İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Nijerya'ya çağrı

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Nijerya'ya çağrı
Örgüt, hükümetten Boko Haram'ın 2 yıl önce kaçırdığı yüzlerce kadın ve çocuğun kurtarmasını istedi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Nijerya'ya, Boko Haram terör örgütünün 2 yıl önce kaçırdığı kadın ve çocukların güvenli şekilde serbest bırakılmasını sağlaması çağrısı yaptı.

Kuruluşun internet sitesinden yapılan açıklamada, hükümetten Borno eyaletinin Damasak kasabasındaki okuldan 2 yıl önce kaçırılan 400 kadın ve çocuğun kurtarılmasıyla ilgili acil adım atması istendi.

HRW'nin Nijerya araştırmacısı Mausi Segun, kaçırılan çocuklardan bir yıldır haber alınamadığını ve Nijerya hükümetinden konuyla ilgili tek bir açıklama dahi gelmediğini kaydetti.

Yetkililerin, Damasaklı çocukların yerlerini tespit ederek serbest bırakılmaları için gereken adımları atması gerektiğini belirten Segun, "Boko Haram'ın Nijerya hükümetiyle derdi ne olursa olsun, bu çocukları kaçırmasını haklı çıkarmaz." ifadesini kullandı.

Segun, örgüt yöneticilerinin kaçırılanları serbest bırakması, sivillere yönelik her türlü saldırıyı durdurması ve okulları askeri amaçlarla kullanmaması gerektiğine işaret etti.

Boko Haram militanları, 24 Kasım 2014'te Damasak kasabasına saldırı düzenleyerek buradaki ilkokulu ele geçirmişti. Militanlar, okulun kapısını kilitleyerek 7 ila 17 yaşlarındaki 300'den fazla çocuğun dışarı çıkmasına engel olmuştu. Örgüt militanları, okulu askeri tesis gibi kullanmaya başlamış ve dışarıda alıkoyduğu 100 çocuk ve kadını da buraya getirmişti. Nijerya ordusunun geçen yıl mart ayında Damasak'a operasyon düzenlemesinin ardından örgüt elinde tuttuğu kişileri de yanına alarak bölgeden kaçmıştı.

Ayrıca, Borno eyaletinin Chibok kentinde, 14 Nisan 2014'te yaklaşık 270 kız öğrenci, terör örgütü Boko Haram militanları tarafından kaçırılmıştı. Öğrenciler, örgütün elinden henüz kurtarılamadı.

Örgüt militanlarının ülkenin kuzeydoğusundaki Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde düzenlediği şiddet eylemlerinde son 6 yılda on binlerce kişi hayatını kaybetti.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.