Hububat fiyatları memnun etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Üreticilerimizin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 TL, arpada ise 7 bin 500 TL geçecektir” sözleriyle açıkladığı hububat alım fiyatları beklentileri karşıladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk Kabine toplantısının ardından Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin lira olarak belirlediklerini, bu fiyatlara ilave olarak bakanlığın üretim primi destekleriyle üreticilerin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fiyatlar beklentileri karşıladı.
ULUSLARARASI TARIM ŞEHİRLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ALTAY’DAN TEŞEKKÜR
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, çiftçiye ve üreticiye verilen destekler için Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a teşekkür etti. Tahıl ambarı olarak anılan Konya’nın tarımsal üretimde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu belirten Başkan Altay, açıklanan 2023 yılı buğday ve arpa fiyatlarının çiftçiler için hayırlı olmasını diledi. Buğday ve arpa alım fiyatlarının belirlenmesiyle ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira, arpada ise 7 bin liradan alım yapılacağını anımsatan Başkan Altay, “Fiyatlara ilave olarak, Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki tüm üreticilerimize buğday için ton başında bin lira, arpa için ise 500 lira destek verilmesi kararlaştırıldı. Böylece açıklanan alım fiyatları kapsamında üreticimizin eline ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecek olması çiftçimizin yüzünü güldürmüştür. Her zaman çiftçimizin ve üreticimizin yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Ülkemizin kalkınması için gecesini gündüzüne katarak üreten çiftçi kardeşlerimiz inşallah emeklerinin karşılığını alacak. Bereketli olsun” diye konuştu.

UHK BAŞKANI TAŞPINAR: ÜRETİCİ FİYATTAN MEMNUN
Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan buğday alım fiyatlarının çiftçiye yaklaşık yüzde 35'lik refah payı sağladığını belirterek, "İç piyasa ve dünya fiyatlarının üzerinde açıklanan hububat müdahil alım fiyatları üreticinin beklentileri doğrultusunda kabul gördü, üretici açıklanan fiyattan memnun." dedi.
Taşpınar, değerlendirmede, dünyada yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında üreticilerin beklentilerinin karşılandığını, söz konusu kararın piyasalara bir mesaj niteliği taşıdığını ifade etti. Ekim alanlarındaki değişim, yağış miktar ve dağılımları ile verim üzerine etken lokal faktörlerle değerlendirildiğinde Türkiye buğday rekoltesini uzun yıllar ortalamasına göre nisan itibarıyla yüzde 3,75 artarak yaklaşık 20,8 milyon ton, arpa üretimini yüzde 7,5 artışla 8,6 milyon ton olarak hesapladıklarını belirten Taşpınar, mayıs ayının da yağışlı geçmesi nedeniyle rekoltede önemli bir artış olacağını öngördüklerini bildirdi.
Taşpınar, küresel buğday üretiminin de bir önceki yıla göre 1,5 milyon ton artışla 790 milyon ton olacağının tahmin edildiğine dikkati çekerek, artan üretime bağlı olarak dünya fiyatlarında da ciddi bir gevşeme olduğunu dile getirdi. Yurt içi piyasaların da bundan etkilendiğine işaret eden Taşpınar, şunları kaydetti: "Türkiye buğday maliyetlerinin ortalama sulu ve kuru alanlar olmak üzere 6 bin 880 ile 6 bin 640 lira olduğu göz önüne alındığında açıklanan müdahil alım fiyatıyla çiftçimize yüzde 35'lik refah payı verilmiş oldu. Dünyada yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurularak iç piyasa ve dünya fiyatlarının üzerinde açıklanan hububat müdahil alım fiyatları üreticinin beklentileri doğrultusunda kabul gördü, üretici açıklanan fiyattan memnun."

