Kapıkule ihracatın da yükünü çekiyor

Kapıkule ihracatın da yükünü çekiyor
Gurbetçi sezonunda hareketli günler geçiren Türkiye'nin Avrupa sınırındaki Bulgaristan'a açılan sınır kapısı Kapıkule, ihracatta da uzun yol şoförlerinin ilk tercihi olmaya devam ediyor

EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Dünyanın en büyük ikinci kara sınır kapısı Kapıkule, pek çok yönden Türkiye'nin Avrupa'ya bağlantı trafiğindeki yükü taşıyor.

Özellikle gurbetçi sezonunda hareketli günler geçiren Türkiye'nin Avrupa sınırındaki Bulgaristan'a açılan sınır kapısı Kapıkule, ihracatta da uzun yol şoförlerinin ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya geçiş için tır trafiğine Kapıkule, Hamzabeyli ve İpsala sınır kapılarından izin veriliyor.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Kapıkule sınır kapısındaki modernizasyon sonrası işlem hacmine yetişemediği tespit edilen Bulgar sınır kapısında da zorunlu olarak modernizasyona gidildi.

Kapitan Andreevo sınır kapısının da tır girişlerinde 8, çıkışlarında 5 kantar ve peronla faaliyete geçmesi özellikle Bulgaristan'ın yoğunluğa cevap verememesi nedeniyle Türkiye tarafında oluşan tır kuyruklarını aza indirdi.

Tır girişlerinde en çok Kapıkule Sınır Kapısı tercih ediliyor. Kapıkule'nin karşısındaki Kapitan Andreevo sınır kapısındaki modernizasyonda, önceki yıllarda da kullanılan sınır kapıları arasındaki zirveyi bırakmayan Kapıkule'nin kullanım oranını daha da artırdı.

Kapıkule sınır kapısındaki son 3 yılın tır giriş ve çıkışları incelendiğinde Avrupa'ya açılan sınır kapılarındaki tır trafiğinin yarısından fazlasını Kapıkule'nin sırtladığı görülüyor.

Yıllar 2013 2014 2015

Toplam tır trafiği (giriş ve çıkış)

820.000

817.000 834.000
Kapıkule tır trafiği (giriş ve çıkış) 433.000 447.000 473.000

Avrupa'ya gidilebilen tır trafiğine açık diğer sınır kapılarıyla karşılaştırıldığında da Kapıkule'nin, ikinci sırada en çok kullanılan Hamzabeyli sınır kapısındaki işlem hacmini ikiye katlamış olduğu görünüyor. Bu arada uzun yol şoförlerinin AB ülkeleri üzerindeki ihracat rotalarında Yunanistan yerine Bulgaristan'ı tercih ettikleri görülüyor.


Kapıkule (Bulgaristan)

Hamzabeyli(Bulgaristan)

İpsala (Yunanistan)

Giriş Çıkış Giriş Çıkış Giriş Çıkış
2014 232.000 215.000 112.000 138.000 69.000 51.000
2015 237.000 236.000 104.000 115.000 75.000 67.000

- Gurbetçinin de vazgeçilmezi Kapıkule

Gurbetçilerin yoğun olarak kullandığı Kapıkule sınır kapısı, Türkiye'ye giriş çıkışta en çok kullanılan sınır kapısı konumunda bulunuyor.

Özellikle Almanya, Avusturya gibi ülkelerde yaşayan gurbetçiler, yaz aylarında izinlerini geçirmek için yurda gelirken Kapıkule sınır kapısını tercih ediyor. Sınır kapısındaki giriş ve çıkış trafiği, gurbetçilerin yurda geldiği ve döndüğü haziran, ağustos aylarında artıyor.

Gurbetçi yoğunluğu dönemi dışında Türkiye'ye yapılan giriş ve çıkışların çoğu sınır komşuları Bulgaristan ve Yunanistan'dan gerçekleşiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.