Kar yağışı yüzleri güldürdü. Çiftçi çocuklar gibi şen

Kar yağışı yüzleri güldürdü. Çiftçi çocuklar gibi şen
Tahıl ambarı Konya’da iki gün süren kar yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü. Bu yağışlarla birlikte hububat çıkışında sıkıntı yaşanmayacağı öngörülüyor

Konya Ovası, 2,6 milyon hektarlık tarım alanıyla ülkenin toplam tarım alanının yüzde 11,2’sini oluşturuyor. Bu yönüyle Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya uzun süredir kuraklık ile mücadele ediyordu. Son 40-50 yılın en kurak dönemlerinin yaşandığı Konya Ovası’nda geçtiğimiz yıl kar yağışının çok az olması hububat konusunda endişeye sebep olurken iki gündür yağan kar yağışı ile birlikte Konya merkez ve ilçelerinde endişe yerini mutluluğa bıraktı.

YAĞIZ: ÇİFTÇİ ÇOCUKLAR GİBİ SEVİNDİ

Nemli toprağın karla buluşmasına çiftçinin çocuklar gibi sevindiğini ifade eden Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Yağmurun arkasından beklenen karın gelmesi ve örtü gibi bitkiyi örtmesinden dolayı çok mutluyuz tabi ki. Gelecek yıl için şu an çimlenmenin ve ilk çıkışların gerçekleşmesini sağlayacak bu kar yağışı hepimize bütün çiftçilere ilaç oldu. Rabbimize sonsuz şükürler olsun. İnşallah Konya Ovamız bir daha kuraklık yüzü görmez. Aynı zamanda gübre fiyatlarının yüksek olması sebebiyle bazı çiftçilerimiz taban gübresi atamamıştı. Bu karın yağması ile beraber havadaki azot karla beraber toprağa indi. Ve o gübrenin eksikliğini de kar gidermiş oldu” dedi.

manset-murat-yagiz.jpg

BU YAĞIŞ BİTKİYİ KURTARMIŞ DURUMDA

Çiftçilerin bayram havasında olduğunu dile getiren Yağız, “Herkes çok sevinçli. Çiftçi için kuru toprağa değil de yağmur alan toprağa kar yağması çok önemliydi. Rabbim ikisini arka arkaya verince çiftçinin yüzü aylar sonra gülmüş oldu. Özellikle sosyal medya üzerinden gördük ki çiftçilerimiz memnuniyetlerini sürekli paylaşıyorlar. Tabi yağış miktarı ne kadar fazla olursa önümüzdeki nisan-mart için çok olumlu olur. Ama bu yağış bile şu an için nisana kadar bitkiyi kurtarmış durumda. Öngörülen hububat sıkıntısı olmayacak inşallah. Bu yağışlar çıkışları gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı.

KAĞNICIOĞLU: TOPRAĞIN VE BİTKİNİN YORGANI ÖRTÜLMÜŞ OLDU

En son böyle bir kar yağışının 2017 yılında olduğunu vurgulayan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Elhamdülillah diyoruz. Kar yağışı toprak ve bitki için çok önemli bir faktör. Toprağın ve bitkinin yorganı örtülmüş oldu. Tabi ki yer altı sularımızın beslenmesine de büyük fayda sağladı. Bu yüzden biz çiftçiler olarak çok mutluyuz. En azından bu yağış kuraklık kavramının önünü kapattı. Yani bu kar yağışı ile kuraklıktan kurtulmuş olduk. Tabi ki bu süreçten sonraki yağışlarda bitki için önemli. İnşallah onlarda elde edilir de rahatlarız” dedi.

manset-bekir-kagnicioglu.jpg

DEVLETİMİZ GÜBRE DESTEĞİ İLE ÇİFTÇİYE İKİNCİ BİR MUTLULUK YAŞATSIN İSTERİZ

“Güzlük ekim yapılan buğday ve arpanın çimlenme ve çıkma sıkıntısı bitti” diyen Kağnıcıoğlu, “O korkuyu attık. İnşallah bundan sonra da istediğimiz yağışları alıp kuraklığı yeneriz. Tabi ki bir, bir buçuk ay sonra çiftçimiz çıkan ürünlere azotlu gübre atacak. Gübre fiyatlarının yüzde 500-600’e varan artışından dolayı çiftçi gübreleme yapamazsa verim kaybı yaşarız. En azından devletimiz şu sıkıntılı süreci atlatıncaya kadar çiftçiye yüzde 50 gübre desteği verebilir. Bu da çiftçimize yağışlardan sonra ikinci bir mutluluk olur” diye konuştu.

manset-rifat-kavuneker-001.jpg

KAVUNEKER: BU YAĞIŞ TOPRAĞA HAYAT OLDU

Çiftçinin çok darda olduğu ve kuraklıkla mücadele ettiği bu günlerde kar yağışının insana damardan verilen serum gibi hayat olduğunu belirten Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Elhamdülillah Konya bereketlendi. Kar yağan, yağmur yağan ilçelerimizde kuraklığı atlatmış olmanın sevinci yaşanıyor. İnşallah nisan ayında da yağmuru görürüz diye umut ediyoruz. Çiftçi, ‘Bu sefer ekimden beklediğimizi alabilecek miyiz’ düşüncesi ile tohumlarını toprakla buluşturmuştu. Ama bu yağışlar adeta serum oldu. Sadece bize değil, barajlara meralara her yere bereket geldi. Her açıdan kar bizim için büyük bir nimettir” diye konuştu. (Gülşen Çopur)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.