Kadınlar özellikle hamilelik döneminde bu yiyecekleri mutlaka tüketmeli

Kadınlar özellikle hamilelik döneminde bu yiyecekleri mutlaka tüketmeli
 Muhabir
Folik asit içeriği yüksek olan besinler özellikle hamilelik döneminde menünüzde mutlaka bulunmalıdır. Folik asidin vücutta ne işe yaradığını açıklıyoruz.

Hamilelik sırasında, kadınların vücutlarına ihtiyacı olan doğru vitamin ve besinleri sağlaması son derece önemlidir. B9 vitamini olarak da bilinen folik asit en önemli besinler arasında yer alır. Ancak hamile olmayan kadınların vücudu için de acil bir ihtiyaçtır. Çünkü önemli bedensel işlevleri yer almaktadır.

Folat nedir?

Folata çok az önem veriliyor. Ancak bu vitamin gerçekten çok yönlü bir ürün. Folat aynı zamanda B9 Vitamini veya Folik asit olarak da bilinir ve vücudumuz için çok önemlidir.

Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda, DNA sentezinde, hücre büyümesinde çok önemli bir rol oynar. Hücre oluşumu ve hücre bölünmesi gibi önemli işlevleri vardır. Folat eksikliği anemiye (kırmızı kan hücrelerinin sayısının çok düşük olması, kansızlık), nörolojik bozukluklara ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, salatalık, domates, baklagiller, turunçgiller, karaciğer, soya fasulyesi ve tam tahıllar gibi birçok gıdada bulunur.

Folik asit nedir?

Folat (B9 vitamininin) sentetik olarak üretilmiş formuna folik asit denir. Folat, gıdalarda doğal olarak bulunduğu için sıklıkla folik asidin doğal formudur. Folik asit, gıda takviyelerinde güçlendirilmiş gıdalarda veya ilaçlarda kullanılan B9 vitamininin sentetik halidir.

Folik asit hamile kadınlar için neden bu kadar önemlidir?

Folik asit veya folat, doğmamış bir bebeğin sinir sisteminin gelişimi için gerekli olduğundan dolayı, birçok hamile kadına özellikle kullanmaktadır. B9 vitamini hamilelik sırasında bebeğin büyümesine katkıda bulunur.

Hamile kadınların folik asit almaya gebelikten en az dört hafta önce başlaması ve devam etmesi gerekmektedir. Bu hamileliğin ilk üç aylık döneminin sonuna kadardır. Folik asit almanın hamile kadınlarda çocuklukta malformasyonlar (nöral tüp defektleri) riskini azalttığı söyleniyor.

Hamile olmayan kadınların da neden folik asite ihtiyacı var?

Folik asit yalnızca hamilelik sırasında önemli değildir. Aynı zamanda hamile olmayanlar için de son derece önemli bir vitamindir.

Vücudumuz, hücrelerin bölünmesi, oluşumu ve yenilenmesinin yanı sıra kan oluşumu için suda çözünen vitaminlere ihtiyaç duyar. Ayrıca folat, DNA ve RNA oluşumunda, yani genetik materyalin çoğalmasında vücuda destek olur. Vücudun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olur ve protein ve yağ metabolizmasında rol oynar. Alkol folik asitin vücutta emilimini bozduğu için hamile kadınların yanı sıra çok fazla alkol içen kişilerin de folik asit ihtiyacı çok fazladır.

Günlük folik asit ihtiyacı ne kadar?

Uzmanlar, yetişkinlerin ve 13 yaş ve üzeri gençlerin yiyeceklerden günlük 300 mikrogram folik asit tüketmelerini önermektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hamile kadınların yaklaşık 550 mikrogram folik asit tüketmesi gerekiyor. Emziren kadınların 450 mikrogram folik asit tüketmesi öneriliyor.

Folik asit bakımından zengin gıdalar

Dengeli beslenmeyle aslında yeterli miktarda folik asit almak mümkün. Folat açısından zengin bir diyet, yani günde 300 mikrogram folik asit almak için her gün en az üç porsiyon sebze yemelisiniz.

Folat aşağıdaki gıdalarda çokça bulunur:

Folik asit içeren hayvansal gıdalar

Gıda 100 gramda mikrogram folik asit

Sığır karaciğeri 225

İnek sütü 4

Camembert 40

Folik asit içeren bitki bazlı gıdalar

Gıda 100 gramda mikrogram folik asit

Brokoli 111

Patates 20

Kuzu marulu 145

Pırasa 103

Brüksel lahanası 182

Pancar 75

Kuşkonmaz 108

Ispanak 145

Ahududu 30

Kiraz 52

Üzüm 43

Buğday tohumu 304

Kepekli ekmek 15

Yulaf ezmesi 87

Ayrıca folik asit ile zenginleştirilmiş kahvaltı gevrekleri gibi birçok yiyecek de vardır.

Vücudumuz çok fazla folik asit depolayamaz

Folik asit sağlıklı ve dengeli beslenmeyle yeterli miktarda tüketilebilir. Ancak vücut sadece az miktarda folik asit depolayabildiğinden, folik asit içeren besinler tüketmediğimizde birkaç ay içinde folik asit eksikliğine yol açar. Folat pişirme sırasında da kaybolur. Bu nedenle çoğu yiyeceğin taze hazırlanması önerilmektedir.

Kadınların genelinde B9 vitamini eksikliği görülmektedir

Kadınların yüzde 86'sı önerilen günlük folat alımını sağlamıyor. Bunun birkaç nedeni var. Dengesiz beslenme, çeşitli ilaçların alınması ve yüksek düzeyde alkol tüketimi folat eksikliğine neden olabiliyor.

Folat eksikliğinin belirtileri neler?

Folat eksikliği öncelikle bağırsaktaki diğer hücrelerin ve dokuların büyümesinde ve çoğalmasında bozulmaya yol açabilir. Ek olarak, homosistein seviyesinin artmasına neden olur. Bu amino asidin kandaki yüksek seviyeleri, venöz tromboz ve kardiyovasküler hastalıkların(anemi) ve ardından gelen yorgunluk hissine de neden olabilir. Solgunluk, sinirlilik, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi belirtiler verir. Çok fazla eksiklik durumunda, dilin kızarmasına ve ağrımasına, ishale, ayrıca tat alma duyusunun azalmasına, depresyona, kafa karışıklığına ve demansa neden olabilir. Annenin folik asit eksikliği fetüste merkezi sinir sistemine zarar da verebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.