İnşaat malzemelerindeki fiyat artışı sektörü durma noktasına getirdi

İnşaat malzemelerindeki fiyat artışı sektörü durma noktasına getirdi
Sürekli artan döviz kuru nedeniyle inşaat malzemeleri fiyatlarındaki artış müteahhitlerin tepkisini çekmeye devam ediyor.

Döviz kurunun hareketli dalgalanması nedeniyle inşaat malzemelerindeki fiyatlar durdurulamıyor. Maliyet krizinin yanı sıra tedarik sıkıntısı yaşandığını dile getiren Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, yaptığı açıklamada fiyat artışlarının özellikle kentsel dönüşüm projelerinin sekteye uğrattığını belirterek “ Sözleşmesi imzalanan projelerin feshi her geçen gün daha da artacağına dair endişelerimiz var. Taahhüt verilen ve kat karşılığı yapılması planlanan projeler devam edilse de henüz başlanmayan projelerin feshi her geçen gün daha da artmaktadır” dedi.

İNŞAAT MALZEMELERİNDEKİ FİYAT ARTIŞI YÜZDE 432’Yİ GÖRDÜ

İnşaat sektöründeki durağanlığın sebeplerinden biri olan malzeme fiyatlarındaki artış sektörü bir hayli zora soktu. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun (İMKON) yaptığı araştırma sonucunda Nisan 2020 ile Kasım 2021 dönemlerini kapsayan verilere göre inşaat malzemelerindeki fiyat artışı son bir buçuk yılda yüzde 432’yi görerek rekora koştu.

MÜTEAHHİTLER FİYAT VEREMİYOR

Faiz indirimi yapılarak vatandaşların ev sahibi olması istenirken bir yandan da aşırı zamlanan malzeme fiyatları müteahhitleri çıkmaza sokuyor. Taahhüt edilen ve kat karşılığı yapılan projeler devam etmeye çalışsa da henüz başlanmamış projelerde sözleşme feshi yapanların sayısı da günden güne çoğalıyor. Fahiş ve sürekli artan fiyatlar sonucu fiyatları öngöremeyen müteahhitlerin fiyat vermesi zorlaşıyor.

MÜTEAHHİTLER ÖNÜNÜ GÖREMİYOR, ÖNLEM ALINMAZSA DARALMA YAŞANACAK

Zamların etkisiyle önünü göremeyen müteahhitler projelerini tek tek iptal ediyor. Maliyet krizi, tedarik sorununun yaşandığı sektörde önlem alınmazsa konut üretiminde mühim bir düşüş yaşanacak gibi görünüyor.

Adem Bulut da maliyet artışları karşısında konut üretiminde daralma yaşanacağını belirterek, herhangi bir önlem alınmazsa konut üretiminde gözle görülür oranda düşüş yaşanacağını vurguladı. Bulut, İkinci el konut fiyatlarının buna paralel olarak arttığını sözlerine ekleyerek, “İnşaatların durması ekonomiyi ve istihdamı olumsuz etkiler, yetkililerin çözüm üretmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.