Hocalı katliamının 24. yılı

Hocalı katliamının 24. yılı
Hocalı Soykırımı Raporu:- "Dağlık Karabağ'daki Ermeni işgali boyunca 20 bin Azeri şehit oldu, 100 bin kişi yaralandı, 50 bin kişi sakat kaldı"

İSTANBUL (AA) - Hocalı Soykırımı Raporunda, Dağlık Karabağ'daki Ermeni işgali boyunca 20 bin Azerinin şehit olduğu, 100 bin kişinin yaralandığı ve 50 bin kişinin de sakat kaldığı belirtildi.

Hazar Strateji Enstitüsünde (HASEN) düzenlenen toplantıda Azeri tarihçi Prof. Dr. Havva Memmedova ile HASEN Dış Politika ve Güvenlik Uzmanı Seda Birol tarafından hazırlanan Hocalı Soykırımı Raporu tanıtıldı.

Rapora göre Ermenistan'ın Dağlık Karabağ işgali sırasında 7 bin devlet dairesi, 693 okul, 695 tıp merkezi, 160 köprü ve 1 milyon hektar tarım arazisi, 927 kütüphane, 44 mabet ve 9 mescit tahrip edildi, 9 tarihi saray yağmalanarak yıkıldı, 40 bin müze eşyası kayboldu.

20 bin Azerinin şehit olduğu, 100 bin kişinin yaralandığı ve 50 bin kişinin sakat kaldığı belirtilen raporda, mülteci sayısının 1 milyonu aştığı ve maddi kaybın 300 milyar dolar civarında olduğu ifade edildi.

Tanıtım toplantısında konuşan HASEN Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve emekli büyükelçi Halil Akıncı, dünya ve özellikle de Batı kamuoyunun bu katliamı fazla önemsemeyerek görmezden gelmesinin esef verici olduğunu anlattı.

Seda Birol ise soykırımda bir gecede 63'ü çocuk, 106'sı kadın, 70’ten fazlası yaşlı olmak üzere 613 kişinin katledildiğini ve bin 275 kişinin rehin alındığını kaydetti.

Prof. Dr. Memmedova sadece Azerbaycan'a değil tüm insanlığa karşı işlenmiş bir katlima dünya kamuoyunun sessiz kalmasını eleştirdi. Konunun Avrupa gündemine taşınması gerektiğini vurguladı.

Azerbaycan milletvekili Ganire Paşayeva da soykırım yapanların hala adalete hesap vermediğini ifade ederek, "Yeryüzünden Hocalı isminde bir kenti silenler ve soykırım yapanlar hala adalet karşısında hesap vermiş değil. Şimdi de Türkiye'ye karşı savaşmak için PKK terör örgütüne asker gönderiyorlar. Yeniden diriltilen bu terörün amacı Türkiye'yi zayıflatmak" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.