Hollanda'da "altın fayton" tartışması

Hollanda'da "altın fayton" tartışması
Muhalefetin Kraliyet ailesine ait altın faytonun onarım masraflarının açıklanması talebine Başbakan Rutte olumsuz yanıt verdi

LAHEY (AA) - Hollanda’da kraliyet ailesine ait altın faytonun tamir masrafı hükümet ile muhalefet partileri arasında tartışmaya yol açtı.

Muhalefetteki sol liberal Demokratlar 66 (D66) partisinin altın faytonun onarımı için harcanan paranın açıklaması talebine Başbakan Mark Rutte olumsuz yanıt verdi.

Rutte, meclise gönderdiği bilgide, faytonun tamiratı için kullanılan paranın miktarının açıklanmayacağını, söz konusu harcamanın Kral için ayrılan bütçeden karşılandığını dile getirdi.

Başbakanın cevabına tepki gösteren D66 lideri Alexander Pechtold, şeffaflık gereği harcamaya ilişkin bilgilerin kamuoyuna açıklanmasını istedi. Pechtold, verilerin açıklamaması halinde konuyu meclis gündemine taşıyacaklarını söyledi.

Sosyalist Parti (SP) ile koalisyon ortağı İşçi Partisi de (PvdA) Başbakan'dan söz konusu bilgileri kamuoyuyla paylaşmasını istedi.

Amsterdamlıların 1898’de tahta çıkan Kraliçe Wilhelmina’ya hediye ettikleri altın fayton, her yıl yeni yasama döneminin açılışının yapıldığı Prens Günü'nde kullanılıyor.

Kral, her sene eylül ayının üçüncü salı günü kutlanan Prens Günü'nde Lahey’deki Noordeinde Sarayı’ndan altın faytonla halkı selamlayarak meclis binasının yakınındaki tarihi Ridderzaal salonuna gelerek yeni yasama yılının açılış konuşmasını yapıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.