Kalp ve damar dostu 9 yiyecek

Kalp ve damar dostu 9 yiyecek
 Muhabir
Tıkalı damarlar tehlikeli oluşturur ve kalp krizine yol açabilir. Ancak doğru beslenmeyle bunu önleyebilirsiniz. Bu 9 yiyecek damarları “temizlemeye” yardımcı olur ve kalp sağlığınızı korur. İşte kalp ve damar dostu 9 yiyecek...

Kalp ve damar hastalıkları en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alır. Çeşitli faktörler bunlara neden olur. Örneğin sigara içmek ve yüksek alkol tüketimi kalp hastalığı riskini önemli ölçüde artırdığı bilinmektedir. Ancak yediklerimiz aynı zamanda kalp krizi mi yoksa felç mi geçireceğimizi de belirleyebilir. Yağlar, şekerler ve katkı maddeleri atardamarları tıkar.

Diyetle kalp krizlerini önleyin: Bu gıdalar damarları temizliyor

Yağ, atardamarlarımızda inatla birikerek kan damarlarımızı tıkar. Sonuç olarak kan artık düzgün şekilde akamaz. Kalp hastalığı riski hızla artar. Kalp krizini önlemek ve atardamarları doğal yollarla temizlemek için, dengeli beslenin ve egzersiz yapın. Atardamarlarınızı doğal olarak temizleyebilecek ve kalp krizi riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilecek 9 gıdayla tanıştıracağız.

Yağ oranı yüksek bir beslenme, yüksek tansiyon, obezite ve yüksek kolesterol düzeyleri gibi tıkalı kan damarları için de bir risk faktörüdür. Kan damarları organlarımıza oksijen ve besin sağlar. Tıkanmaları durumunda organ hasarı, kalp krizi veya felç meydana gelebilir. Atardamarlarınızı tıkayan yiyeceklerin yanı sıra onları temizleyen ve kalp-damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olan yiyecekler de vardır.

İşte tam da bu nedenle atardamarlarınızı mümkün olduğu kadar sağlıklı, yani esnek, elastik ve sağlam tutmaya çalışmalısınız. Aşağıdaki gıdalar size yardımcı olabilir.

1 Greyfurt: Narenciye meyvesi atardamarlarınıza temizlemeye yardımcı olur

Greyfurt tüm narenciye meyvelerinin en büyüğü olmakla kalmaz, aynı zamanda kardiyovasküler sisteminiz için de faydalıdır: Tropikal meyve pektinlerle doludur . Pektinler, damar sertliğini yavaşlatabilen şeker benzeri liflerdir . Daha önce sağlıksız bir yaşam tarzı sürdüren herkes için greyfurt, kalp sağlığı için ideal bir gıdadır. Greyfurt sevmiyorsanız elma da yiyebilirsiniz. Elma da ayrıca pektin içerir. Elmalar ayrıca kanın pıhtılaşmasını önleyen bir madde olan prosiyanidinleri de içerir. Ancak dikkatli olun: tüm elmalar aynı miktarda prosiyanidin içermez. Granny Smith veya Red Delicious çeşitlerini seçmek en iyisidir .

Meyve olarak greyfurt veya elma yemeye alternatif olarak elbette greyfurt suyu da içebilirsiniz. Suyu da meyvenin kendisi gibi sağlığa faydalı maddeleri içerir. Bu arada, greyfurtun içerdiği acı maddeler sindirime iyi gelmesinin yanı sıra bağırsaklardaki zararlı mantar ve bakterilerle de savaşır.

Ancak burada da dikkate alınması gereken bir şey var. Bazı ilaçları kullanıyorsanız greyfurt veya greyfurt suyu tüketmemelisiniz. Greyfurtta bulunan furanokumarinlerin kolesterol düşürücü ilaçlar gibi bazı ilaçlar üzerinde etkisi var ve bazen ciddi yan etkilere neden olabiliyor. İlaç kullanıyorsanız greyfurt ürünlerini tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

2 Yeşil çay: Kardiyovasküler sisteminizi güçlendirir

Yeşil çay aynı zamanda sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için mükemmel bir güçlendiricidir. Yeşil çayı atardamarlarımız için bu kadar sağlıklı yapan şey prosiyanidinlerdir. Bir yandan kanın pıhtılaşmasını ve dolayısıyla hem kalp krizlerini hem de felçleri önleyebilir. Prosiyanidinler atardamarları stabilize ederek daha fazla esneklik sağlar.

