Kanser hastalarına müzik ziyafeti

Kanser hastalarına müzik ziyafeti
KOÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde tedavi gören kanser hastalarına konser verildi- Prof. Dr. Cantürk:- "Kansere yüzde 90 çevresel etkenler, yüzde 10 genetik faktörler neden oluyor. Yani yüzde 90'ı bizim elimizde, bireyin elinde."

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Kocaeli Kanserle Mücadele Derneği tarafından tedavisi devam eden 30 kanser hastası için konser düzenlendi.

Hastanenin bahçesinde KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi Yeşim Madanoğlu ve öğrencilerinin klasik eserleri seslendirdiği konseri, hastanede tedavi gören 30 kanser hastası ve aileleri izledi.

Konseri izleyen KOÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, dünyada her yıl 11 milyon kişinin kansere yakalandığını belirterek, gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu sayının 2020 yılında 16 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü söyledi.

Kanser hastalığının hemen harekete geçilmesi gereken önemli bir konu olduğunu dile getiren Cantürk, "Kansere karşı çaresiz değiliz. Yapılabilecek birçok şey var. Kanserin baş edilebilir bir hastalık olduğunu ve alınacak birtakım önlemlerle kanserden korunabileceğini unutmamak gerekiyor." dedi.

Cantürk, Kanser Haftası'nda hala çözüm bekleyen sorunların bulunduğunu, bu noktada devlete ve sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yapılan araştırmalara göre vatandaşların yakalanmaktan korktukları hastalıkların başında kanser geliyor. Korktuklarından onu koruyacak üç tane başlık sayın dediğinizde başta sigara, tütün, tütün ürünleri, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve obezite geliyor. Kansere yüzde 90 çevresel etkenler, yüzde 10 genetik faktörler neden oluyor. Yani yüzde 90'ı bizim elimizde, bireyin elinde. 'Sağlıklı yaşam kültürünün teşviki' diye yeni bir başlık getiriyoruz. Sağlıklı yaşam kültürünü teşvik etmeliyiz. Bunu bir hayat felsefesine dönüştürmeliyiz."

Prof. Dr. Cantürk, birtakım önlemlerle kanserden korunulabileceğine dikkat çekerek, "Öncelikle sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi, obezite ile mücadele edilmesi, spor yapılması, tütünden uzak durulması gerekiyor. Bunlar dışında kanserle mücadele de en önemli kavram erken teşhis. Toplumumuzda, tarama ve kanserden korunma bilinci oluşmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.