İhracatçıya yeşil pasaport uygulaması

İhracatçıya yeşil pasaport uygulaması
Uzun süredir gündemde olan ihracatçılara yeşil pasaport konusu açıklığa kavuştu. Resmi Gazete’de önceki gün esasları yayınlanan kararla birlikte ihracatçılara yeşil pasaport alma yolu resmen açılmış oldu.

ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, Resmi Gazete’de yayınlanan ve ihracatçı işadamlarına yönelik yeşil pasaport verilmesinin önünü açan kararın son derece olumlu olduğunu söyledi. İhracata destek amacıyla 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firmaların yetkililerine verilecek yeşil pasaport uygulaması resmen başladı. Bakanlar Kurulu kararına göre, ihracatçılara, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yılda üzeri hapis cezasına mahkum olmamaları, ya da affa uğramış olsa bile anayasal düzene karşı işlenen suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, sahtecilik, hileli iflas, kara para aklama gibi kararla belirlenen suçlardan mahkum olmamaları kaydıyla iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecek.

“PASAPORT, EŞ VE ÇOCUKLARI KAPSAMAYACAK”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, “Pasaport, eş ve çocukları kapsamayacak. Karar kapsamında, son üç takvim yılı itibarıyla ihracatı; 1-10 milyon dolar arasında olan firmaların bir, 10-25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25-50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50-100 milyon dolar arasında olan firmaların dört, 100 milyon üzeri olan firmaların beş yetkilisine hususi pasaport verilebilecek. Bu tutarlarda mal ihracatı yapan firmalar, resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ekonomi Bakanlığınca belirlenecek. Hususi damgalı pasaport başvurusu İçişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığınca ortak belirlenen talep formu aracılığıyla yapılacak” dedi.

RAKAMLAR DÜŞÜRÜLÜP HERKESİ KAPSAYABİLİR

Kararın içeriğinin daha fazla doldurulması gerektiğini vurgulayan Başkan Yıldırım, “Yıllardır öğretmenler yeşil pasaport alabiliyordu. Fakat işadamları mahrumdu. Şimdi çok şükür karar çıktı. Lakin yeşil pasaport için konulan ihracat rakamları çok yüksek. İşadamlarımız ihracatını artırmak için bu pasaportu talep ediyor. O yüzden şartın 1 milyon doların da altına çekilmesini talep ediyoruz. ASKON olarak bu hususta çok mücadele etmiştik. İnşallah daha kapsayıcı hale getirilir. Biz yöneticilerimize karardan dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.