‘Kadın sanatın tam ortasında’

‘Kadın sanatın tam ortasında’
 Muhabir
Nar Kültür Sanat Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emine Dilşat Uluçam, sanat yolculuğunu ve çalışmalarını anlattı.

Nar Kültür Sanat Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emine Dilşat Uluçam, gençlik yıllarında başladığı ve bugüne kadar devam ettiği kültür sanat yolculuğunu, Konya’nın sanat alanlarında bulunduğu noktayı ve Nar Kültür Sanat Merkezi’nin yeni kültür sanat sezonu çalışmalarını paylaştı.

BİZLERE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Nar Kültür Sanat Merkezi’nin Yönetim Kurulu Müdürü olarak görev alıyorum. Bunun yanı artık emeklilik yaşında el sanatları usta öğreticisiyim . Nar Kültür Sanat Merkezi resmi olarak 2023 yılı Aralık ayında eğitimi, sanatı, kültürü, bilimi, dayanışmayı ve birlik olmayı dert edinmiş iki anne ve onları yetiştiren anneleri tarafından kuruldu. Gençlik x-zamanlarımdan bu yana sanat ile ilgilenerek yıllardır boyaların ve fırçaların ellerinden tutuyorum. Bu o kadar uzun bir zaman ki kendi çocuklarım ve onların da çocukları ile devam eden bir sanat yolculuğu. Nar Kültür Sanat Merkezi’nin amacı da bu minval üzerine, öncelikli olarak kadın ve çocukların sosyokültürel gelişimlerine katkı sağlamaktır. Ayrıca bireylerde farkındalık oluşturmak kuruluşumuzun hedefleri arasında yer almaktadır. Kuruluşumuz el sanatları workshopları, farkındalık atölyeleri, oldukça güncel ve yenilikçi seminerler ve etkinliklerle faaliyet gösteriyor. Ayrıca malzeme masrafı olanları bir kenara koyarsak seminer ve malzeme gerektirmeyen mesela P4C gibi atölyelerimiz tamamen ücretsizdir.

dsc-0646.jpg

dsc-0637.jpg

SİZCE ‘KADIN VE SANAT’ SİZİN İÇİN NEYİ İFADE EDİYOR?

Ben sanat ile ilgilenirken mutlu oluyorum. Evde oturmak eylemi beni kendine çekmiyor. Burada sanat dalları ile hemhal olup arkadaşlarımız ile sohbet etmek bana daha da huzur veriyor. Bir şeyler üretmek her insana eminim huzur verir. Biz de burada hem çocukların hem kadınların ve hatta talep eden erkeklerin sanat ile kendilerini gerçekleştirmelerini istiyoruz. Kadını sanatın tam ortasında düşünüyorum ve kadının sanattaki yerini böyle konumlandırıyorum. Kadının en büyük sanatının, bir insanı eğitmek, ona değerler öğretmek ve onu hayata hazırlamak olan anneliği olduğunu söyleyebilirim ama elbette kadının çocuk sahibi olmasıyla ilişkilendirilen bir durum değil bahsettiğim fıtraten içinde bulunduğumuz insan yetiştirme güdüsü… İşte sanat benim için budur. Kadının estetik duygusu ve merhameti onu sanat ile bütünleştiriyor. Kadınların hayal güçleri her zaman daha fazladır. Kadının dokunduğu her şey güzelleşir ve muhakkak bir estetik kazanır.

whatsapp-image-2024-02-17-at-16-35-36.jpeg

whatsapp-image-2024-02-17-at-16-35-38-1.jpeg

SANATA İLGİNİZ NASIL BAŞLADI?

Eğitim hayatımı Meslek Liseleri’nde sürdürdüm zaten oradan gelen bir donanıma sahiptim. Ardından 15 yıl kadar önce İSMEK kurslarına katıldım ve orada el sanatları üzerine çalışmalar yaptım. Sanat ile bu kadar az uğraş bana yeterli gelmedi diyebilirim. Bunun sonrasında el sanatları usta öğreticilik belgemi alarak çeşitli kamu ve özel kuruluşlardaki kurslarda eğitmenlik yapmaya başladım kendi atölyelerim oldu. Şimdi ise burada Nar Kültür Merkezi’nde el sanatları usta öğreticisi olarak da workshoplar düzenliyorum Tabii ki sadece burada ben eğitmen olarak gönüllü iş yapmıyorum, dışarıdan da birçok branşta hocamız buraya gelerek sanat, kültür ve gelişim atölyeleri yapıyor ve seminerler düzenliyor böylece bizlere katkı sağlıyorlar. Nar Kültür Sanat Merkezi’nde sadece eğitmen ya da öğrenci olmakla da yetinmiyoruz. Elimizden ne geliyorsa burada paylaşıyor ve birbirimize değer katıyoruz. Bizim insan olarak sanata dair birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var diyebilirim.