TUSAF BAŞKANI TEZCAN: DÜNYADAKİ FİYATLARIN NEREDEYSE İKİ KATI
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan da açıklanan fiyatların piyasa beklentilerini karşıladığını belirterek, "Ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 250 lira olarak açıklanan alım fiyatı dünyadaki fiyatların neredeyse iki katı. Hem çiftçi hem de tüketici korunmuş oldu." ifadelerini kullandı. Üreticilerin 1000 liralık tarımsal destekten de faydalanacağının altını çizen Tezcan, TMO'un un regülasyonunun devam etmesinin sektör açısından önemli olduğunu, sistemin harman sonrasında da devam etmesinin enflasyonla mücadelede etkili olacağını vurguladı.

HUBUDER BAŞKANI GÜLFEM EREN: PİYASA FİYATLARININ ÜSTÜNDE
Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gülfem Eren de açıklanan fiyatların yeni hasat edilecek ürünler için makul olduğunu, piyasa fiyatlarının üstünde olduğunu söyledi.

ALTINEKİN ZİRAAT ODASI BAŞKANI KAĞNICIOĞLU: ÇİFTÇİMİZ OLUMLU KARŞILADI
Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu Bekir Kağnıcıoğlu, “Cumhurbaşkanımız ilk kabine toplantısının ardından açıklamış olduğu ekmeklik buğdayın ton fiyatı 8 bin 250 TL’ye yükseldi. Buna ilave olarak bin TL’de prim desteği veriliyor. Geçen senede aynı şeyler uygulanmıştı. Ama geçen sene bu bin TL’lik prim desteğini ürününü TMO’ya satan çiftçiler faydalanabilmişti. Şimdiki açıklamaya göre ürününü özel ve kamuya satan herkes yararlanabilecek. Böyle olduğunda ekmekli buğday 9 bin 250 TL’ye tekabül ediyor. Eğer ürün birinci sınıf kalitede olursa 100 TL prim verilecek. Yani birinci ekmeklik buğday bu şartları taşıdığında 9 bin 320 TL’ye tekabül ediyor. Arpanın alım fiyatı 7 bin TL olarak açıklandı. Arpanın geçen seneye göre fiyatı yüzde 25 TL’lik bir artış gösterdi. 500 TL’de prim desteği sağlanacak. Eğer birinci sınıf kalitede ise 100 TL prim desteği verilecek. Çiftçilerimiz bu fiyatı olumlu karşıladı. Bu açıklanan fiyatlar tabi ki de günümüz şartlarında makul. Önemli olan önümüzdeki süreçlerde çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin artmaması gerekiyor. Bu girdi maliyetleri ise kimyasal gübre, mazot, enerji, tarım ilaçları vs. gibi giderlerin fiyatlarının yükselmemesi” dedi.
YAĞIŞLARIN BÖLGEYE KATKISI OLUYOR
Nisan-mayıs aylarında yağan yağışlar memnun olduklarını dile getiren Bekir Kağnıcıoğlu, “Özellikle nisanda başlayıp hala devam eden yağışlar ovamızda fevkalade katkı sağladı. Bazı yerel bölgelerde dolu şeklinde yağıp zarara sebep olmuş olabilir. Altınekin Bölgesi’nde kayda değer bir zarar yok. Bu bitkiler, hububat ve baklagiller açısından da çok verimli oldu. Özellikle buğdayda septorya vs. dediğimiz bazı mantariyel hastalıkları oluşturdu. Çiftçilerimiz bu konuda gerekli çalışmalarını yürütüyor. Traktör veya drone yardımıyla ilaçlamalarını gerçekleştiriyorlar. Yağışın az olmasından kaynaklı hiç işlenememiş bölgelerimiz var. Buralarda işlenecek inşallah. Bahar yağışlarının özellikle buğday ve arpaya katkısı çok oldu. Bunun yanı sıra baharlık dediğimiz mısır, ayçiçeği, şeker pancarına benzer çapa bitkilerinin de çimlenmesinde faydası oldukça fazla” diye konuştu.

