İş adamları 2017 için pozitif (2)

İş adamları 2017 için pozitif (2)
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kibar:- "TL'nin değerinin azalması, rekabete giremediğimiz bazı pazarlara 2017'de yönelmemizi sağlayabilir"- Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi Okyay:- "Güçlü iradeyi ülke yönetiminde görüyoruz ve gelecek için daha d

İSTANBUL (AA) - ALİ ATAR/UĞUR ASLANHAN - Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Türk lirasının değerinin azalmasının, rekabete giremedikleri bazı pazarlara gelecek yıl yönelmelerini sağlayabileceğini bildirdi.

Kibar, AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, 2016'yı iş planlarını realize ettikleri bir yıl olarak geride bıraktıklarını, bu yılı, iş neticeleri açısından artıların daha fazla olduğu bir süreç olarak değerlendirebileceğini ifade etti.

2017 için de iş planlarını hazırladıklarını belirten Kibar, 2017’de, mevcut işlerini risklerden arındırmaya çalışacaklarını ve ihracat pazarlarına ağırlık vereceklerini söyledi.

Kibar, "İçerideki potansiyel daralmayı, yurt içi pazarlardan geri kalmayarak ihracatla telafi etmeye çalışacağız. İş adamları açısından kurun mümkün olduğunca öngörülebilir olması önemli. Ağırlıklı olarak sanayi malları üretimi yapıyoruz. Türk lirasının değerinin azalması, rekabete giremediğimiz bazı pazarlara 2017'de yönelmemizi sağlayabilir." dedi.


- "Güçlü büyüme için sanayide çarklar daha hızlı dönmeli"


Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay da coğrafyalarında, ülkede ve birey olarak "gönül dünyalarında" derin kırılmalara yol açan bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, Orta Doğu'nun giderek küreselleşen güvenlik sorunu ve 15 Temmuz'daki darbe girişiminin Türkiye'yi yeni bir oyun planı uygulamaya mecbur kıldığını, güvenlik güçlerinin terörü kendi kaynağında kurutmak için sınır ötesinde büyük bir misyona soyunduğunu söyledi.

Okyay, "Türkiye, bu büyük ve karanlık oyundan alnının akıyla çıkacak. Buna inancımız ve güvenimiz tam. Çünkü ülkemiz, vasata razı olamayacak kadar büyük ve güçlü bir ülke." dedi.

Bu coğrafyada ayakta kalmanın yolunun büyük ve güçlü ülke olmaktan geçtiğini, bu yolda daha kaliteli demokrasi, geniş özgürlükler, daha çok reform, daha akıllı büyüme, daha güçlü yönetişim, daha fazla liyakat, daha fazla kadın gücü, daha fazla diyalog, daha güçlü sanayi, finans, tarım ve ticarete ihtiyaçları olduğunu dile getiren Okyay, "Türkiye ancak böyle büyük ve güçlü bir ülke olabilir. Bu güçlü iradeyi ülke yönetiminde görüyoruz ve gelecek için daha da umutlanıyoruz. 2017'nin bu yönde büyük adımlar atacağımız bir yıl olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Küresel istikrarsızlığın Türkiye'ye sirayet etmesini engellemek için yere daha sağlam basmak ve daha güçlü olmak zorunda olduklarını, 2017 büyüme hedeflerine ulaşmak için çok çalışmak gerektiğini belirten Okyay, Türkiye'nin güçlü büyümeye geçmesi için sanayide çarkların daha hızlı dönmesi gerektiğini, katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerin üretim ve ihracatının önemli olduğunu vurguladı.


- "2017'nin çok daha iyi olmasını bekliyoruz"


Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ise Türkiye'de bu yıl yaşanan sıkıntılara işaret ederek, "Bu kadar olumsuzluk başka bir coğrafyada, hele hele gelişmiş ülkelerde yaşansaydı, o ülkenin ekonomisi, vatandaşlarının ruh hali şu anda çok vahim bir durumda olurdu. Türk insanını aslında gönülden kutlamak gerekiyor." ifadesini kullandı.

Darbe girişimi ve artan terör olaylarına karşın Türk insanının ülkesine sahip çıkması sonucu ekonomide sürpriz bir olumsuzluk yaşanmadığını ifade eden Torun, bu yıl ekonomide daralma olduğunu, özellikle turizmde ciddi bir gerileme yaşandığını ifade etti.

Torun, "2016'daki bu kayıpların, 2017'de telafi edilmesini umuyoruz. Rusya ile olan krizin aşılmış olması, yaşadığımız terör olaylarının 2017'de yaşanmaması beklentisiyle ekonomik bakımdan, huzur ve moral açısından 2017'nin çok daha iyi olmasını umuyoruz, bekliyoruz." diye konuştu.

Turizmin hareketlenmesinin ekonomiye canlılık katacağını, bunun müteşebbisin de moral ve motivasyonunu yükselteceğini ifade eden Torun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yatırım çağrısının önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ekonomik büyüme üretimle oluyor. Üretim olursa istihdam, ihracat artıyor. Ne kadar fazla üretim yaparsak ekonomi o kadar büyüyor. 2017'de yeni üretim alanlarına, katma değeri yüksek ürünlere yönelmeliyiz. Ancak şu an bizim zayıf tarafımız Türkiye'deki müteşebbislerin yüksek finansman maliyetleri... Finansman maliyetleri konusunda faiz oranlarından daha sıkıntılı olduğumuz konu borçlanmaların döviz cinsinden olması... Türkiye'deki özel sektörün borçluluğu döviz cinsinden yüksek. Bu da kırılganlıklara sebep oluyor. Olumsuzluklara yol açıyor."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.