‘İyi niyet fırsata dönüştürüldü'

‘İyi niyet fırsata dönüştürüldü'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu 3’lü paketi değerlendiren KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum ama maalesef iyi niyet fırsata çevrildi. 0.99 iyi bir rakam ama burada da fırsatçılar ortaya çıktı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu 3’lü paketi değerlendiren KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum ama maalesef iyi niyet fırsata çevrildi. 0.99 iyi bir rakam ama burada da fırsatçılar ortaya çıktı. Bu fiyatı üretenler kesinlikle müteahhitler değil. İnternetteki satışlar fiyatları ciddi anlamda artırdı.

Herkes orada birbirini görerek fiyatları yükseltiyor” dedi.

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, değerlendirmelerde bulundu.

. Görevde bulunduğu döneme ait çalışmalardan ve KOMÜT faaliyetleri hakkında bilgi veren Başkan Bulut, “KOMÜT, bir dernek, STK’dır. Ahlaki çizgiyi bozmadan faaliyet yürütüyoruz. Ekonomik sıkıntılarla geçen son yıllarda KOMÜT'ten giden arkadaşlar oldu, gelenler de oldu. Üye sayımız şuanda 160 civarında. Sayının artması bizim için çok şey ifade etmiyor, sağlam, düzgün ilkeli, karakterli firmalarla yol almak istiyoruz. Firmaların ahlaki duruşu bizim için çok daha önemli. Şuan KOMÜT kooperatif adına Meram Belediyesi’nden çıkan bir arsayı satın aldık. Bu alanda 120 dairelik bir proje yapacağız. KOMÜT binamızda bu konutlar arasında olacak. KOMÜT Evleri Kooperatifi'ne nasip olursa bu yılın sonu önümüzdeki yılın başı gibi bu konut projesine başlamayı düşünüyoruz. Konut kooperatifine olan ilgi bizi memnun etti, herkese teşekkür ediyorum” dedi.

‘KONUT SIKINTISI VAR’

Satılık ve kiralık konut fiyat artışlarını değerlendiren Başkan Bulut, “İki yıl öncesinde konutta bir arz fazlalığı vardı. Pandemiden sonra kredilerin 0.64-0.70’lere düşmesiyle elimizdeki daire stoku ciddi bir şekilde eridi. O dönem inşaat sektörü ekonomik olarak biraz rahatladı. Daha sonra müteahhitler olarak bizler talebi karşılayacak kadar konut üretmekte zorlandık. Konut üretemememiz Konya'daki ve Türkiye'deki dengeleri bozdu. Konut sıkıntısı tüm Türkiye'de var. Arz talep dengesinin bozulması maalesef bina ve kira fiyatlarına da yansıdı. Yansımaya devam ediyor hala da nereye gideceği belli değil maalesef. Dar ve orta gelirli insanların ev alıp, kiralayıp oturacağı temel ihtiyaç. Bir barınma ihtiyacı. Tabi burada konuttaki sosyal sorumluluk dediğimiz, bizim müteahhitler anlamında bizim vebalimiz de var” diye konuştu.

dsc-0248.jpg

‘FİYATLARI MÜTEAHHİTLER BELİRLEMİYOR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu 3’lü paket hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Bulut şu şekilde konuştu: “Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum ama maalesef iyi niyet fırsata çevrildi. Biri ilk defa ev sahibi olacakların 0.99 oranlı krediyle ev sahibi olması. İkinci aşama yüzde 40'ı inşaatları bitmiş yüzde 50'si satılmamış müteahhitlere olan 20 milyar TL'lik bir destek vardı. Üçüncü aşama ise yastık altındaki altın ve dövizlerin konuta çıkmasıyla alakalıydı. Bizi ilgilendiren tarafı müteahhitlerin yarım kalmış inşaatları için destek olan 20 milyar lira aslında, çok ciddi bir rakam değil. Bu nasıl verilecek nasıl dağıtılacak henüz bilmiyoruz. Diğer taraftan konutun satılmasıyla alakalı, 0.99 iyi bir rakam ama burada da fırsatçılar ortaya çıktı. Burada da yine müteahhitler ortaya atıldı, bunu kesinlikle kabul etmiyorum. Bu fiyatı üretenler kesinlikle müteahhitler değil. Elinde satacak konut olmadığı için müteahhidin fiyat yükseltecek dairesi de yok. İnternetteki satış fiyatları ciddi anlamda artırdı. Burada bir balon fiyat oluşturuluyor. Herkes orada birbirini görerek maalesef fiyatları yükseltiyor. Bu da ciddi anlamda sıkıntıya doğru götürüyor. Burada müteahhitlik bir durum yok, müteahhit elindeki daireyi korumak, yerine yeniden daire yapmak zorunda.”

‘UCUZ ARSA TEMİN EDİLMELİ’

Devletin ucuz arsa noktasında müteahhitlere mutlaka destek vermesi gerektiğini söyleyen Başkan Bulut sözlerini şöyle bitirdi: “Müteahhitlerde bu arsalar üzerinde çok büyük ve lükse kaçmadan sosyal konut projeleri gerçekleştirmeli. Ayrıca kooperatifleşme ile ilgili çalışmalar yapılmalı. TOKİ mantığında binlerce konut üretilmeli. TOKİ bunu yapıyor ama yetmiyor. Yarına ümitli bakıyoruz, Konya'ya hizmet etmek istiyoruz, zorlukların, sıkıntıların çözülmesi gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.