Yeşil çay aynı zamanda amiloidoz birikmesine karşı da koruma sağlar. Araştırmalarda düzenli yeşil çay tüketiminin kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 20'ye kadar ve felç riskini de yüzde 22'ye kadar azaltabildiği bulundu. Bu araştırma Ocak 2020'de Avrupa Önleyici Kardiyoloji Dergisi'nde yayınlandı.

Yeşil çay ayrıca kan basıncını ve kan lipit düzeylerini düşürebilen polifenoller içerir. Bu olumlu etkilerin siyah çayda da geçerli olduğuna inanılıyor. Ancak siyah çayın sütle içilmesi araştırmacılara göre sağlığa daha faydalı olduğu yönündedir. Siyah çayınızı badem sütü veya soya sütü ile de deneyebilirsiniz.

3 Tam tahıllı ürünler, baklagiller ve sert kabuklu yemişler: Kolesterol seviyelerinizi düşürürler

Baklagillerde, tam tahıllı ürünlerde ve ayrıca kahverengi pirinçte veya yulaf gevreğinde çok fazla lif bulunur. Bunlar sadece sindirime iyi gelmekle kalmaz, aynı zamanda kandaki yağ seviyelerini de önemli ölçüde azaltabilir. Lif bakımından zengin gıdaların bir diğer avantajı da hemen hemen her öğünle yenebilmelediridir.

Baklagiller arasında nohut özellikle kardiyovasküler sisteminiz için sağlıklıdır. Nohut, safra asidi atılımını uyaran ve dolayısıyla kolesterol seviyelerini düşürebilen çözünür ve çözünmez ham lifler içerir. Vücudun safra asidi üretebilmesi için kolesterole ihtiyacı vardır. İsveç'teki Lund Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ayrıca nohutun kardiyovasküler hastalık (yani kalp ve damar sistemini etkileyen hastalık) riskini azaltabildiğini de buldu. Örneğin nohut unundan yapılan hamur işlerini deneyin veya sarımsak soslu çıtır falafel yiyin.

Bir avuç kuruyemiş atıştırmak da kalp sağlığınız için oldukça faydalıdır. Çünkü kuruyemişlerin içeriğinde bulunan doymamış yağ asitleri sayesinde metabolik bozuklukları ve kalp-damar hastalıklarını önlenebilir. Ayrıca bol miktarda B vitamini ve faydalı maddeleri içerir.

4 Ispanak: Atardamarlardaki tıkanıklıklara karşı D ve E vitaminleri içerir

Temel Reis selamlarını iletiyor. Her ne kadar ıspanak sanıldığı kadar çok demir içermese de, kalbiniz için sağlıklı bir yiyecek. Çünkü ıspanağı ünlü yapan asıl şey, içeriğindeki D ve E vitaminleridir. Bu iki vitamin, kolesterolün oksidasyonunu engeller. Bu, damarların tıkanmasına ve daralmasına neden olabilecek plak oluşumunu önler. Araştırmalarda ıspanak sadece kan damarlarını temizlemekle kalmadığı, aynı zamanda kasları da güçlendirdiği bulundu.

Uzun bir süre boyunca ıspanağın olağanüstü derecede yüksek demir içeriğine sahip olduğu söylendi. Bu durum Temel Reis çizgi romanıyla meşhur oldu. 1890 yılında İsviçreli Gustav von Bunge yapraklı sebzeleri inceledi. Demir içeriğiyle ilgili sonuçları doğruydu ancak araştırma kurutulmuş ıspanakla yapılmıştı. Yaklaşık yüzde 90'ı sudan oluşan kurutulmuş ıspanağın 100 gramında 35 mg gibi inanılmaz bir demir miktarı varken tazesinde ne yazık ki sadece 3,5 mg demir bulunur. Kesin olan şu, ıspanak kesinlikle sağlıklı!

