‘İnternet alışverişlerinde sanal kredi kartı kullanın’ riski aza indirin!

‘İnternet alışverişlerinde sanal kredi kartı kullanın’ riski aza indirin!
Kredi kartı kopyalama, banka hesaplarına sızma gibi çok sayıda insanın mağduriyet yaşadığı durumlarla ilgili Konya Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Ayhan Tekin, vatandaşları uyardı.

Pandeminin etkisiyle kullanımı artan kredi kartı alışverişinin dolandırıcılık ve hırsızlığa artırdığını söyleyen Konya Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Ayhan Tekin, “Mağduriyet yaşanmaması adına yapılacak ilk şey gündelik hayatta kullanılan kredi kartların internet alışverişinde kullanılmaması. Bunun yerine bankalardan sanal kredi kartları temin etmeleri” dedi

Pandeminin etkisiyle internet üzerinden alışveriş ve kredi kartı kullanımının artması birçok hırsızlık ve dolandırıcılığın da önünü açtı. Kredi kartı kopyalama, banka hesaplarına sızma veya kart bilgilerinin çalınması gibi çok sayıda insanın mağduriyet yaşadığı durumlarla ilgili Konya Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Ayhan Tekin, vatandaşları uyardı.

alisveris-2.jpg

Son dönemlerde nakit harcamaların dahi önüne geçen kredi kartı kullanımının bilinçli şekilde yapılması gerektiğini aktararak sözlerine başlayan Tekin, “Kredi kartları ödeme aracıdır. Kredi kartı ile harcama yapıyorsak bunun bir karşılığı olması gerekiyor. Eğer kredi kartının son ödeme tarihinde bu yapmış olduğumuz alışverişin karşılığı yoksa bu borçlanma demektir. Kredi kartı borçlanmalarının normal borçlanmadan çok daha farklı faizle hesaplanan borçlanması vardır. Herkes kredi kartında ben son ödeme tarihinde ödeyemediğim miktar kadar faiz ödeyeceğim diyor. Bu insanlarımız tarafından yanlış bilinen bir durum. Siz bir önceki dönem yapmış olduğunuz alışverişten son ödeme tarihine kadar yapılan alışveriş miktarlarıyla beraber borçlar bitese kadar ayrı ayrı faiz işletiliyor. Örneğin bin lira borcunuz var. 800 lirasını ödediniz. 200 lirası kaldı. 200 lirayı da son ödeme tarihinden 5 gün sonra ödediniz. İnsanlar 200 liranın 5 günlük faizinin işlendiğini zannediyor. Hayır. Sizin o ayın birinde yaptığınız harcama ile son gün yaptığınız harcamanın 200 liralık faiz karşılığı kadar bütün harcamalarınızın faizi teker teker hesaplanıyor. Dolayısıyla vatandaşa bir sonraki ay gene faiz gelecek. Vatandaşlarımıza tavsiyemiz eğer ay sonunda kredi kartı ile yaptığınız harcamayı ödeyecek kadar paranız yoksa ise kredi kartı ile alışveriş yapmak doğru bir şey değil” dedi.

‘RİSKİ EN AZA İNDİRİN’

Mağduriyet yaşanmaması adına yapılacak ilk güvenlik adımının gündelik hayatta kullanılan kredi kartlarının internet alışverişlerinde kullanılmaması olduğunu ifade eden Tekin, “Bankalardan sanal kredi kartları açtırsınlar ve o sanal kredi kartının bilgileri üzerinden alışveriş yapsınlar. Gündelik hayatta kullandıkları kredi kartları uzaktan alışverişe, mail orderda açık ise kredi kartınızın ön yüzündeki numarasını, son kullanma tarihini ve kartın arkasındaki 3 haneli güvenlik kodunu her veren kişi uzaktan alışveriş yapabilir. Her ne kadar bankalar bu alışverişlerle ilgili sms ile teyit istese de bazen meblağlar küçük olduğunda smsler gönderilmiyor olabilir. Mutlaka kartların internet alışverişlerine limit koyulmalı. Bu limitle beraber kısa mesaj ve mobil bankacılık onay alınması için talimat verilmesi lazım. Mobil bankacılık üzerinden bu limitlerin ayarları değiştirilebilir. Ama en doğru ve güvenilir olanı sanal kredi kartların kullanılması. Bununla birlikte mutlaka 3D Security hizmeti olan web sitelerinden alışveriş yapılmalı. Herkesin bildiği genel geçer kabul görmüş internet sitelerinin tercih edilmesi lazım. Bilinmeyen her site kötüdür demiyoruz ama alınan bir risk var. Bu riski en aza indirmek gerekir” diye konuştu.

‘SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN’

Kısa mesaj onayı yada herhangi bir bilgilendirme olmadan banka hesabından yada kredi kartından harcama yapılması sorunları konusunda bankaların çok yol kat ettiğini söyleyen Tekin sözlerini şu şekilde bitirdi: “Bazı işler provizyonda bekliyor ilk önce. Provizyonda bekliyorsa bu işleme itiraz edemiyorsunuz. Provizyondan sizin bakiyenize eksi olarak düştüğü anda bu harcamaya ‘ben böyle bir hizmet almadım, bu bir dolandırıcılık işlemidir’ diye itiraz ediyorsunuz. Bazen Play Store uygulamalarında demo oyunlar veya uygulamalar var. 1 ay size ücretsiz kullanma hakkı veriyor. Bir ay sonra sizin onayınızı almadan sizi ücretli uygulamaya geçiriyor ve ücret ödemekle karşı karşıya kalıyorsunuz. Şayet böyle bir durumla karşılaşılırsa hemen banka ile iletişime geçilir. Bu harcamaya itiraz ediyorsunuz. Genelde de bankalar bu itirazları kabul ediyor ve bu ödemeyi bloke ediyorlar. Ayrıca mutlaka Cumhuriyet Savcılığı’na mutlaka başvursunlar. Çünkü bu bir dolandırıcılık işlemi. Muhtemelen yurtdışından bu işlemler yapılıyor ama en azından bu işleri yapanların ip adresi adli makamların kaydına girsin. Mutlaka bankadan alınan döküm ile beraber Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunsunlar. Meblağın ne kadar olduğunun bir önemi yok. Bu ihmal edilmemeli. Bu tür suçlarda 10 yıla kadar şikayetçi olma hakkı saklı. 10 yıl içerisinde suç duyurusunda bulunulabilir.” (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.