İnsan hakları örgütlerinden Kamboçya çağrısı

İnsan hakları örgütlerinden Kamboçya çağrısı
Kamboçya'daki insan hakları örgütleri, ABD ve ASEAN ülkelerinden, ülkedeki kısıtlamalar karşısında Kamboçya hükümetine baskı yapmasını istedi

PHNOM PENH (AA) - Kamboçya'daki insan hakları örgütleri, ABD ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine, Kamboçya hükümetine baskı yapması yönünde çağrıda bulundu.

Ülkede 12 sivil toplum örgütünün imza attığı açık mektupta, 15-16 Şubat'ta ABD'nin California eyaletinde yapılacak ABD-ASEAN zirvesinde, Kamboçya'ya insan hakları sicili ve adil bir seçim yapma iradesi konularında baskı yapılması istendi.

Mektupta, hükümetin siyasi parti üyelerine ve aktivistlere yönelik herhangi bir yasal dayanağı olmayan aşırı ve keyfi suçlamalar yönelttiği vurgulandı.

Hükümetin muhalefet üyelerine ve aktivistlere karşı eylemlerinde geçen yıl rahatsız edici artış olduğu belirtilen mektupta, bu artışın, 2017'de yerel seçimlerin yapılacağı ülkede seçimlerin adil olmasına ve tarafsızlığına gölge düşürdüğü kaydedildi.

Genel seçimlere 2018'de gidilmesinin planlandığı Kamboçya'da, muhalefetteki Ulusal Kurtuluş Partisi lideri Sam Rainsy hakkında geçen yılın kasım ayında Dışişleri Bakanı Hor Namhong'a hakaret ve halkı ayrımcılığa teşvik gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Avrupa Birliği Parlamentosu ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kamboçya'yı Rainsy hakkındaki tutuklama kararını kaldırmaya davet etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.