Bu arada ıspanak aynı zamanda kalbinizi ve beyninizi iltihaptan koruyan doymamış yağ asitleri olan omega-3 yağ asitlerini de içerir.

5 Sağlık yağlar tüketin

Genel olarak kardiyovasküler sisteminiz için iyi olan sağlıklı bir diyetin yağ oranı düşüktür. Ancak sağlıklı yemeklik yağlar burada bir istisnadır. Zeytinyağı veya kolza (kanola) yağı özellikle yüksek miktarda doymamış yağ asitleri içerir. Bu yağlar kalp krizi riskini de azaltır ve kolesterolün oksidasyonunu da önleyebilen birçok antioksidan içerirler.

Kalbinizi zeytinyağıyla koruyun:

Uzmanlar damar hastalığı riskini azaltmak için zeytinyağını öneriyor. Ancak ününün aksine zeytinyağı en sağlıklı yağ olmayabilir. Kolza tohumu yağı çok benzer bir bileşime sahiptir ve hatta zeytinyağından biraz daha fazla E vitamini ve omega-3 yağ asitleri içerir.

Bununla birlikte zeytinyağı, vücudunuza iyi gelen birçok besin maddesi içeren, oldukça sağlıklı bir yemeklik yağdır. Her zaman "natürel sızma" etiketli zeytinyağı kullanın. Ayçiçek yağı veya mısır yağı gibi sağlıksız yemeklik yağlar, atardamarları tıkayabilecek yüksek düzeyde doymuş yağ asitleri içerir. Bunları sadece çok küçük miktarlarda tüketmelisiniz. Bu nedenle zeytinyağı kullanmak çok daha önemlidir.

6 Taze somon: Kalp krizi riskini azaltır

Somon aynı zamanda kalp sağlığına da iyi gelir ve kalp krizi riskini azaltabilir. Omega-3 yağ asitlerinin yüksek içeriği, arter duvarlarında plak oluşumunu önler. Bu aynı zamanda felç ve kalp krizi riskini de azaltır çünkü kan pıhtıları oluşamaz.

Okyanuslardaki aşırı avlanma endişe verici boyutlara ulaştığı için balık tüketilmemesi yönünde uyarılarda bulunuluyor. Yaygın inanış, çiftlik balıklarının faydalarının denizde tutulan balıklardan daha az olduğu yönünde.

Omega-3 yağ asitlerinin doğal kaynakları vardır. Omega-3 yağ asitlerinin bitkisel ve ekolojik açıdan zararsız kaynakları arasında chia tohumları, kenevir yağı, keten tohumu yağı ve keten tohumu, kolza tohumu yağı, ceviz ve ceviz yağı veya kırmızı alglerde bulunur.

7 Lezzetli ve çok sağlıklı sebzeler: Pazı, sarımsak ve lahana

Gerçek mucizevi tedaviler olmasına rağmen günümüzde pek çok sebze türü nadiren tüketilmektedir. Pazı böyle bir sebzedir. Yapraklı sebzeler çok yüksek antioksidan içeriğine sahiptir ve bu nedenle vücutta iltihaplanma riskini azaltır. Ayrıca pazıda kolesterolün oksidasyonunu önleyen ve böylece damar sertliğini önleyen bol miktarda D vitamini de bulunur. Sarımsak da yeterince önemsenmeyen bir sebzedir. Sadece lezzetli değil, aynı zamanda çok sağlıklıdır. Sarımsak vücutta nitrojen üretimini uyararak kan damarlarının elastik ve esnek olmasını sağlar. Ayrıca kolesterolün oksidasyonunu önleyerek kan damarlarındaki tıkanmaları da önler.

Siyah sarımsağı hiç duydunuz mu?

Siyah sarımsak Asya mutfağında uzun zamandır popüler, giderek bizde de daha sık kullanılmakta. Siyah sarımsak ayrı bir bitki değildir. Normal sarımsağın fermantasyon sonrası halidir. Kendine özgü bir tadı vardır. Siyah sarımsak sadece lezzetli değil aynı zamanda kalbiniz için de çok sağlıklıdır diyor uzmanlar. Siyah sarımsağın kan basıncını ve kolesterolü düşürücü etkisi geleneksel sarımsağa göre çok daha fazladır, aynı zamanda antibakteriyel etkiye de sahiptir ve soğuk algınlığını önler.

