Kadınlar D vitamini eksikliği yaşıyor

Kadınlar D vitamini eksikliği yaşıyor
Kanserden deri hastalıklarına kadar birçok ciddi rahatsızlığa neden olan D vitamini eksikliği en kadınları etkiliyor. Hastaneye başvuran kadınların birçoğunda D vitamini eksikliği görülüyor.

En çok güneşten alınan D vitamini ile ilgili bir araştırma yapan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 10 bin 89 kadının yüzde 80'inde D vitamini eksikliği tespit etti. "İzmir'deki kadınlarda vitamin D düzeyi durumu" adlı çalışmayı gerçekleştiren ekibin sorumlusu Tıbbi Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Ayfer Çolak, hastaneye 2 yıl boyunca başvuran kadınların D vitamini ölçümüne baktıklarını belirterek konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Kadınların yüzde 80’ni vitamin eksikliği yaşıyor

“Kandaki D vitamini düzeyinin mililitrede 30 nanogramın altında olması durumunda yetersizlik, 20'nin altında olması durumunda eksiklik söz konusudur. D Vitamini ancak güneş ışığı ile ciltte sentezlenebilir veya diyetle alınabilir. Dünyada 1 milyar kişi, bu vitaminin eksikliğini yaşıyor. Hastanemize herhangi bir sebeple ilk kez başvuran 10 bin 89 kadın arasında D vitamini konusunda eksik veya yetersizlik yaşayanların oranı yüzde 80 düzeyinde. Sadece yüzde 15-20'si normal. Bu da D vitamini eksikliğimizin azımsanmayacak noktada olduğunu gösteriyor. Bizim çalışmamız İzmir'i kapsıyor ancak, İzmir'de de Erzurum'da da her yerde yetersizlik ve eksikliğin söz konusu olduğunu biliyoruz."

Birçok hastalığın nedeni

“D vitamini eksikliği veya yetersizliği, çok sayıda hastalığa neden olabilir. Özellikle kemik sağlığı, eksiklik ve yetersizlikten olumsuz etkileniyor. Kanserden otoimmün hastalıklara, deri rahatsızlıklarına kadar birçok sorunun D vitamini yetersizliğinden kaynaklanıyor. Bilim adamları D vitamininin birçok hastalığa ikincil etkilerinin olduğunu ortaya koymuş. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Biz özelliklere kadınların D vitamini ölçümü yaptırmasını ve bunu belli bir düzeyde tutmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

Güneşten yeterince yararlanmıyoruz

"Güneş ülkesiyiz ama güneşten yeterince faydalanamıyoruz. Saat 10.00 ve 15.00 arasında kol ve bacakların haftada iki kez 20 dakika süreyle güneş alması gerekiyor. Sanırım biz yeterince yapmıyoruz. Güneş koruyucu da kullanıyoruz. Bunun dışında gıda olarak sadece balık, süt, yumurta ve peynirden D vitamini alabiliyoruz. Takviye konusunda ise önce hastanın ölçümlerine bakmak gerekiyor çünkü toksik maddelerin fazla alımı zararlı etkilere neden olabiliyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.