Kandıra Namazgah Barajı'ndan elektrik üretimi mayısta başlayacak

Kandıra Namazgah Barajı'ndan elektrik üretimi mayısta başlayacak
Kocaeli İSU tarafından Kandıra Namazgah Barajı'na kurulan yaklaşık 1,70 megavat gücünde hidroelektrik santrali mayıs ayında devreye girecek

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) tarafından Kandıra Namazgah Barajı'na kurulan yaklaşık 1,70 megavat gücünde hidroelektrik santralinden (HES) mayıs ayında elektrik üretimi gerçekleştirilecek.

Kandıra Namazgah Barajı'nda yapımı devam eden HES inşaatını inceleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 25 milyon metreküp göl hacmine sahip barajın, gerek içme suyu gerekse tarımsal sulamada kullanılacağını belirtti.

Karaosmanoğlu, HES'in devreye girmesiyle sudan, türbinler vasıtasıyla elektrik üreteceklerine işaret ederek, "Doğal enerji kaynaklarımıza yoğunlaşıyoruz, çünkü enerjide ve doğal kaynaklarda güvenli bir gelecek istiyoruz" dedi.

Santralin tamamlanmasıyla yılda 2,44 gigavatsaat enerji üretileceğini vurgulayan Karaosmanoğlu, yıllık bin 200 konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde elde edilecek elektriğin, bölgedeki terfi merkezlerinin elektrik ihtiyacının bir kısmında da kullanılacağı bildirdi.

Projeden yıllık 600 bin liralık gelir elde edileceğini anlatan Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:

"Önemli bir yatırım gerçekleştiren İSU, Namazgah Barajı'nın Kocaeli'ye su kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlamasının yanı sıra doğal enerji kazanımıyla birlikte önemli bir projeyi mayıs ayı gibi kentimize kazandırmış olacak. Kandıra'da büyük ölçüde su problemi oluyordu ve tankerlerle bu bölgeye su taşıyorduk. 2004, 2005 ve 2006 yılları hatırlıyorum da bazı günler su veremiyorduk bu bölgemize. Bu nedenle Namazgah projesi çok ama çok önemliydi. Barajımızı tamamladık ve 25 milyon metreküplük önemli bir hacme de ulaştık. Hidroelektrik santralin maliyetini de 5 ile 7 yıl arasında çıkarmış olacağız. İnşallah mayıs ayı sonu itibarıyla da elektrik üretimine başlayacağız."

Karaosmanoğlu, Namazgah Barajı'nın yüzde 87'lik doluluk oranının memnuniyet verici bir değer olduğunu dile getirerek, geçmiş yıllarda Kandıra'nın köylerinde ve özellikle yaz dönemlerinde sahillerde çekilen su problemlerinin geride kaldığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.