whatsapp-image-2024-02-17-at-16-35-38-2.jpeg

KONYA’NIN SANATA İLGİSİNİ NASIL YORUMLUYORSUNUZ?

Konya sanatın merkezi bir şehirdir. Selçuklu ve Osmanlı öncesinde de birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve sanatı elinde tutmuş bir şehirdir. Kültürel mirası sebebi ile de sanata açık ve neredeyse her sokakta görüldüğü zamanın kadim bir başkenti diyebiliriz. Fakat benim naçizane görüşüm Konyalıların sanata geçmişte olduğu gibi bir ilgisi yok. Sanat insana ailesinde, sosyal hayatında ve özel yaşamında nasıl var olması gerektiğini öğretirken uyumluluğunu arttırır. Zaten sanatla uğraşan kişiler incelendiğinde dünyanın olumsuz telaşlarından uzaklaştıklarını fark ederiz. Ben her şeyden önce bir kadının sanatla ilişkisi olması gerektiğinin altını çizmek isterim. Çünkü sanatla ile uğraşan bir kadın, sanatçı kişiliği ile önce kendi varlığını tanır, kendine duyduğu saygı artar ve böylece bir evlat yetiştirir, eşine yol arkadaşı ve ailesine ise örnek olur. Sanat ile uğraşan kadın mutlu kadındır. Mutlu kadın ise mutlu aileyi, mutlu bir geleceği beraberinde getirir.

whatsapp-image-2024-02-17-at-16-35-38.jpeg

NAR KSM OLARAK SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDE YER ALIYOR MUSUNUZ?

Nar Kültür Sanat Merkezi olarak birçok sosyal sorumluluk projesine destek olmaya çalışıyoruz. Bunlardan biri geri dönüşüm adına yaptığımız etkinlikler ile doğanın korunmasına destek oluyor ve dünyanın yaşam süresini arttırıyoruz. Bir diğer hassasiyet gösterdiğimiz projemiz ise senaryosunu kendimizin kaleme aldığı eğitici çocuk oyunlarımızın koruma altında bulunan çocukların izlenimine sunmak ve yüzlerinde tebessüm oluşturmaktır. Geçtiğimiz günlerde sergilediğimiz oyundan güzel dönüşler aldık. İlerleyen süreçlerde ise faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bu faaliyetlerimizin dışında 65 yaş üstü bireyler için özel bir proje çalışmasının ön hazırlıklarını bitirdik. Ayrıca maalesef 6 Şubatta yaşanan depremlerdeki yaraları sarmak adına Selçuk ve Necmettin Erbakan Üniversitesinden gönüllü olan öğrencilerle üyemiz olan veya yayınladığımız ilanları görerek üyemiz olmasa da katkı sağlayan yardım sever insanlarla ortaklaşa bazı faaliyetlerde bulunduk, onların tüm hazırlık aşamalarını kültür merkezimizi kullanarak gerçekleştirmelerini sağladık. Bunun gibi sosyal sorumluluk projelere hem yönetim kurulumuzun hem de üyelerimizin hassas olduğu ve yardım etmekten mutluluk duyduğu projeler olduğunu söyleyebilirim ve bunun gibi özellikle eğitim, kültür ve sanata katkı sunacak her faaliyet için kapımızın açık olduğunun da bilinmesini isteriz. Bizler talep-arz üzerine faaliyetler gerçekleştirmiyoruz. Bizim eğitimlerimiz daha çok arz-talep üzerine gerçekleşiyor.

whatsapp-image-2024-02-16-at-15-45-53.jpeg

whatsapp-image-2024-02-16-at-15-46-30.jpeg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.