AKBULUT: ÜRETİCİMİZİ MEMNUN ETMİŞ GÖZÜKÜYOR
Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut da, “2023 yılı üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun inşallah. Cumhurbaşkanımızın TMO’nun ekmeklik buğday ve arpanın ton alım fiyatlarını açıkladı. Dünya piyasasındaki arpa ve buğday fiyatlarına baktığımızda üreticimizde kısmen de olsa memnun etmiş gözüküyor. Ekmeklik buğdayın ton fiyatı 8 bin 250 TL’ye yükseldi. Buna ilave olarak bin TL’de prim desteği veriliyor. Açıklamaya göre ürününü özel-kamu fark etmeksizin satan çiftçilerimizin tümü yararlanabilecek. Böyle olduğunda ekmeklik buğday 9 bin 250 TL’ye tekabül ediyor. Eğer ürün birinci sınıf kalitede olursa 100 TL prim verilecek. Yani birinci ekmeklik buğday bu şartları taşıdığında 9 bin 320 TL’ye tekabül ediyor. Arpanın alım fiyatı 7 bin TL olarak açıklandı. Arpanın geçen seneye göre fiyatı yüzde 25 TL’lik bir artış gösterdi. 500 TL’de prim desteği sağlanacak. Eğer birinci sınıf kalitede ise 100 TL prim desteği sağlanacak. Çiftçilerimiz bu fiyatı olumlu karşıladı.” ifadelerini kullandı.

YAPILAN DESTEĞİN DEĞERİNİ KAYBETMEMESİ BEKLENİYOR
Yapılan zammın eylül-ekim aylarında değerini kaybetmemesini temenni ettiğini vurgulayan Veysel Akbulut, “Dolar‘ın her gün hareketli oluşu piyasalara yansıyor. Çiftçimiz eylül ve ekim aylarında ekim yapmak için gittiğinde yakıt fiyatlarının nasıl olacağını bilmiyor. Girdi maliyetlerinden tohum, gübre vs. nasıl olacağını bilmiyoruz. Şu an dünya piyasalarına baktığımızda üreticilerimiz memnun. Ama biz üretici temsilcileri olduğumuz için eylül-ekim aylarında girdi maliyetlerinin nasıl olacağını bilmiyoruz. Bu kura gelen zamlar bu şekilde eylül-ekim aylarına kadar devam ederse ekmeklik buğdaya ve arpaya gelen fiyatlandırma eriyecektir. Umarım inşallah öyle olmaz” ifadelerine yer verdi.
FAZLA YAĞIŞ BİTKİLERDE HASTALIĞA SEBEP OLUYOR
Fazla yağışlardan kaynaklı ürünlerde hastalık görüldüğünü söyleyen Veysel Akbulut, “Cihanbeyli Bölge’mizde yüzde 70-80 kıraç arazi var. Yağışlardan dolayı ürünlerimizde yüksek rekolte beklemekteyiz. Son yağan yağışlara hem bölge hem de üretici olarak çokta hazırlıklı değildik. Sarı pas, septorya ve cüce hastalığı dediğimiz hastalıklar yaygınlaştı. Bunla ilgili bazı bölgelerimizde oldukça fazla hastalık var. Bu durumda çiftçimizin hazırlıksız olması ve bölgemizdeki ürün çeşitliliğinden kaynaklı sebepler var. Genel anlamda rekolte beklentimiz iyi” ifadelerini kullandı. Hastalıklar konusunda önümüzdeki dönem çiftçiler için gerekli bilgilendirmelerin yapılacağını aktaran Veysel Akbulut, şunları kaydetti: “İlkbahar döneminde yağışlar ve ilaçlama yapılaması konusunda çiftlerimize gerekli bilgilendirme yapılacak. Bu hastalıkların Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)’nun kapsamına girmesi için çalışmalar yapacağız. Bu hastalık yaygınlaşırsa TARSİM’in buna mutlaka müdahale etmesi gerekiyor.”
•Pakize Şengül
- Güncel gelişmelerden anında haberdar olmak için linki tıklayarak Whatsapp grubumuza dahil olabilirsiniz https://chat.whatsapp.com/EMhe2A1A0esChU9ySiRiYR
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.