İran’ da yaşanan diplomatik görüşmeler akıl karıştırıyor.

İran’ da yaşanan diplomatik görüşmeler akıl karıştırıyor.
İran ABD ile buzları eritiyor gibi görünse de Rusya ve Çin ile bölgedeki gelişmelere karşı ortak hareket etmekten de geri durmuyor.

Çin’in Komünist Partisi üyesi ile birlikte Tahran’a gelen Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cheng Guo Ping, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya gelerek bölge gelişmeleri konusunda fikir alışverişinde bulundu. 
Görüşmede İran’ın bölge gelişmelerindeki etkili rolüne ve bu gelişmelerde İran, Çin ve Rusya arasındaki iyi işbirliğine işaret eden Ping, bölge meseleleri konusunda rutin ikili müzakereler mekanizmasının şekillenmesini önerdi. Abdullahiyan, Suriye konusunda Tahran, Pekin ve Moskova’nın ortak iş birliğinin ciddiyetle devam ettiğini belirtti.

Ayrıca Rusya Duma Meclisi Sözcüsü ve beraberindeki heyetle birlikte Tahran’da bulunan Jirinovski yaptığı açıklamada “Rusya, İran ile ikili ve çok yönlü iş birliği için çok mükemmel bir vizyon ön görmektedir.” dedi. 

İran’ın Hazar yasal statüsü, Afganistan, Orta Doğu ve Güney Kafkaslar gibi bölgesel ilişkilerdeki rolünün Rusya için çok önemli olduğuna işaret eden Jirinovski, İran ile çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesinin, Rusya’nın dış politikasının şartlarından biri olduğunu belirtti. 
Jirinovski “Bugün İran ve Rusya ortak bir durum içindedir. Örneğin her iki ülke de Batı ülkelerinin yaptırımı altındadır. Bu yüzden farklı yönlerde iki ülke arasındaki yakın ve sıcak ilişkiler stratejik önem taşımaktadır.’Uluslararası hukuk gereği ülkeler diğer ülkelerin içişlerine karışmaktan kaçınmalı” dedi.

İran İçişleri Bakanı Fezli, İran ve Çin'in bölgesel ve uluslar arası güvenliği pekiştirme doğrultusunda, yapıcı ve sürdürülebilir işbirliği sürecine girebileceğini kaydetti. 
İran ve Çin'in siyaset ve güvenliği ilgilendiren konularda özellikle terörle mücadele alanında ilişkilerini güçlendirmek için birçok imkan ve kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Fezli, İran’ın Çin Halk Cumhuriyeti ile ikili münasebetlerini güçlendirme iradesine sahip olduğunu belirtti. 
Joe de, terörist grupların bölgedeki faaliyetlerine temasla, bu gruplarların bölge ve dünya barış ve huzuru için tehlike sayıldığını ve onlara karşı kararlı bir biçimde mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. 
Joe, İran ile Çin arasında siyasi ve güvenlik münasebetleri pekiştirmek için birçok potansiyel ve ortak zeminin mevcut olduğuna dikkat çekerek, iki ülkenin özellikle organize suçlarla mücadele konusunda işbirliğine vurgu yaptı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.