Kanada'da yaşayan Cami Amca'nın şehadet arzusu

Kanada'da yaşayan Cami Amca'nın şehadet arzusu
Toronto’daki birçok cami ve mescidin yapımında emeği geçen Cami Avcı (70), son isteğinin terör örgütü PKK ile çarpışmak ve şehit düşmek olduğunu söyledi

TORONTO (AA) – Kanada’nın Toronto kentindeki Türk toplumunun Cami amca olarak sevdiği Cami Avcı (70), son isteğinin terör örgütü PKK ile çarpışıp şehit düşmek olduğunu söyledi.

Türkiye’de yaşadığı yıllarda bir çok vakfın kuruluşuna ve hayır işlerine öncülük eden Cami Avcı, yıllar önce geldiği Toronto’da da bazı cami ve mescitlerin yapımında da emek vermiş.

Bugüne kadar birçok hayır hizmetine katkıda bulunmaya çalıştığını anlatan Avcı, "Son bir arzum var. Eğer devlet müsaade ederse, gidip cephede savaşıp şehit olmak istiyorum. 70 yaşındayım ama 30-40 yaşındaki insanların sahip olduğu dinçliğe sahibim. Başka bir arzum yok. Allah'a şükür sıhhatim yerinde. Suriye’de ya da PKK ile olan çatışmalara katılmak istiyorum. Eğer devletimiz müsaade ederse gitmek istiyorum. Tecrübelerim var. Silah kullanmasını iyi bilirim. Yunan alarmında cepheye çıkmıştık o zaman nasib olmadı. İnşallah bu sefer nasib olur diye ümid ediyorum.’’

-Çin’den yürüyerek kaçmışlar

Aslen Altay Kazakları’ndan olan, ve 1947 yılında Himalaya Dağları’nın eteklerinde dünyaya gelen Cami Avcı, o yıllarda ailesinin Çin zulmünden kurtulmak için zorlu bir yolculuk yapmak zorunda kaldığını anlattı. AA muhabirine filmlere konu olacak hayat hikayesi hakkında bilgi veren ismiyle de dikkati çeken Cami Avcı, "ailem ve bizimle beraber yola çıkan akrabalarımız, yıllar süren zahmetli bir yürüyüşle, Taklamakan Çölü’nü geçip, Tibet’ten Keşmir’e gelmiş. Ben 4-5 yaşlarındayken, ailece Türkiye’ye kabul edildik. 1951 yılında Kayseri Yahyalı’ya yerleştik’’ dedi.

Türkiye’ye geldikten 12 yıl sonra babasını kaybettiğini anlatan Avcı, "16 yaşında 7 kardeşimin sorumluluğu bana kaldı. Yani 16 yaşında baba oldum. Kayseri’den kardeşlerimle İstanbul’a taşınıp, deri üzerine iş kurduk. Dürüst çalışmamız sonucu, işimiz ihracat yapacak kadar büyüdü’’ diye konuştu. O yıllarda ayrıca Milli Nizam Partisi ve daha sonra kurulan Milli Selamet Partisi ile Akıncılar Teşkilatı’nda görev aldığını ifade eden Cami Avcı, "Türkiye’deki solcu ve komünistlerin zulmünden kurtulmak için Arabistan’a kaçıp, 2 sene orada kaldım. 12 Eylül olduktan sonra da geri döndüm’’ şeklinde konuştu.

-9 çocuğu 30 torunu var

Çocukları büyüdükten sonra da işleri onlara devredip vakıf ve hayır işlerine yöneldiğini ifade eden 9 çocuk ve 30 torun sahibi Cami Avcı, Kazakistan Kul Ahmet Yesevi ve Türkiye’de Ahmet Yesevi vakıfları ile, bazı hayır derneklerinin kuruluşunda görev aldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden bu yana tanıştıklarını kaydeden Cami Amca, "kendisi, bugüne kadar tüm hayır işlerimizde yardımcı oldu. En son ABD ziyaretinde de görüştük. Buradaki Türk çocuklarının kimliklerini kaybetmelerini önleyecek bir çalışma için de talimat verdi’’ dedi.

-Camide hayır köşesi var

Zamanı oldukça Toronto’daki camileri gezdiğini, ihtiyaçları için elinden ne gelirse yapmaya çalıştığını söyleyen Cami Avcı, Aziz Mahmud Hüdai Vakfı Toronto Mevlana Camisi’nin alınmasında da yoğun gayret göstermiş. Gününün büyük bölümünü camide geçiren Avcı, girişe açtığı sergisinde, cemaate bazen hurma, bazen baklava, bazen de meyve suyu ikram ediyor. Dini yayınlar, kalem, misvak ve şeker gibi malzemeleri masa üzerine açan Cami Avcı, köşeye iliştirdiği notla, "masadakiler hediyedir, alın ve dua edin’’ diyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.