültürel yapısı ve Türkiye ile ilişkileri üzerine detaylı bir sunum yapan Saleh, ülkesinin çeşitlilik içinde birlik anlayışını vurguladı.

ENDONEZYA: BİNLERCE ADAYI BARINDIRAN BİR ÜLKE

Endonezya'nın Sumatra'dan Avustralya'ya kadar uzanan, 13.677 adadan oluşan bir ülke olduğunu belirten Dr. Saleh, "Yaklaşık 275 milyonluk nüfusuyla Endonezya, dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve en büyük Müslüman nüfusa sahip devleti konumunda. 17 Ağustos 1945 tarihinde Hollanda'dan bağımsızlığını kazanan Endonezya Cumhuriyeti'nin başkenti Cakarta'dır. Ülkemizin bayrağındaki kırmızı cesareti, beyaz ise ruhsal ögeleri simgeler" dedi.

"ÇEŞİTLİLİK İÇİNDE BİRLİK" FELSEFESİ

Endonezya'nın resmi sloganı olan "Bhinneka Tunggal Ika"nın (Çeşitlilik İçinde Birlik) ülkenin çok kültürlü yapısını ve toplumsal uyumunu temsil ettiğini belirten Dr. Saleh, "Endonezya, İslam, Hristiyanlık, Hinduizm ve diğer dinlere mensup insanların bir arada yaşadığı bir ülkedir. ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) ve G-20 üyesi olan Endonezya, bölgesinde ekonomik ve kültürel açıdan önemli bir güçtür. Türkiye de G-20 ve D-8 üyesi olarak Endonezya ile önemli ilişkiler yürütmektedir" diye konuştu.

ENDONEZYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ TARİHİ BAĞLAR

Endonezya'ya İslam'ın ilk olarak Hulefa-i Raşidin döneminde ticaret yoluyla ulaştığını belirten Dr. Saleh, "İlk İslam sultanlığı 13. yüzyılda Samudera Pasai Sultanlığı olarak Açe Bölgesi'nde kuruldu. Osmanlı Devleti, Hollanda sömürgecilik döneminde Endonezya'daki Müslümanlarla ilgilenmiş ve 1881 yılında Batavia'da (Cakarta) bir başkonsolosluk açmıştır" dedi.

Türkiye ile Endonezya arasında diplomatik ilişkilerin 1950'de resmen başladığını ifade eden Saleh, "2011 yılında iki devlet arası ilişkiler stratejik ortaklık düzeyine yükseltildi. Türkiye, 2004'teki büyük tsunami felaketinden sonra Endonezya'ya insani yardım göndermiş, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Açe'yi ziyaret etmiştir" diye ekledi.

ERDOĞAN'IN ENDONEZYA ZİYARETİ

Dr. Saleh, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11-12 Şubat 2025 tarihlerinde Endonezya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu ziyaret kapsamında Endonezya-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı düzenlendi ve 13 alanda işbirliği anlaşmaları imzalandı" dedi.

Programın sonunda HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu ve Mevlüt Küçükbarutçu, Dr. Arief İsdimad Saleh'e dernek plaketi takdim etti. Etkinlik, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.