İkinci el otoda fiyatlar düşüşe geçti

İkinci el otoda fiyatlar düşüşe geçti
"Araç bayilerinin çoğu karaborsa araç satıyor” iddiasında bulunan Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, bayram öncesi olmayan araçların bayram sonrası piyasaya sürülmeye başlanmasıyla fiyatların düşüşe geçtiğini söyledi.

Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Araç bayilerinin çoğu karaborsa araç satıyor” iddiasında bulundu.

'GALERİCİLERİN STOK YAPMA ŞANSI YOKTUR'

Acıbadem, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Sıfır araç satan bayilerin kapsamlı denetime girmesi gerekiyor. Kurban Bayramı öncesine kadar hiç olmayan sözde araçlar Kurban Bayramı sonrasında piyasaya çıkmaya başladı. Araç bayilerinde araçlar gelmeye başladı. Ya da bekleyen araçlar gün yüzüne çıkmaya başladı. Son iki yılda kurulan kiralama şirketlerinin incelenmesini talep ediyoruz. Pandemi süreci ile başlayan tedarikte çip krizi ham madde sıkıntısı ile ülkemize giren araç sayısı yarı yarıya azaldı. Ama bunu fırsata çeviren ve karaborsa araç satan araç bayileri bunu şimdiye kadar iyi kullandı. Oto Galerici esnafına iftira atıldı. Galericilerin stok yapma şansı yoktur. Oto galericiler bayilerden stoklu araç alma şansı yoktur. Sıfır araç satan araç bayileri Galerici esnafından çok ikinci el araç alıp satıyor. Herkes işini yapsın Sıfır araç satan bayilerin de Bulundukları illerin oto galericiler sitelerinde bu iş için yer açmaları gerekiyor. Sıfır araç Bayii ismini kullanarak yönetmelik haricinde araç satıyorlar.

'TİCARET BAKANIMIZ MEHMET MUŞ’A DOSYA SUNDUK'

Bugüne baktığımızda; asıl sorun araçların fiyatlarının artışının sebebi bayilerin çoğunun distribütörün internet web sitelerindeki güncel fiyatların üzerinde araç satması. Bazı bayileri fatura tutarı haricinde yüzde 10-15 arası parayı elden isteyerek araç satıyor. Bunu bir çok firma yetkilisi şirket sahibi bilgisinde yapılırken haricinde firma da çalışan satış yetkilisi personeli el altından para alıyor ve araç temini ediyor. Bu iş artık raydan çıktı tamamen kara borsaya döndü. Geçen hafta Konya Oto Galericiler Odası Başkanlığı olarak Şehrimize Konya’mıza ziyarete gelen Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’a konu ile bilgi verdim sektörün şuan ki durumu ve sıkıntılarımız ile alakalı bir dosya hazırlayıp bakanımıza teslim ettim. Bakanımıza ilgi ve desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Konya Ticaret İl Müdürlüğümüz ile sürekli irtibat halindeyiz. Sayın Müdürümüz Mustafa Çağlayan da bayiye araç almaya gidenlerin fatura harici elden gayri resmî para isteyen bayileri taraflarına bildirilmesini talep ediyor.

'FİYATLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ, DAHA DA DÜŞECEK'

Afaki artışlarla en zirveyi gören otomobil piyasası olan halkımıza vatandaşımıza oldu. Nerdeyse hayale döndü bir otomobil almak. Bizler piyasanın düşmesini ve tüm vatandaşımızın 2 yıl öncesinde ki gibi rahat araç alabilmesini istiyoruz. Otomobil artık lüks değil tamamen ihtiyaçtır. Artık otomobili yatırım aracı görmekten vazgeçin otomobil bir yatırım aracı değildir. Kimse yatırım amaçlı otomobil almasın. Arz talep doğrultusunda fiyatların artmasının kimseye faydası yok. Esnaf eridi pandemiden önce stokunda bulunan araç sayısını incelediğimizde kesinlikle yüzde 15-20 arası düşüş sağlandı. Rakamların artmasının bir önemi yok çünkü paranın alım gücü düştü. Araç stok sayısı ile bunu net görebiliyoruz. Esnaflarımıza uyarımız; alacağınız araçlara dikkat edin… Gerçek değerini yansıtmayan araç piyasası bugün en tavanı yaşan araçlar son 20 gün içinde yüzde 5-10 civarında geri saldı. Ve araçlar bugün halen gerçek değerinde değil, fiyatların daha da geri geleceğini düşünüyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.