Lahana kalp hastalıklarını da önleyebilir: İster yeşil, ister kırmızı, Brüksel veya karnabahar olsun, her tür lahana türü, vücuttaki serbest radikalleri nötralize edebilen ve böylece iltihaplanmayı önleyebilen antioksidanlar açısından zengindir. Özellikle birçok lahana türünün olgunlaştığı kış aylarında, lahana sıklıkla tabağınızda yer almalıdır.

8 Bunları biliyor muydun? Domates ve meyveler de atardamarlarınızı temizler

Aslında sebze değil meyve olan domates, bol miktarda likopen içerir. Likopen, kolesterolün oksidasyonunu önleyen ve dolayısıyla damar sertliğini önleyen bir antioksidan maddedir. Ancak Likopen yalnızca pişmiş domateslerde gerekli miktarlarda bulunur, çiğ domateslerde bulunmaz. Bu nedenle çiğ domates yerine domates çorbası veya sosu kullanmak daha iyidir.

Ancak kardiyovasküler sisteminiz ve atardamarlarınız için iyi olan tek meyve domates değildir. Hemen hemen tüm renkli meyveler ve meyveler, serbest radikalleri nötralize eden ve böylece iltihaplanmayı önleyen flavonoidler açısından zengindir.Uzmanlar her gün iki porsiyon meyve yemeyi öneriyor.

Özellikle sağlıklı bir meyve nardır. Araştırmacılar, narın kan basıncını yüzde 20'ye kadar düşürebildiğini buldu. Aynı zamanda düzenli nar tüketimi kandaki LDL düzeyini düşürebilir. Antioksidanları sayesinde iltihaplanmayı da önler ve kalp krizi riskinizi azaltabilir. Nar soymak sizin için çok mu zahmetli bir iş mi? Sorun değil. Nar suyunun sağlığınız üzerinde aynı olumlu etkisi vardır.

9 Acı sevenler için: Kırmızı biber

Acı biber aynı zamanda kardiyovasküler sistemi de korur: Kurutulmuş ve öğütülmüş biberlerden yapılan baharat, kapsaisin bakımından zengindir. Amerikalı bir araştırma grubunun keşfettiği gibi, madde atardamarlarda plak birikimini önlüyor ve böylece damar sertliğini önlüyor. Ayrıca Sindirimi uyarır ve kan dolaşımını destekler.

Birçok kişi acı kırmızı biber tozu ve kırmızı biber tozunun aynı olduğuna inanıyor. İki kırmızı toz birbirine çok benziyor ve her ikisi de kırmızı biber bitkisinden yapılıyor. Ancak bunlar yine de farklı ürünlerdir. Aradaki fark kırmızı biber tozu hafif baharatlılığıyla ünlüdür (500 ila 1000 Scoville arasında), acı kırmızı biberler ise 2000 ila 5000 Scoville arasında değişir. En acı çeşitleri 60.000 Scoville'e kadar çıkar.

Kalp sağlığınız için yemeklerinizi ara sıra acı biber içeren hafif acı soslarla tatlandırmalısınız. Sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için sağlıklı beslenmenin yanı sıra yeterli egzersiz de gerekir. Bugünlerde aktivitelerimizin çoğu ekran karşısında oturarak gerçekleşiyor. Kalbinizi sağlıklı tutmak için haftada en az üç kez yarım saat egzersiz yapmaya çalışın. Dayanıklılık sporları bunun için en uygun olanıdır. Ancak basit bir yürüyüş bile harikalar yaratabilir.

Sonuç: Doğru beslenmeyle kalp krizi riskini azaltın

Sağlıklı bir beslenmenin özellikle kardiyovasküler sisteminiz üzerinde önemli etkisi vardır. Kalp ve damar sisteminiz sağlıklı gıdalardan faydalanır. Beslenmenizde sürekli kendinizi sınırlamanıza gerek yok ama beslenmenizde doğru dengeyi tutturmalısınız. Bu şekilde atardamarlarınızı temiz tutarsınız ve kalp krizi riskinizi azaltmanıza ayardımcı olabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.