İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi
Türkiye ve Suudi Arabistan'ın ikili ilişkilerini daha da güçlendirmek amacıyla Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi'nin kurulmasına ilişkin mutabakat belgesi imzalandı- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:- "Suudi Arabistan ve Türkiye'nin güvenlik ve istikrarı, bölgeni

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin güvenlik ve istikrarının bölgenin güvenliği ve istikrarı için de önem arz ettiğini belirterek, "Başta Suriye, Irak ve Yemen olmak üzere bölgenin istikrarı için de birlikte çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi kurulmasına ilişkin mutabakat belgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'un huzurlarında, iki ülkenin dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Adil bin Ahmed El Cübeyr tarafından imzalandı.

Çavuşoğlu, İstanbul'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. Zirvesi'nin, açılış oturumunun hemen akabinde İstanbul Kongre Merkezi'nin "Yıldız 1" salonunda gerçekleşen imza törenin ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, bugün iki kutsal mekanın hizmetkarı Kral Salman ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın huzurunda, Adil bin Ahmed El Cübeyr ile Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri güçlendiren yeni bir anlaşmaya imza attıklarını söyledi.

Bu anlaşmayla iki ülke arasındaki ilişkilerin bir üst seviyeye çıkarıldığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi mutabakat belgesini imzalayarak, aramızdaki ilişkilerin kurumsal şekilde, daha iyi koordinasyonunu sağlamayı amaçlıyoruz. Suudi Arabistan-Türkiye arasındaki ilişkiler gerçekten stratejik düzeydedir. Bu anlaşmayı, mekanizmayı oluşturma kararını Sayın Cumhurbaşkanımızı Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak ayı sonunda Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret kapsamında kararlaştırmıştık. Metin üzerinde uzlaşı sağladıktan sonra bugün imzalama imkanı bulduk. Kardeşim Adil Cübeyr ile iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için birlikte yoğun çaba sarf ediyoruz. Koordinasyon konsey çalışmalarını da iki dışişleri bakanı olarak da birlikte yürüteceğiz. Bu anlaşma çerçevesinde siyaset ve diploması alanında, sanayi, ticaret, ekonomi, yatırım alanında, kültür, eğitim, spor, teknoloji, askeri ve savunma sanayi alanında ve güvenlik iş birliği alanında, tabii ki iletişim, enformasyon, konsolosluk işleri konularında ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz. Suudi Arabistan ve Türkiye'nin güvenlik ve istikrarı, bölgenin güvenliği ve istikrarı için de önem arz etmektedir. Başta Suriye, Irak ve Yemen olmak üzere bölgenin istikrarı için de birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Suudi Arabistan ile böyle bir mekanizmayı oluşturmaktan ve bu anlaşmayı imzalamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Çavuşoğlu, destekleri için Kral Salman ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

- "Türkiye ve Suudi Arabistan iki eksen ülkedir"

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin Ahmed El Cübeyr de konseyin kurulması dolayısıyla son derece mutlu olduğunu belirterek, bu mekanizmanın kurulmasının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ocak ayında Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği ziyaret sırada kararlaştırıldığını hatırlattı.

Cübeyr, mutabakatın 8 ana eksenden oluştuğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu eksenler arasındaki meslektaşımın da vurguladığı gibi, diploması, siyaset, güvenlik, denizcilik, sanayi ve enerji, tarım, kültür, askeri iş birliği, güvenlik alanında iş birliği, kaldı ki güvenlik iş birliği iki ülke arasında zaten vardı. Bunu daha da pekiştirerek, geliştireceğiz. Terörle, aşırıcılıkla mücadeleyi kapsayacak biçimde geliştirmekteyiz. Suriye, Yemen gibi bölgedeki diğer olaylarla ilgili de yakından ilgilenmekteyiz. Söz konusu anlaşma, basın, medya ve konsolosluk işlerini de kapsamaktadır. Söz konusu anlaşmayı daha da ileriye götürmek için önümüzdeki haftalarda değişik adımlar da atmak arzusundayız. Çünkü bu anlaşmanın stratejinin doruk noktasını yaşamasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan Krallığı olarak, biz gerçekten iki eksen ülkeyiz. Misafirperverliğiniz için de çok teşekkür ederim."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.