Iraklı Şii lider Sadr:

Iraklı Şii lider Sadr:
"İİT ve BM'yi, Irak halkını çileden kurtarma ve siyasi sürecin yönünü erken seçimle dahi olsa düzeltmesi için müdahale etmeye çağırıyorum"

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr, yandaşlarının reform ve teknokratlar hükümeti talebiyle başkent Bağdat'ta başlattığı protestoların devam edeceğini belirterek, "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Birleşmiş Milletler'i (BM) Irak halkını çileden kurtarma ve siyasi sürecin yönünü erken seçimle dahi olsa düzeltmesi için müdahale etmeye çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, Irak meclisinde hukuki süreci tartışmalı oturumla Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve iki yardımcısının görevden alındığı iddiasının ardından yaşanan siyasi gerginliğe değinerek, meclisin bölündüğünü ve reformları gerçekleştirmek için yeterli sayıya ulaşmadığını belirtti.

Mecliste oturma eylemi yapan milletvekillerine eylemi bırakma çağrısı yapan Sadr, "İntikam, mezhepçilik ve hizipçilik arayışlarından uzak, tüm parlamenterlerin yer aldığı yeni siyasi süreç için 'Birleşik Halk Koalisyonu'nun oluşturulması ve bunun için ciddi çaba harcanması lazım." ifadelerini kullandı.

Sadr, teknokratlar hükümeti listesi mecliste oylamaya sunulana kadar kendisine bağlı 34 sandalyeye sahip Ahrar Grubu'nun meclisteki siyasi faaliyetini askıya aldığını da duyurdu.

- "Protestolar devam etsin"

Siyasi baskı oluşturmak için yandaşlarından eylemlerine barışçıl şekilde devam etmelerini isteyen Sadr şunları kaydetti:

"Birçok siyasetçi halkın asil devriminin yönünü değiştirmek istiyor ve bu eylemi kendi kazançları uğruna ve üçüncü dönem Başbakanlığı (Maliki'nin) engelleyen taraflardan intikam almak için çeşitli yöntemlerle siyasi ve parlamenter bir çatışmaya dönüştürmeyi amaçlıyor. Meclisin içi ve dışındaki bu çatışmalar sokaktaki Irak halkının rahminden doğan asil devrimin prestijini olumsuz yönde etkilemeye başladı. Buradan hareketle Irak halk devrimi ve Irak'ın parlak Arap ve İslami Baharı'nın itibarının korunmasının önemli olduğunu görüyorum. Hiçbir tarafın protestoları yasaklama hakkı yoktur. Eğer protestolar engellenirse o zaman bu devrim başka bir yüz alır ve onu da Allah bilir. Ülkedeki yabancı büyükelçiliklerin halk devrimine karşı olumlu ya da olumsuz müdahalesi olmadıkça devrimcilerin sloganlarla dahi olsa söz konusu yabancı büyükelçiliklerin yanına yaklaşmaması gerekir."

- İİT ve BM'ye çağrı

Sadr ayrıca, "İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler'e Irak halkını çilesinden kurtarması ve siyasi sürecin yönünü erken seçimle dahi olsa düzeltmesi için müdahale etmesi çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

Sadr yanlısı binlerce kişi, reform ve teknokratlar hükümeti kurulması talebiyle Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı'nda kurdukları çadırlarda oturma eylemine devam ediyor. Sadr yanlısı göstericilerin bir kısmı da hükümet binaları ve büyükelçiliklerin bulunduğu Yeşil Bölge çevresinde ve bakanlıkların önünde toplanarak bakanların istifa etmesi talebinde bulunuyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve güvenlik yetkilileri dün düzenledikleri toplantının ardından Tahrir Meydanı'nı Bağdat'ta resmi gösteri yapılabilecek tek yer olarak belirlemişti. Hükümetten yapılan açıklamada, izinsiz gösteri düzenlemenin yasak olduğu, söz konusu yasağa aykırı davrananlar için gözaltı ve tutuklama başta olmak üzere hukuki işlemler yapılacağı kaydedilmişti. Bu açıklamanın ardından Yeşil Bölge çevresi ve özellikle bakanlıkların olduğu alanlarda bugün askeri yığınak yapıldığı gözlemlenmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.