İYİ Partili Yokuş: En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı

İYİ Partili Yokuş: En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, emeklilerin yaşadığı mevcut sorunların araştırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilen araştırması önergesi üzerine açıklamalarda bulundu.

“ÜCRET FARKLILIĞI ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR”

Emekli maaşlarında adaletin sağlanamadığını belirten Yokuş, “Ülkemizde, bilindiği gibi 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası'yla birlikte 2006'dan başlayıp 2008'de süren norm ve standart birliği sağlamak adına bir düzenleme yapıldı. Yani emekli sandığı kendi hesabına çalışanlar, SSK, BAĞKUR birleştirildi ancak ne oldu? Bugün 2020 yılındayız, norm ve standart birliği derken neydi? Emekli maaşları her sosyal kesimin adaletli olacak, çalışanların adaletli olacak ama gelin görün ki bu bir hikâyeye dönüştü, asla olmadı. Bugün, BAĞKUR emeklisi, memur emeklisi, işçi emeklisi farklı farklı emekli ücretleri alır, farklı farklı primler öder ve yine bugün işçi, memur, kendi hesabına çalışanlar arasından da ücret farklılığı almış başını gidiyor. Yani norm ve standart birliği sağlayamadık” dedi.

“MEMUR VE İŞÖİ ARASINDA UÇURUM VAR”

Devlet memurlarının emekli olduklarında maaşlarının yarı yarıya kesildiğini ifade eden Yokuş, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bugün kamuda çalışan bir işçimizin bütün ek ödemeleri, ek ücretleri emekliliğe esastır, prim kesilir ve normalde aynı süre çalışmış bir devlet memuru ek ödemleri, ek ücretleri prime esas olmadığı için emekli olurken maaşı yarı yarıya düşer, ikramiyesi yarı yarıya düşer. Kamuda çalışan otuz yıllık bir işçi ile kamuda çalışan otuz yıllık bir devlet memuru arasında derin uçurumlar olur. 2008 yılında bunu düzenlemeye kalktılar, Anayasa Mahkemesi bozdu, ondan sonra Hükûmetimiz sağ olsun hiçbir işlem yapmadı. Yani memurların da ek ödemeleri prim ödemeye esas hâle getirilseydi, bugün memurlar emekli olmaktan korkmazdı. Dün de burada anlattık. Öğretmenlerimizin yüzde 60'ı emekli olmak istemiyor. Niye? Maaşı neredeyse yarı yarıya düşüyor. İşte, memurlar, öğretmenler 3600'ü niye istiyor? 3600 ek gösterge olursa ikramiyeleri emekli olurken daha yüksek olacak, maaşları da daha yüksek olacak ama bunların hiçbirini çözmedik”

“MEMURLAR EMEKLİ OLMAYA KORKUYOR”

En düşük emekli maaşının asgari ücret tutarında olması gerektiğini vurgulayan Yokuş, “Tabii, hâlen ülkemizde, maalesef, bin 200 lira, bin 100 lira emekli maaşı bağlanmış insanlarımız var. Yani şöyle, asgari ücretin 2 bin 300 küsur lira olduğu bir ülkede, neden biz, en düşük emekli maaşını, asgari ücret kadar yapmıyoruz? Neden emeklilerimizin arasındaki uçurumları gidermek için bir gayretimiz yok, bir çalışmamız yok? Neden memurlarımızı emekli olmaktan korkar hâle getirdik? Çünkü diyorlar ki emekli olursak maaşımız yarı yarıya düşecek. Bugün, en düşük memur maaşı, çıplak 3 bin 600 lira, giydirilmiş olarak 4 bin 100 yüz lira. 4 bin 100 liralık en düşük maaşa sahip bir memur, emekli olmaya kalktığı zaman alacağı emekli maaşı 2 bin 300 lira. Allah aşkına, otuz yıl devlete çalışmış bir memur 2 bin 300 lirayla nasıl geçinsin, nasıl hayatını sürdürsün, emeklilikte nasıl mutlu olsun? ” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.