İkinci elde ‘6 ay-6 bin km’ yürürlüğe girdi

İkinci elde  ‘6 ay-6 bin km’ yürürlüğe girdi
Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, Ticaret Bakanlığının ikinci el otomobil ve arazi taşıtlarının satışına yönelik düzenlemesini değerlendirdi.

Ticaret Bakanlığının ikinci el otomobil ve arazi taşıtlarının satışına yönelik düzenlemesi yürürlüğe girdi Bakanlık tarafından hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını, ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak. Bakanlık, bu tarihi 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak. İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler adına bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının ise 15 Eylül 2022 tarihine kadar pazarlanması veya satılması mümkün olacak. Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütecek.

ABDULLAH ACIBADEM, DÜZENLEMEYİ DEĞERLENDİRDİ

Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, düzenlemeyi değerlendirdi. Acıbadem şunları söyledi: “Çıkan yeni düzenlemenin asıl kullanıcıyı, şahısları dahil etmesi gerekiyordu. Bizim burada amacımız stokçuluğu gayri resmî ticareti haksız rekabeti önlemekse araç bayisine gidip sıfır araç alan parası var alıyor bunu kalıcı yasa haline getirmemiz gerekiyordu. Ülkemizde araç alıp satmayan kalmadı. Baktığımızda yüzde altmışı al sat yapıyor. Bu dönen ticaretten devletimizin hiç bir kazancı yok maalesef. 4 yıl önce çıkan İkinci el araç ticareti yasasında şahıslar yılda sadece 3 araç değiştirme hakkına sahip olduğu ile ilgili yasa çıktı. Buradan al sat yapanları da uyarıyorum! Yılda üç araç alma hakkım var deyip vekaletname alıp yakınlarından onların üzerine araç alıp satanlar. El araç alım satımı için çıkan yasada aracılar için vekaleten ve asaleten hakkınız sayılıyor. Vekaletname ile aldığınız her araçta sizin üzerinize de geçiyor ve bunlar maliyenin sisteminde bekliyor. Bir gün bunun için çağrılacağınızı göz önüne alın. Bu işi yapmak isteyen gelip İşyerini tutup vergisini açtırıp yetki belgesini alıp ticaretini yapabilir. Engel bir durum yok. Ama diğer bu iş için yatırım yapanlar kira ödeyip personel çalıştırıp vergi ödeyenlerin hakkına girmesinler.

ARAÇ FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Pandemi süreci adeta yılan hikayesine dönüşen sektör bugün baktığımızda 30 aylık zaman biriminde yüzde 500-600’leri katlayarak bu artışları buldu maalesef. Dünya da yaşanan pandemi sürecinde üretim sıkıntısı, çip krizi, ham madde sıkıntısı ve lojistik sıkıntısı ile sıkıntılı bir süreç geçti. Bugün baktığımızda pandemi öncesine göre yüzde elliler de bir araç girişi var ülkemize ama bu araçlar distribütör den direk bayiler aracılığı ile kullanıcıya gerçek biniciye ulaşması gerekirken Sıfır araç satan bayiler kurdukları 2. Şirketleri yada anlaştıkları Kiralama şirketlerine bu araçların büyük kısmını fatura etti. El altından bir kısım araçları sattılar. O fatura edilen araçları markaların internet sitelerinde yazılı rakamların hep yüzde 20-25 fazlasına satış yaptılar. Bazı bayiler ise adete karaborsa araç satmakta yarıştılar Araçların gerçek bayi satış fiyatı 350.000₺ ise el altından 30-40 bin alıp ekstradan araç sattılar

Sektör öyle duruma geldi ki çok kurumsal şirketlerde bunu çalışan müdürü satış personelleri yaptı. Bugün araç baktığımızda çok yükselmiş piyasanın balonun temeli bunlar oldu.

Ülkemizin bu kadar araca ihtiyacı yok son 24 ayda oluşan otomobil yatırım aracı algısının kalkması gerekiyor. İnsanların artık sadece ihtiyaç odaklı araç almaları sağlanmalı. Geçen hafta Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş Konya’mıza ziyarette bulundu. Sektörümüzle yaşadığımız sıkıntıları dile getirdik ve bununla alakalı Bakanımıza kendim dosya teslim ettim.

Kendilerine ilgilerinden dolayı Şükranlarımı sunarım. Biz bu kararın sadece Kiralama şirketleri diğer şirketler ve galericiler için değil şahıslara alınan araçlar içinde geçerli olmasını istiyoruz. Kayıt dışının kontrol altında durması için haksız rekabetin kalkması gerçek alıcıların fahiş fiyata araç almasını istemiyoruz. Ya da yönetmelikte daha önce çıkan aynı yıl içinde Vekaleten ya da asaleten alınan işlem yapanların takibe alınıp sorgulanmasını gerekli yaptırımın olmasını devletimizden talep ediyoruz. Araç fiyatları düşer mi? Kenarda bekleyen ve piyasaya sürülmeyen araçların ortalığa çıkmasıyla fiyatların biraz daha gevşeyeceğini düşünüyorum. Önerilerimizi önemsedikleri için bakanlığımıza, Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a Konya Oto Galericiler Odası yönetimi olarak teşekkür ederiz. Etkisi biraz da olsa olacak. Artık ilanlarda 0 km araçları bundan sonra daha az göreceğiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.