İnsanlığın en önemli sağlık tehditlerinden biri
Antimikrobiyal direncinin insanlığın karşı karşıya olduğu 10 halk sağlığı tehdidi arasında olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Erbaş, her yıl dünya çerçevesinde 700 bin kişinin ilaca dirençli bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar sonucu ölmekte olduğunu ve 2050 yılında antimikrobiyal direnç sebebiyle 10 milyon kişinin hayatını kaybedeceğinin tahmin edildiğini söyledi.
Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Erbaş, "Dünya Antimikrobiyal Direnci Farkındalık Haftası" kapsamında açıklamalarda bulundu. Antibiyotik direncinin yükselmesiyle beraberinde gelecek yıllarda en basit enfeksiyon hastalığının bile tedavi edilemeyeceğini ifade eden Dr. Erbaş, gereksiz yere, uygun olmayan dozda antibiyotik kullanımının özellikle antibiyotik direncine yol açan en önemli unsurlardan bir tanesi olduğunu vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) antimikrobiyal ilaç direncini dünyanın 10 küresel halk sağlığı tehdidi içinde analiz ettiğini aktaran Dr. Erbaş, "Yapılan çalışmalarda göstermiştir ki, ilaca dirençli bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar sonucu tüm dünyada yılda neredeyse 700 bin hasta hayatı son bulmaktadır. Antimikrobiyal ilaç direncinin 2050 yılında 10 milyon hastanın ölümüne yol açacağı ön görülmektedir. Antibiyotik ve antimikrobiyaller üzerinde durmak gerekiyor. Antibiyotik bakterileri öldüren ilaçtır. Antimikrobiyaller ise tüm mikropları yani bakterileri, virüsleri, parazitleri ve mantarları öldüren ilaçlar olarak ifade edilebilir" dedi.
Sorumsuz antibiyotik tüketimi sonucu meydana çıkan dirençten dolayı basit bir enfeksiyon hastalığının bile tedavi edilemeyeceğini ifade eden Uzm. Dr. Erbaş, şöyle konuştu:
"Özellikle bizim şüphemiz şudur ki, mikroorganizmaların dirençlerinin daha da çok yükselmesiyle gelecek yıllarda basit enfeksiyonları dahi örneğin idrar yolları enfeksiyonunu bile tedavi edemeyeceğimiz korkusu var. Antibiyotiğin sebepsiz yere, uygungörülmeyen dozda kullanımı özellikle antibiyotik direncine yol açan en önemli nedenlerden bir tanesidir.
Bunun yanında tarımda ve hayvancılıkta uygun olmayan dozlarda antibiyotiklerin kullanıldığını fark ediyoruz. Bu da antimikrobiyal dirence yol açan en önemli nedenlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Antimikrobiyal dirençle mücadelede sadece bizim değil bütün paydaşların da bir arada çalışması bir çözüm bulunması gerekiyor."
Grip ve nezle halinde antibiyotiklerin kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Erbaş, "Hastalar başkalarının söylemesiyle değil de bir hekim önerisiyle antibiyotik tüketmesi gerekiyor. "Hastalıklarla mücadele ederken hastalara çok önemli bir etken düşüyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla virüsleri etken olarak görmekteyiz. Antibiyotik virüslere kesinlikle etki etmez. Bu hastalıkları tedavi ederken antibiyotik kullanılmamalıdır. Gereksiz yere kullandığımız antibiyotiklerle özellikle bağırsak floramızda ve tüm vücut floramızda bulunan faydalı mikropları öldürüyoruz" diye konuştu.
Kaynak:İhlas Haber Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.